Zmeňte svoj ranný rituál a zmeníte svoj deň

 

Matcha čaj je oveľa viac ako nápoj - je to rituál

Časť starého japonského vedomého obradu, ktorý je vykonávaný s pôvabom a krásou, sa zelený čaj Matcha stáva nezabudnuteľnou skúsenosťou.

 

Spravte si tento japonský obrad v pohodlí domova

Tradičný japonský čajový obrad je odrazom harmónie, pôvabu a rešpektu. Je to duchovná skúsenosť, ktorá uznáva osobitnú povahu súčasného momentu. Estetika je neoddeliteľnou súčasťou rituálu. Každý detail je dôležitý. Pri tomto rituály sa používa čaj Matcha. Aby ste mali dokonalý pôžitok z pitia tohto čaju, odporúčame vám - miesto klasickej šálky - misku Chawan, ktorá už na pohľad pripomína Japonsko.

 

Všetko sa začína vašim každodenným ranným rituálom

Podľa Japoncov začiatok vášho dňa s čajovým rituálom má  trvalý účinok na energiu, zdravotné benefity, cvičenie, chudnutie, sústredenie a dobrú náladu. Čaj Matcha, dokonca, znižuje úzkosti, ktoré sú v dnešnej dobe čím ďalej, tým rozšírenejšie.

Namiesto uponáhľaného rána si urobte rannú pohodu, ktorá vás pozitívne naladí na začínajúci sa deň. Pripravte si váš obľúbený Matcha čaj, sadnite si a v pokoji si vychutnajte tento obľúbený zelený nápoj. Myslíme si, že už jeho samotná príprava vám navodí pocit, akoby ste sa práve ocitli v Japonsku.

Čajový obrad Usucha je už stáročia neoddeliteľnou súčasťou tradičnej japonskej kultúry. Tichá oslava s pôvabom a krásou, je spájajúcou skúsenosťou všímavosti, rešpektu a sústredenia sa na prítomnosť.

 

Ako takýto rituál vyzerá ?

V prvom rade je potrebné povedať, že príprava čaju Matcha tradičným spôsobom sa nazýva Usucha. Čaj pripravený týmto tradičným spôsobom je známy hlavne kvôli svojej bohatej pene a jemnej krémovej chuti.

 

Čo budeme na takýto čajový rituál potrebovať ?

  • bambusovú naberačku (chashaku)
  • bambusovú metličku (chasen)
  • tradičnú misku na čaj matcha (chawan)
  • kvalitný čaj Matcha ceremoniálnej kvality
  • 0,5- 2 dl vody vychladenej na 70°C (musí prejsť varom)
  • jemné sitko (nie je to však nutnosť)

 

farebná

 

Samotná príprava

Do misky chawan vložíme 2 väčšie naberačky čaju Matcha. Ak chcete, aby bol čaj čo najjemnejší a bez akýchkoľvek hrudiek alebo nedokonalostí čaj môžete pred vložením do chawanu preosiať cez jemné sitko. Následne čaj v chawane zalejeme vodou, ktorá je vychladená na 70°C (nikdy nezalievajte čaj Matcha vodou, ktorá má viac ako 70°C, čaj takouto vodou spálite a tým znehodnotíte). Po zaliatí čaj vyšľaháme bambusovou metličkou do hustej peny. Pri šľahaní čaju Matcha sa za rýchleho miešania metličkou snažíme napísať písmeno M.