Sáčkový verzus sypaný zelený čaj – aké sú medzi nimi rozdiely?

Sáčkový zelený čaj je na prvý pohľad skvelým praktickým riešením. Otvoríte si papierovú krabičku, vyberiete taštičku s nadrvenými čajovými lístkami, necháte ich vylúhovať v horúcej vode a chutný čajík je na svete. Sypaný čaj si kúpite v špeciálnom vzduchotesnom obale, ktorý obsahuje sušené čajové lístky rozomleté na menšie kúsky. Jeho príprava je o kúsoček prácnejšia, avšak, trochu viac roboty naviac môže stáť za to. Neveríte?

Sáčkový zelený čaj nie je tak dobrý, ako si myslíte

Začnime samotným čajom, ktorý sa vlastne v tom pekne zabalenom vrecúšku nachádza. Do sáčkov sa spravidla balí veľmi nadrobno pomletá zmes čajov z rôznych častí Zeme. Ich kvalita je veľmi nízka a obvykle sa jedná o akési zbytky, ktoré by ako sypaný čaj jednoducho neobstáli a preto sa tieto zbytky namelú a použijú do sáčkového čaju.  

Čo to znamená pre vás? Čajová zmes neraz obsahuje rôzne nežiadúce látky – ťažké kovy či zbytky chemikálií, ktoré sa do nekvalitného čaju dostanú pri zbere a výrobe. Nájdu sa dokonca aj producenti, ktorí do sáčkov pridávajú dodatočné ochucovadlá, aby zabezpečili vyváženú chuť. Neraz je nadmerná konzumácia nekvalitného sáčkového čaju spojovaná so zvýšenými pečeňovými hodnotami a v niektorých prípadoch môže viesť až k jej poškodeniu.

pexels-skitterphoto-32266

Väčšia plocha = slabšie účinky

Tým, že pri výrobe sáčkového čaju sa listy pomelú na drobné čiastočky, zväčší sa ich kontaktná plocha s okolitým vzduchom. Zo zeleného čaju sa tak pomerne rýchlo odparujú cenné esenciálne oleje a arómy. Balenie v klasických papierových škatuľkách tento proces ešte urýchľuje, keďže čaj je priamo vystavený vzduchu.

Netreba sa preto čudovať, že sáčkový čaj má akúsi nevýraznú chuť a vôňu. A tiež nečakajte, že každodenné pitie čaju zo supermarketu vám zabezpečí neoblomné zdravie. Keďže väčšina cenných látok už vyprchala, do nápoja sa vám dostane len malý zlomok z pôvodného obsahu účinných látok.

Sypaný zelený čaj a jeho benefity

Prvou veľkou výhodou kvalitného sypaného zeleného čaju je skutočnosť, že pochádza len od jedného pestovateľa. Nejedná sa o žiadnu pochybnú zmes z celého sveta. Chuť čaju závisí nielen od konkrétnej odrody, ale aj od ročného obdobia, procesu spracovania a mnohých ďalších faktorov. To znamená, že každý balíček sypaného čaju je iný, výnimočný. Vždy vám tak prinesie unikátny zážitok.

Dokonalá chuť a vysoký obsah cenných látok

Pri výrobe sypaného čaju sa lístky nedrvia na tak malé kúsky. Preto v nich ostáva viac tradičnej chuti, arómy, esenciálnych olejov, vitamínov, minerálov a ďalších cenných zložiek.

Keď si kúpite kvalitný sypaný čaj, mal by k vám domov doraziť vo vzduchotesnom obale. Ten zabraňuje kontaktu s okolitým vzduchom, vďaka čomu je čaj stále 100% čerstvý a má všetky svoje prirodzené vlastnosti. To znamená, že aj pri sypanom čaji si treba dať pozor na balenie čaju.

asia-farmhouse-fresh-39347

Ako si vybrať kvalitný sypaný zelený čaj?

Samozrejme, aj medzi výrobcami sypaných zelených čajov sa nájdu rôzni šlendriáni. Pri kúpe si preto všímajte, či sa jedná o 100% organický produkt s BIO certifikáciou. Čaj je balený v špeciálnych vzduchotesných obaloch, ktoré zabraňujú degradácií a udržujú čaj čerstvý. Aj keď existuje mnoho zemí, ktoré produkujú kvalitný zelený čaj osobne odporúčame hľadať zelené čaje pochádzajúce z Japonska. Japonci pri pestovaní čaju dodržujú najvyššie štandardy a dbajú na výslednú kvalitu produktu.


A presne také sypané zelené čaje nájdete v našej ponuke. Sú od tradičných japonských pestovateľov, ktorí zaručujú maximálnu kvalitu. Tá sa odráža na nezameniteľnej chuti a vysokom obsahu účinných látok, vďaka ktorým môže mať zelený čaj viacero priaznivých účinkov na organizmus. Pokiaľ chcete vyskúšať niečo netradičné, v našom sortimente nájdete aj Matcha čaj. Ten je považovaný za čaj s najväčším obsahom zdraviu prospešných látok a živín na svete.

Tak, keď si budete najbližšie zalievať čaj, myslite na to, čo pijete. Keďže nekvalitný sáčkový čaj vám môže priniesť viac problémov ako osohu.

button

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.