10 Úžasných výhod zeleného čaju Matcha

Dlhoročná tradícia japonskej kultúry nám priniesla a predviedla ten najkvalitnejší unikátny zelený čaj, ktorý dodnes nepozná konkurenciu. Čaj, ktorý ponúkame, sa vyrába z mladých čajových listov, ktoré sú bohaté na živiny, antioxidanty, vitamíny a minerály. Lístky tohto čaju sú starostlivo vyberné a zbierané výhradne ručne z vrcholcov rastlín čajovníka rodu Camellia sinensis, priamo zo záhrad z provincie Kagoshima z ostrova  Kjúšu z Japonska.  Rastliny čajovníkov sa posledné tri týždne zatieňujú aby sa uvoľnilo čo najviac chlorofylu a tým pádom vznikol nenapodobiteľný výživový účinok tohto unikátu. Po zbere sa čajové listy ručne zozbierajú, a rozomelú na kamenných mlynoch na jemný prášok. Ten sa potom uchováva mimo dosahu svetla a kyslíka, aby sa zachovala jeho brilantná zelená farba a antioxidačné účinky. Tento zázračný elixír sa na ďalekom východe konzumuje už viac ako tisíc rokov a dnes je považovaný za jednu z najsilnejších super potravín na celom svete.

Tu vám prinášame desať skvelých dôvodov, prečo by ste si mali vychutnať šálku Matcha ako súčasť svojej každodennej rutiny.

na-titulnú-stránku-3-zmenšená

1.  Veľa antioxidantov

Pre mnohých nie je žiadnou novinkou, že jednou z hlavných výhod zelených čajov je vysoká koncentrácia antioxidantov, magických živín a enzýmov, ktoré sú zodpovedné za boj proti negatívnym účinkom ako napríklad  UV žiarenie.  Antioxidanty nám poskytujú potrebné živiny, vitamíny a minerály pre mladšiu pokožku a zabraňujú mnohým život ohrozujúcim chorobám. Antioxidanty sú niečo, čo vyhľadávajú najmä ľudia, ktorí vedú zdravý životný štýl. V potravinách ako sú čerstvé ovocie a zelenina, pravá kvalitná čokoláda alebo cesnak, nájdete naozaj veľké množstvo antioxidantov.

Avšak prvá úžasná výhoda čaju Matcha spočíva v tom, že len jedna miska poskytuje až 5-krát viac antioxidantov ako akékoľvek iná potravina. Matcha získala najvyššie hodnotenie obsahu antioxidantov pomocou metódy ORAC (absorpčná schopnosť kyslíkových radikálov) zo všetkých superpotravín.

porovnanie_pozdlzne

2.  Plný organických Katechínov a ECGc

Možno ste už počuli, že nie všetky antioxidanty sú rovnaké. Zelený čaj obsahuje špecifickú sadu organických zlúčenín známych ako Katechíny. Medzi antioxidantmi sú Katechíny najviac účinné a prospešné. Jeden špecifický Katechín, nazývaný Epigalokatechín galát (EGCg), tvorí 60% Katechínov v zelenom čaji Matcha. Zo všetkých antioxidantov má EGCg najsľubnejšie výsledky v boji proti rakovine. Práve preto je EGCg predmetom mnohých klinických štúdií a v budúcnosti by mohol byť nasadený ako podporná liečba pri určitých typoch rakoviny. Vedci taktiež zistili, že Matcha obsahuje 100-krát viac EGCg ako ktorýkoľvek iný čaj na trhu.

3.  Navodzuje pocit pokoja

Už viac ako 800 rokov používajú čaj Matcha čínski Taoisti a japonskí budhistickí mnísi (Zen), ako prostriedok na odpočinok a meditáciu, pričom mentálne vedomie zostáva stále v pohotovosti. Dnes už vieme, že tento vyšší stav vedomia je spôsobený aminokyselinou L-Theanin, obsiahnutou v listoch použitých na prípravu Matche. L-Theanín podporuje produkciu alfa vĺn v mozgu, ktorá vyvoláva relaxáciu bez pocitu ospalosti. 

4.  Zlepšuje pamäť a koncentráciu

Ďalším pozitívnym účinkom L-Theaninu je produkcia Dopamínu a Sérotonínu. Tieto dve látky spôsobujú pocit dobrej nálady, vedú k zlepšeniu pamäti a podporujú koncentráciu. To ocenia všetci tí, čo potrebujú udržať svoju myseľ stále v pozore!

5.  Zvyšuje energickú hodnotu a vytrvalosť

Japonskí Samurajovia, šľachetní bojovníci stredovekého a ranného novoveku, pili čaj Matcha pred tým ako začínali trénovať. Kvôli jeho jedinečným energickým vlastnostiam dokázali vydať zo seba maximum. Väčšina zelených čajov prirodzene obsahuje kofeín, ktorý spôsobuje zvýšenie hladiny energie v tele. Avšak energia, ktorú dokážete získať z čaju Matcha, je z veľkej časti tvorená jedinečnou kombinácie iných živín, ako je to napríklad pri ostatných čajoch alebo káve. Zvýšená vytrvalosť, z jednej misky  Matche, môže trvať až 6 hodín. Kvôli účinkom L-Theaninu, konzumenti Matche, nemajú žiadny z obvyklých vedľajších účinkov stimulantov, ako je nervozita a hypertenzia. Naopak, je to dobrá a čistá, prírodne získaná energia.

Ak chcete získať skutočnú energiu, skúste si pripraviť Matcha čaj s jedinečným účinkom, ktorý pretrváva postupne a dlhodobo. Na rozdiel od iných „posilňovačov“ energie (ako napríklad káva alebo energy drinky, ktoré majú z hľadiska energie, krátkodobý efekt) je čaj Matcha niečo úplne iné.

graf_1

6.  Spaľuje kalórie

Pri pití zeleného čaju Matcha sa tiež preukázalo, že zvyšuje metabolizmus a pomáha telu spáliť tuky asi štyrikrát rýchlejšie. Opäť na rozdiel od mnohých doplnkov výživy, ktoré sú v súčasnosti na trhu, Matcha nespôsobuje žiadne negatívne vedľajšie účinky, ako je zvýšená srdcová frekvencia a vysoký krvný tlak. O Matchi a chudnutí sa môžte dočítať viac v článku Ako vám zelený čaj Matcha pomôže efektívnejšie chudnúť ?

7.  Detoxikuje telo

Počas posledných troch týždňov, predtým, než sa zbierajú čajové listy, aby mohol vzniknúť jedinečný účinok čaju Matcha, sa čajovníky (rod Camellia sinensis) zatienia. Tým sa rastliny pripravia o slnečné svetlo, ktoré spôsobuje obrovské zvýšenie produkcie chlorofylu. (posledná fáza rastu čajovníka). Výsledné vysoké hladiny chlorofylu, v zelenom čaji Matcha, dávajú tomuto čaju jeho sýto žiarivú, zelenú farbu. Matcha je tiež silný detoxikant schopný prirodzene odstraňovať ťažké kovy a chemické toxíny z tela.

8.  Posilňuje imunitný systém

Zistilo sa, že Katechíny, v zelenom čaji Matcha, majú antibiotické vlastnosti, ktoré podporujú celkové zdravie človeka. Navyše, len jedna miska čaju Matcha, poskytuje potrebné množstvo draslíka, vitamínov A & C, železa, proteínov a vápnika. Ďalšie štúdie dokonca naznačujú, že živiny, v tomto mimoriadne zdraviu prospešnom nápoji, môžu mať schopnosť inhibovať útoky HIV na ľudské T-bunky.

9.  Zlepšuje hladinu cholesterolu

Výskumníci si nie sú úplne istí, pozitívnym účinkom čaju Matcha na cholesterol. Avšak štúdie rôznych zdravotníckych inštitúcií ukazujú, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú zelený čaj Matcha, majú nižšie hladiny LDL (zlého) cholesterolu a súčasne poukazujú na vyššie hladiny HDL (dobrého) cholesterolu. U mužov, ktorí pijú Matchu pravidelne, je pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení o 13% nižšia ako u tých, ktorí čaj Matcha neužívajú.

10. Úžasná chuť

Určite sami poznáte, keď pijete niečo len preto, že je to zdravé a vôbec vám to nechutí. Musíte sa nútiť do každého ďalšieho dúšku a vypiť nápoj celý je hotové utrpenie. To sa našťastie netýka čaju Matcha.

Na rozdiel od mnohých iných zdravých nápojov a čajov, ktoré vyžadujú cukor, mlieko, stéviu alebo citrón, aby boli znesiteľné pre bežného spotrebiteľa. Čaj Matcha však chutí vynikajúco aj sám o sebe. Pravdaže, ako pri hocičom inom, je treba si najskôr zvyknúť a odskúšať vhodnú dávku čaju pri jeho príprave. Pri pití zeleného čaju Matcha je cítiť vegetatívny tón, ktorý je doplnený chuťou aminokyseliny L-Theaninu, ktorá robí Matchu čajom, ktorý je skutočne jedinečný v každom smere. Takže si sadnite, relaxujte a vychutnajte si lahodnú misku horúcej Matche! Vyššie spomínaný chuťový zážiťok však pocítite len pri pravom japonskom čaji matcha a nie pri lacných napodobneninách, ktoré chutia naozaj zle. Preto pri čaji matcha platí viac ako pri akomkoľvek inom produkte, že treba voliť kvalitu  a nenechať sa zlákovať atraktívnou cenou, ktorá sa odrazí na výslednej chuti a hlavne kvalite produktu. 

button