Ako môže čaj Matcha pomôcť vašej pokožke


Čaj Matcha nie je vyhľadávaný len medzi ľuďmi, ktorí obľubujú zdravý životný štýl. Už pri módnych prehliadkach v New Yorku môžeme vidieť, že tento zelený prášok je žiadaný napríklad aj medzi modelkami a módnymi svetovými výrobcami.

 

Po celom svete sa kozmetický priemysel ide pretrhnúť s výrobkami obsahujúcimi tento zelený prášok. Pilulky na chudnutie, výživové doplnky, krémy a masky na pleť. Tieto produkty, ktoré sľubujú dosiahnutie a udržateľnosť krásy sú však diskutabilné.

 

Od poskytnutia pokoja až po ochranu proti srdcovým chorobám, rakovine a osteoporóze, sa mnohé zdravotné prínosy denného zvyku ako je pitie Matcha čaju, zvyknú zdokumentovať v mnohých lekárskych a vedeckých časopisoch. Avšak pochopenie toho, ako pitie Matcha - v porovnaní s natieraním si krému na pleť - môže potenciálne pomôcť s problematickou pokožkou si vysvetlíme nižšie.

 

Zatiaľ, čo problémy s kožou môžu mať dedičnú povahu, diéta a životný štýl zohrávajú tiež veľkú úlohu. Keďže čiastočným “spúšťačom” je zápal pri týchto kožných problémoch, je dlhodobo známe, že Matcha v tele redukuje zápaly. Účinky čaju prinášajú užitočnú rovnováhu tela. Práve efekt redukcie zápalov v tele pôsobí priaznivo na tvorbu akné.

blur-body-care-161608 

Matcha dodáva antioxidačnú silu zo svojich katechínov, ktoré sa môžu aktívne podieľať na ničení rakovinovej aktivity v tele. Pre porovnanie s ostatnými super-potravinami, zelený čaj Matcha podávaný orálne, dodáva viac antioxidantov ako goji bobule, brokolica, jahody a špenát v kombinácii. Prítomnosť týchto antioxidačných síl spôsobuje, že Matcha je mimoriadne úspešná pri znižovaní rakoviny prostaty a prsníka. Práve pohlavné hormóny sú tie, ktoré spôsobujú cysty, vyrážky a kožné poruchy. 

 

Analýza 20 štúdií zistila, že orálne podanie zeleného Matcha čaju môže byť účinné pri zachytávaní voľných radikálov, pri prevencii rakoviny, pri vypadávaní vlasov a starnutí pokožky (anti-aging) a pri ochrane proti nepriaznivým účinkom spojeným s ultravysokou expozíciou slnečného žiarenia. Zatiaľ čo sa prax konzumácie čaju blíži ku takmer tisíc rokom, pokračujúci výskum nám pomôže lepšie pochopiť spôsoby, ako Matcha môže potenciálne uzdraviť a pomôcť našej pleti. Ako najväčší telesný orgán je naša koža kľúčovým ukazovateľom celkového zdravia a Matcha môže pomôcť podporiť žiariacu a zdravú pokožku. 

 

Je tomu tak aj z dôvodu, že matcha obsahuje veľmi vysoký podiel chlorofylu, ktorý má schopnosť viazať na seba toxické metabolity a celkovo prečisťovať vnútorné prostredie človeka. Najvýznamnejším katechínom je však EGCG, ktorý redukuje zápal, navracia pokožke elasticitu a rozjasňuje pleť. Práve tento silný antioxidant sa v takto vysokej koncentrácií nenachádza v žiadnej inej potravine iba v čaji matcha. Či sa už rozhodnete matchu konzumovať orálne (čo určite odporúčame), alebo si z nej pripravovať domácu masku na pleť vaša pokožka sa vám určite poďakuje.

 

Recept na domácu Matcha masku:

1 naberačka/čajová lyžička kvalitného čaju Matcha

1/2-1 čajová lyžička domáceho medu 

 

Príprava:

Matchu aj med potrebujeme spolu vymiešať do jemnej pasty. Všetko záleží od konzistencie použitého medu. Ak je med tuhý dajte ho pred výrobou masky zohriať napríklad na radiátor :) Ak vám jedna lyžička medu nevystačí na  celú tvár môžete použiť aj 2, všetko záleží od konzistencie výslednej pasty. 

Po výrobe matcha pasty si umyte a dôkladne osušte tvár. Následne naneste vami pripravenú pastu rovnomerenne na celú tvár. Matcha masku nechajte pôsobiť 10-15 minút a potom umyte.