Japonský zabijak nadbytočných tukov

Na základe štúdií metaanalýzy sa zistilo, že ľudia môžu zhodiť v priemere až 2,3 kg počas 12 týždňov a to bez akýchkoľvek výživových alebo cvičebných zmien len tým, že konzumujú 1-4 lyžičky zeleného čaju Matcha denne.  Keď do toho zapojíme pravidelné cvičenie a dobré nastavený jedálniček, výsledok bude jasne viditeľný už po prvom týždni konzumácie čaju Matcha.

Účinok katechínov  zo zeleného čaju, obsiahnutých v čaji Matcha, má význačný vplyv na pokles telesnej hmotnosti aj celkového množstva brušného tuku. Takže tí, ktorí konzumujú čaj Matcha dokážu zhodiť tuk pod kožou brucha až o 8-krát rýchlejšie.

 

jason-leung-609290-unsplash

 

Úloha katechínov zeleného čaju Matcha pri chudnutí

Nefermentované listy rastliny Camellia sinensis obsahujú množstvo biologicky aktívnych zlúčenín. Katechín, nazývaný Epigalokatechín galát (EGCg), tvorí 60% Katechínov v zelenom čaji Matcha. Nedávne štúdie zistili, že katechíny zo zeleného čaju Matcha, a to najmä spomínaný EGCG, zohrávajú významnú rolu pri chudnutí a strate telesného tuku.

Katechíny zeleného čaju Matcha a metabolický syndróm


Niekoľko rozsiahlych štúdií o populácii spájalo zvýšenú spotrebu zeleného čaju Matcha so značným znížením metabolického syndrómu, ktorý je zhlukom chorôb, ktoré zahŕňajú:

- inzulínová rezistencia alebo cukrovka

- hyperinzulinémia (vysoké hladiny inzulínu v krvi)

- srdcovo-cievne ochorenia; vysoký krvný tlak a koronárne ochorenie srdca

- obezita

Predpokladá sa, že epigalokatechín galát (EGCG), najrozšírenejší katechín v zelenom čaji Matcha, napodobňuje účinky inzulínu. To má pozitívne zdravotné účinky pre ľudí s inzulínovou rezistenciou alebo diabetom. EGCG taktiež znižuje krvný tlak takmer rovnako účinne ako ACE inhibítor Enalapril, liek, ktorý má významné účinky pre ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Na rozdiel od tohto lieku, čaj Matcha nijako nezaťažuje obličky alebo pečeň a je jeho prírodnou náhradou. 

belly-body-clothes-53528
 

Zelený čaj Matcha a štúdiá o populácii

Populačné štúdie a niekoľko randomizovaných kontrolovaných štúdií (kde je jedna skupina "liečená" a druhá skupina nie je) ukázali, že čím viac sa konzumuje zelený čaj Matcha, tým viac klesajú hladiny telesného tuku. Takisto obvod pásu tých, ktorí pijú čaj Matcha sa výrazne zmenšil už po 8 týždni užívania. Účinky proti obezite zeleného čaju Matcha sa značne pripisujú prítomnosti spomínaných katechínov.

Katechíny obsiahnuté v čaji Matcha


Čierne čaje, ktoré sú vyrobené z čiastočne fermentovaných alebo plne fermentovaných čajových lístkov, obsahujú približne tretinu katechínového obsahu sypaného zeleného čaju.


Pitie 2-4 šálok zeleného čaju Matcha denne stačí na zvýšenie krvných hladín EGCG na merateľne významný rozsah. Kvalitný čaj Matcha, ktorý sa používa v japonskom čajovom obrade obsahuje 137-krát väčšiu koncentráciu EGCG ako napríklad kvalitný zelený čaj Mao Jian.

Obsah katechínov v klasickom zelenom čaji vs čaj Matcha


Klasický pohár (250 ml) vareného zeleného čaju obsahuje 50 až 100 mg katechínov a 30 až 40 mg kofeínu v závislosti od obsahu čajových lístkov, teploty vody a časom varenia, ktoré značne ovplyvňujú obsah katechínu.

Gram (1/3 lyžičky) čaju Matcha obsahuje 105 mg katechínov (z ktorých 61 mg sú EGC) a obsahuje 35 mg kofeínu. Väčšina nápojov z čaju Matcha, ktoré sa vyrábajú v miestnych čajovniach a kaviarňach sa podávajú za studena a obsahujú približne 1 lyžičku čaju Matcha, ktorý obsahuje 315 mg katechínov (z toho 183 mg sú EGC).

Obsah katechínov v čaji Matcha je z veľkej časti ovplyvnený tým, kde sa rastlina pestuje a ako sa spracúva.

 

asia-farmhouse-fresh-39347 

Ako fungujú katechíny v zelenom čaji Matcha?



Mechanizmy, ktorými katechíny zeleného čaju Matcha znižujú telesnú hmotnosť a znižujú množstvo celkového telesného tuku (najmä znižujú množstvo brušného tuku) sa stále skúmajú. V súčasnosti sa predpokladá, že katechíny zeleného čaju Matcha pôsobia na:

- zvýšenie termogenézy; t.j. zvýšená produkcia tepla, ktorá vedie k zvýšenému výdaju energie

- zvýšenie oxidácie tukov (využitie telesného tuku ako energie)

- zníženie chuti do jedla

- zníženie regulácie enzýmov, ktoré sa podieľajú na metabolizme tukov v  pečeni 

Účinok poklesu váhy vďaka katechínom v zelenom čaji Matcha


V metaanalýze z roku 2009 (ktorá kombinuje údaje zo všetkých štúdií) z 11 katechínových štúdií so zeleným čajom Matcha sa zistilo, že subjekty, ktoré konzumujú 270 až 1200 mg katechínov zeleného čaju Matcha za deň (t.j. 1 až 4 lyžice čaju Matcha denne), stratili v priemere 2,3 kg počas 12 týždňov.