Ako pripraviť matcha čaj tak, aby Vám chutil?

Matcha čaj je unikátnym nápojom, ktorý sa dokáže postarať o dokonalý zážitok pre vaše chuťové bunky. Avšak na to, aby ste skutočne precítili jeho charakter, je potrebné poznať niekoľko základných pravidiel. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, na čo si pri príprave dávať pozor a ktoré jedinečné matcha nápoje či jedlá sa oplatí vyskúšať.

Prvým dôležitým krokom je kúpiť kvalitný matcha čaj. Dajte si pozor na to, aby išlo o čaj ceremoniálnej kvality. Ten sa vyrába z mladých lístkov, do ktorých nie sú pridávané žiadne prímesi. Na trhu sa môžete stretnúť s rôznymi lacnejšími čínskymi druhmi matcha čajov, ktoré však obvykle nespĺňajú vysoké kvalitatívne nároky. Nielenže neobsahujú všetky živiny, antioxidanty a ďalšie účinné látky, ale naviac majú nepríjemnú chuť s horkým nádychom.

V tomto smere máme pre vás jednoduchý tip – kúpte si kvalitný japonský matcha čaj ceremoniálnej kvality. Ten zabezpečí, že pitie akéhokoľvek matcha nápoja bude dokonalým chuťovým zážitkom. Kvalitnú matchu spoznáte podľa farby, bude sýto zelená, nie hnedá ani žltá to značí čaj nízkej kvality.

matcha-caj

Niekoľko užitočných tipov na úvod

Ešte pred tým, ako začnete s prípravami matcha nápojov, mali by ste poznať niekoľko rokmi overených tipov.

  • Matcha čaj nikdy nepite nalačno. Keďže sa jedná o pomerne silný zelený čaj matcha sa nikdy neodporúča piť nalačno. Konzumácia nalačno môže spôsobiť nevoľnosť. Samozrejme existujú jedinci, ktorí majú "silný žalúdok" a konzumácia nalačno im vyhovuje, vo všeobecnosti však radíme užívať matchu až po jedle.

  • Studená či teplá voda? Množstvo z vás rieši dilemu či piť matcha s teplou vodou alebo môžete použiť aj studenú vodu. Väčšina ľudí síce uprednostňuje konzumáciu s teplou vodou (pozor voda nemôže presiehnuť teplotu 80 °C, aby sa čaj neznehodnotil) na zdravotné benefity ani účinok nabudenia nemá teplota vody žiadny vplyv a studená voda je rovnako účinná. Keďže je matcha čaj "čajový extrakt" vo forme jemného prášku čaj netreba lúhovať. Či už teda preferujete studený matcha nápoj, matcha latte či klasickú prípravu s teplou vodou zdravotné benefity aj pocit energie bude identický pri všetkých typoch prípravy.

  • Nebojte sa sladidiel. Nemusíte sa hrať na tradičných japonských mníchov, ktorí si všetko odopierajú. Pokiaľ obľubujete sladkú chuť, do svojho matcha nápoja si pokojne pridajte niekoľko kvapiek javorového sirupu či medu. Zážitok z jeho pitia tak povýšite na nový level.

  • Neobmedzujte sa na vodu. Matcha dokáže perfektne chutiť aj v kombinácii s rastlinným, prípadne klasickým živočíšnym mliekom. Mnohí si ju radi miešajú s rôznymi džúsmi alebo čerstvými ovocnými šťavami. Nebojte sa experimentovať a skúšajte nové veci! Pointou pitia matcha čaju je matcha prášok skonzumovať, keďže sa matcha čaj nemusí lúhovať nemusíte sa obmedzovať len na vodu a matcha prášok si môžete zmiešať prakticky s akoukoľvek tekutinou, ktorú máte radi.

  • Matchu nikdy neskladujte príliš dlho. Po otvorení ju spotrebujte do 2 mesiacov, v opačnom prípade už môže stratiť čo-to zo svojej charakteristickej chuti a arómy. Odporúčame ju skladovať v chladničke, keďže chlad spomaľuje prirodzené chemické procesy a strata pôvodných vlastností bude pomalšia. Nie je to však pravidlom, skôr dobrou radou.

  • Kúpte si „chasen“. Alebo inými slovami, špeciálnu bambusovú metličku, prostredníctvom ktorej budete schopní matcha prášok dokonale premiešať s tekutinou. Výhodou bambusovej metličky je skutočnosť, že zabráni vzniku hrudiek a na povrchu nápoja vytvorí lahodnú nadýchanú penu. Pointou bambusovej metličky je vyšľahať hrudky, takže môžete použiť aj akýkoľvek iný nástroj, ktorý zaručí podobný výsledok.

Ako pripraviť tradičný zelený matcha čaj?

Príprava tradičného matcha čaju má niekoľko špecifík, ktoré sa oplatí poznať. Pokiaľ chcete, aby bol výsledný nápoj jednoducho dokonalý, dodržte nasledujúci jednoduchý postup.

tradicna-priprava

  1. Matchu nasypte do misky alebo šálky. Pred tým, ako začnete s prilievaním vody, môžte si matchu preosiať cez jemné sitko. Snažte sa eliminovať akékoľvek hrudky. Tie by sa mohli zraziť a narušiť tak konzistentnú štruktúru čaju.

  2. Nalejte malé množstvo horúcej vody. Jej teplota by v ideálnom prípade mala byť na úrovni 70-80 stupňov Celzia. V teplejšej vode by mohlo dôjsť k zničeniu niektorých antioxidantov a účinných látok. Čaj by ste skrátka „prepálili“.

  3. Matchu vymiešate rýchlymi pohybmi spredu dozadu, respektíve, zľava doprava a opačne. Vďaka tomu sa vám podarí získať nadýchanú penu na povrchu. Pri klasickom miešaní krúživými pohybmi by ste ju nedosiahli. Niektorí ľudia odporúčajú pohyb pri ktorom sa snažíte napísať písmeno W.

  4. Následne dolejte zvyšok horúcej vody. Tú môžete nahradiť zohriatym mliekom alebo džúsom. Posledným krokom je prípadné dochutenie sladidlom podľa vášho uváženia.

 

Koľko surovín použiť? Odporúčame zhruba polovicu čajovej lyžičky matche (2 gramy) zmiešať s 60 ml horúcej vody. Po rozmiešaní pridajte ďalších 140 ml vody, prípadne alternatívnej tekutiny a vymiešajte do hustej peny. Pri príprave je  taktiež možné preskočiť časť s pridaním malého množstva vody a zaliať matchu hneď 200 ml vody či inej tekutiny a nápoj hneď vymiešať.

Koľko sú to vlastne tie 2 gramy čaju matcha? (jedna jednorázová dávka na prípravu matcha čaju)

matcha-naberačka

matcha-lyžička

Matcha čaj v shakeri

Príprava matcha čaju v shakeri je pomerne rýchlou alternatívou oproti tradičnej príprave, pričom sú zachované všetky zdravotné benefity aj efekt nabudenia. Túto prípravu uprednostňujú skôr športovci alebo ľudia, ktorí nemajú čas či chuť na klasickú prípravu. Do shakeru nasypeme 2-4 g čaju Matcha a zalejeme ľubovoľným množstvom vody od 0,5-2,5 dl, podľa požadovanej sily nápoja a poriadne pretrepeme. Trepeme, dokým nemá Matcha požadovanú konzistenciu. V shakeri je ideálne používať plasotvú "mriežku", ktorá je súčasťou balenia shakeru a pomáha porozbíjať prípadné hrudky čaju. 

matcha-shaker

Mixér či penič na mlieko?

Pokiaľ vás neoslovil ani jeden zo spomínaných spôsobov prípravy čaju matcha vhodnou alternatívou môže byť aj klasicky či ponorný mixér alebo penič na mlieko. Pri tomto spôsobe prípravy si môžete byť istý, že v čaji sa nebudú nachádzať žiadne hrudky a ako bonus je možné do mixéra pridať aj rôzne ovocie či štavy a pripraviť si tak originálny matcha nápoj presne podľa svojich predstáv.

matcha-mixér 

Tipy na lahodné matcha nápoje

Existuje nespočetné množstvo lahodných nápojov, ktorých základom je kvalitný matcha čaj. My vám prinášame inšpirácie na niekoľko najobľúbenejších, ktoré stoja za vyskúšanie.

Matcha Latte

Do misky vložíme 2g čaju matcha a zalejeme malým množstvom vody. Matchu rozmiešame na hustú tekutinu pomocou bambusovej metličky alebo iného prostriedku. Po rozmiešaní matchu zalejeme zohriatým mliekom a vyšľaháme pomocou peniča na mlieko  do hustej peny. Pokiaľ nemáte ponorný penič na mlieko (frapovač) zohriaté mlieko nalejte do peniča, ktorý máte doma a až napenené mlieko nalejte do matcha čaju. Na dochutenie môžete použiť med, javorový sirup, stéviu či vanilkový extrakt.

 matcha-latte

Matcha smoothie

Pokiaľ milujete smoothie, tento recept musíte vyskúšať. Banán nakrájajte na kolieska, ktoré nasypte do mixéra. Pridajte čajovú lyžičku matcha čaju a vanilkového extraktu, listy čerstvého špenátu a ¾ pohára mlieka. Pomixujte, nalejte do pohára a vychutnávajte! Podobným spôsobom môžete matchu pridať aj do iných smoothie.

matcha-smoothie

Matcha ice tea

Matcha ľadový čaj je perfektným osviežením počas horúcich letných dní. Pripravíte ho jednoducho. Do shakera nalejte 3 dl vášho obľúbeného džúsu (odporúčame broskyňový či  ananásový), pridajte 2 gramy matcha prášku a niekoľko kvapiek limetky. Poriadne zamiešajte, pridajte ľad a môžete podávať.

 iced-matcha

Jedinečné matcha jedlá

Veru tak, matchu môžete pridávať aj do jedál!

Matcha čokoláda

Na prípravu matcha čokolády budete potrebovať 400 gramov bielej čokolády, polovicu pohára smotany na šľahanie, 2 čajové lyžičky masla a matcha práškok. Čokoládu nakrájajte na menšie kúsky, smotanu nalejte do hrnca a priveďte ju takmer do bodu varu. Hrniec z horúcou smotanou odstráňte z varnej dosky, pridajte čokoládu s maslom a miešajte, kým zmes nezačne tuhnúť. Následne pridajte matcha prášok a dôkladne pomiešajte. Získanú zmes nalejte na pekárenský papier a dajte na niekoľko hodín do chladničky. Výsledkom bude chutná macha čokoláda, ktorú si zamilujete!

Matcha-čokoláda

Matcha Panna Cotta

V hrnci zmiešajte kokosové mlieko (300 ml), matcha prášok (približne 2 gramy, alebo podľa chuti) a cukor. Priveďte do bodu varu a primiešajte želatínu. Výslednú zmes nalejte do misiek a nechajte schladiť. Vrch panna cotty si môžte ozdobiť jahodami, lesným ovocím alebo inou chutnou alternatívou.

matcha-pana-cota

Matcha tiramisu

Matchu môžete pridať do klasického tiramisu s vajcami, alebo do jeho špeciálnej verzie, ktorú si pripravíte veľmi rýchlo a jednoducho. V mixéri vyšľahajte smotanu na šľahanie, kým nestuhne. Pridajte mascarpone krém zmiešaný s cukrom a matchou. Použite zhruba 2 čajové lyžičky matcha čaju. Na spodok plechu naukladajte piškóty, na ktoré naneste zmiešané mascarpone s vyšľahanou smotanou. Pridajte ďalšiu vrstvu piškót, krému a výsledok umiestnite na niekoľko hodín do chladničky. Povrch tiramisu môžete pred podávaním posypať tenkou vrstvou matcha prášku.

 matcha-tiramisu

 

button 

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.