Chia puding je zdravá pochúťka, ktorú sa oplatí vyskúšať: Ako ho pripraviť?

Chia semienka pochádzajú z Mexika a majú viacero pozitívnych účinkov na ľudské telo. Obľúbeným spôsobom, ako ich konzumovať, je chia puding. Prinášame vám recept na jeho jednoduchú prípravu.

Chia semienka obsahujú proteíny a sú vynikajúcim zdrojom energie. Taktiež v nich nájdete vlákninu, vápnik, omega-3 mastné kyseliny či fosfor. Vďaka bohatému zastúpeniu cenných zložiek dokážu podporovať zdravie tráviaceho traktu a kardiovaskulárneho systému, spomaľovať starnutie, pomáhať pri budovaní svalovej hmoty, zlepšovať imunitu či zdravie kostí.

Teda, keď si občas doprajete chutný chia puding, vaše telo sa vám rozhodne poďakuje!

Chia puding recept

Chia puding s banánom si viete pripraviť skutočne jednoducho, pričom budete potrebovať nasledovné suroviny:

  • 2 polievkové lyžice chia semienok,
  • stredne veľký banán,
  • 100 ml mandľového, sójového alebo kokosového mlieka.


Banán rozdeľte na dve časti. Jednu z nich roztlačte v miske pomocou vidličky, pridajte chia semienka a mlieko. Jednotlivé suroviny poriadne premiešajte. Zmes následne vložte do chladničky a nechajte ju cez noc stuhnúť. Na druhý deň bude pripravená na zjedenie. Chia puding môžete servírovať s druhou polovicou banánu, ktorú ste neroztlačili.

chia puding
Chia puding s malinami

Teraz si predstavíme recept na vrstvený chia puding s malinami, ktorý je trochu náročnejší na prípravu, výsledok však stojí zato. Na chia puding s malinami budeme potrebovať nasledovné suroviny:

  • 2 polievkové lyžice chia semienok,
  • hrsť čerstvých malín,
  • ovsené vločky alebo granolu,
  • 150g jemného tvarohu,
  • 130g bieleho jogurtu,
  • 100 ml mandľového, sójového alebo kokosového mlieka.


Rozdiel pri tomto recepte spočíva v tom, že nezmiešame hneď na začiatku všetky suroviny  dohromady. Najskôr si zmiešame chia semienka spolu s mliekom a jogurtom (môžeme pridať obľúbené sladidlo) a zmes necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny, aby chia semienka napučali. Ďalej si zmiešame granolu či vločky s tvarohom a ovocím. Následne do pohárikov striedavo vrstvíme zmes chia semienok a tvarohu. Taktiež je možné vytvoriť aj samostatnú vrstvu z ocovia, je to skutočne len o tom čo vám chutí a ako to máte radi. 

chia-puding


Tip k príprave: 
Pri výrobe chia pudingu sa vašej fantázií nekladú žiadne medze. Namiesto banána či malín môžete použiť akékoľvek ovocie, ktoré máte radi. Výborné sú napríklad čučoriedky, kiwi či mango. Nebojte sa kombinovať chute a do chia pudingu kľudne pridajte vaše ohľúbené orechy, kúsky kokosu, kakaový prášok, granolu či dokonca kúsky čokolády.

Matcha prášok a chia puding ? Skvelá kombinácia

Pokiaľ chcete, aby chia puding ešte lepšie pôsobil na zdravie, môžete do neho pridať kvalitný matcha prášok . Ten prakticky nijako nezmení jeho chuť, avšak obohatí ho o cenné antioxidanty a mnohé ďalšie látky. Matcha chia puding je skvelou pochúťkou, ktorá podporuje imunitu, môže urýchľovať chudnutie či prispievať k efektívnejšej detoxikácii organizmu.

Matcha chia puding

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.