Púpava lekárska prekvapí svojimi detoxikačnými účinkami: Prečo jej venovať pozornosť?

Niekto ju považuje za burinu, niekomu sa páčia jej charakteristické žlté kvety. Avšak, púpava lekárska nie je len o vzhľade. Dokáže byť skutočne prospešná pre ľudské telo! Pomôže pri detoxikácii a zaujme širokým spektrom účinných látok.

Púpava lekárska, latinsky Taraxacum officinale, patrí medzi najznámejšie rastliny na Slovensku. Nájsť ju môžete na lúkach, ale aj trávnikoch v blízkosti obydlí. Ide o trvácnu bylinu patriacu do čeľade astrovité. Listy vyrastajú tesne pri zemi, stonka je holá, valcovitá a dutá, pričom dorastá do výšky 20 – 30 cm. Kvety majú charakteristickú žltú farbu, ktorú spoznáte už z diaľky. Púpava kvitne od apríla do júla.

VYSOKÝ OBSAH ZDRAVIU PROSPEŠNÝCH LÁTOK

Zaujímavosťou je skutočnosť, že púpava sa dá zužitkovať úplne celá. Najviac cenných zložiek sa nachádza v koreni, avšak nájdete ich tiež v stonke, listoch a kvetoch.

Z hľadiska zdraviu prospešných látok púpava lekárska obsahuje triterpény, steríny, bielkoviny, inulín, vitamíny A, B, K, E či C, vlákninu, fosfor, horčík, železo, draslík, sodík, zinok, mangán, ale aj veľmi dôležité omega 3 a 6 mastné kyseliny.

pupava
Púpava – účinky, ktoré sa oplatí poznať

Vďaka množstvu cenných zložiek dokáže púpava prinášať viacero zaujímavých účinkov na ľudské telo. Významnú úlohu zohráva najmä v rámci detoxikácie organizmu.

Podpora zdravia pečene

Púpava dodáva pečeni chýbajúce látky a pomáha pri vylučovaní jedov, toxínov a ďalších nežiadúcich zložiek z organizmu. Tým zabezpečuje efektívnu detoxikáciu. Konzumácia púpavových listov dokáže pomôcť pri stukovatenej pečeni, či dokonca cirhóze. Zároveň slúži ako dobrá prevencia týchto ochorení.

Pečeň_grafika-copy

Lepší metabolizmus a posilnenie imunity

Látky z púpavy pôsobia v ľudskom tele ako účinné antioxidanty. To znamená, že posilňujú imunitu, zmierňujú oxidačný stres a slúžia ako dobrá prevencia mnohých vážnych, ale aj menej závažných ochorení.

Jednotlivé zložky z púpavy lekárskej podporujú činnosť obličiek či žlčníka, zlepšujú metabolizmus, môžu pomáhať pri tráviacich ťažkostiach, stimulujú látkovú výmenu a vedia priaznivo pôsobiť aj pri cukrovke.

imunita
PÚPAVA LEKÁRSKA A JEJ KONZUMÁCIA

Kvety púpavy sa zbierajú v období apríla až júla. Používajú sa na prípravu chutných sirupov, čajov, prípadne medu. Veľmi obľúbená je vňať spolu s listami. Tá obsahuje veľa cenných zložiek a konzumovať sa dá čerstvá. Môžete ju pridávať do šalátov či rôznych jedál. Zbierajte ju hneď na jar, ideálne v marci.

Korene púpavy sa zbierajú na jeseň, po odkvitnutí. Rastlina do nich v priebehu sezóny ukladá množstvo cenných látok, ktoré priaznivo pôsobia na ľudské telo. Po zbere ich stačí dôkladne vysušiť a následne sa dajú použiť na prípravu čaju, prípadne tinktúry.

Praktický tip: Púpavové kvety či korene môžete pridávať aj do iných druhov čajov, napríklad, zelených alebo ovocných. Obohatíte ich tak o ďalšie účinné látky.

Účinná detoxikácia organizmu s púpavou

V ľudskom tele sa prirodzene hromadia toxíny a ťažké kovy z rôznych jedál či nápojov. Ich elimináciu má na starosti pečeň, no pokiaľ sú prijímané vo veľkých množstvách, postupne sa začínajú ukladať v orgánoch, vyskytujú sa v krvi a môžu spôsobovať rôzne nepríjemné zdravotné problémy. Práve preto je dobré raz za čas organizmus efektívne detoxikovať.

Púpava je veľmi účinným riešením. Avšak, pokiaľ jej efekt chcete ešte viac posilniť, skvelou voľbou môže byť čisto prírodný výživový doplnok Pestrec + Reishi + Púpava, ktorý nájdete v našej ponuke. Ten kombinuje tie najúčinnejšie prírodné výťažky s priaznivými účinkami na pečeň a celkovú detoxikáciu tela. Keďže je v podobe praktických kapsúl, jednoducho sa užíva. Jeho pozitívny vplyv na organizmus viete pocítiť už po týždni!

IMG_1264
button

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.