Detox pečene: Týmto potravinám sa vyhýbajte, pokiaľ chcete mať zdravú pečeň

Ľudská pečeň dostáva v dnešnej dobe poriadne zabrať. Väčšina z nás často konzumuje priemyselne upravené potraviny s vysokým obsahom chemických prísad. Mnohí si radi doprajú pohárik alkoholu a užívajú viacero rôznych liekov. V dôsledku množstva toxínov sa pečeň poškodzuje a nemusí fungovať správne. A práve tu sa k slovu dostáva detox pečene, respektíve, diéta na pečeň. V čom spočíva a ktorým potravinám či nápojom sa počas nej vyhýbať?

Úlohou pečene je okrem iného zachytávať škodliviny a zabezpečovať ich vylúčenie von z tela. Pokiaľ ich však prijímate v nadmernom množstve, nestíha ich účinne eliminovať, poškodzuje sa a dochádza k ukladaniu neželaných látok v organizme. Keď je pečeň dlhodobo vystavená vysokej záťaži, môže začať trpieť na niektoré zo známych ochorení – steatózu či cirhózu. Tie pri nesprávnej liečbe vedia vyústiť až do zlyhania pečene.

Rozhodne preto nepodceňujte prvotné príznaky problémov s pečeňou a čo najskôr nasaďte pečeňovú diétu.

dieta-na-pečeň

Hlavné príznaky unavenej alebo poškodenej pečene

Ako viete, že vaša pečeň potrebuje detox? Všímajte si niekoľko kľúčových signálov, ktoré sú sprievodným javom pri ochoreniach pečene alebo jej poškodení:

  • dlhotrvajúca únava, ktorá neprechádza ani po kvalitnom spánku,
  • ťažkosti s trávením,
  • zhoršenie stavu pokožky,
  • vypadávanie vlasov,
  • zhoršenie kvality nechtov,
  • žltý povlak na jazyku, zažltnutie očných bielok,
  • svalové kŕče,
  • zhoršené videnie,
  • tlak pod pravým rebrom.

Zapamätajte si: Najspoľahlivejším spôsobom, ako zistiť, či vaša pečeň nie je nadmerne poškodená, sú pečeňové testy u lekára. Pri menšej miere opotrebenia pečene, respektíve, zhoršenej očistnej funkcii, však nemusia ukázať pozitívny výsledok (problém s pečeňou). Pokiaľ však pociťujete niektoré z vyššie uvádzaných prejavov, určite si doprajte detox pečene.


Pečeňová diéta a stukovatená pečeň

Diéta na pečeň sa najčastejšie nasadzuje pri ochorení, ktoré sa ľudovo nazýva ako stukovatená pečeň, odborne steatóza heparu. Ako už napovedá jeho názov, stukovatenie pečene spočíva v tom, že sa v tomto kriticky dôležitom orgáne začne nadmerne usádzať tuk prijímaný z potravy. V dôsledku neho pečeň nedokáže fungovať efektívne a v tele sa môžu začať hromadiť nebezpečné toxíny.

Steatóza pečene môže byť z dlhodobého hľadiska nebezpečná. Ak ju nezačnete liečiť včas správnou pečeňovou diétou, množstvo tuku postupe narastie natoľko, že nastane zlyhanie pečene. Stukovatená pečeň často prerastie do cirhózy, čo je nevratné ochorenie, ktoré zvyčajne končí transplantáciou.

pečeňová dieta

V čom spočíva diéta na pečeň?

Obrovskou výhodou pečene je skutočnosť, že keď problémy s ňou začnete riešiť v prvotných štádiách, dokáže pomerne rýchlo regenerovať. Po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch pečeňovej diéty (v závislosti od miery poškodenia), tak môže opäť fungovať na 100 %. Aby ste však dosiahli tento ideálny stav, mali by ste dodržiavať viacero základných pravidiel.

steatóza-pečene

Týmto potravinám a nápojom sa vyhýbajte

Cieľom diéty na pečeň je eliminovať príjem potravín, ktoré zapríčiňujú nadmerné ukladanie tuku v organizme. Snažte sa preto vyhýbať konzumácii jedál s vysokým obsahom tuku, soli a cukru. Obmedzte tiež živočíšne bielkoviny.

Praktický tip: Dôležité sú nielen samotné potraviny, ale aj ich spôsob prípravy. Keď dodržiavate pečeňovú diétu, vyhýbajte sa vyprážaným, fritovaným, pečeným či grilovaným jedlám. Uprednostňujte varenie a dusenie s minimálnym možným množstvom tuku.

Čo sa týka konkrétnych potravín a nápojov, vyhýbajte sa najmä nasledovným:

  • syry a smotanové produkty,
  • vajcia,
  • tatárska omáčka a majonéza,
  • lístkové a kysnuté cesto,
  • koláče,
  • čerstvé pečivo, ktoré je ešte teplé,
  • sadlo, slanina, tučné mäso, údeniny,
  • nakladané mäso,
  • údené ryby a kaviár,
  • čili, karí, ocot, sójová omáčka
  • nápoje s vysokým obsahom cukru a alkohol.

Čo jesť a piť počas pečeňovej diéty?

Keď už viete, čomu by ste sa mali vyhýbať, pozrime sa na to, aké jedlá a nápoje je vhodné pri detoxikácii pečene konzumovať:

  • repkový či olivový olej,
  • králičie a kuracie mäso,
  • mäso z kapra či šťuky,
  • všetky druhy zeleniny a ovocia,
  • nekysnuté cesto,
  • odležané pečivo,
  • bazalka, oregano, šalvia, bobkový list či tymian.
  • nesladené ovocné šťavy a čistá voda.

Nezabúdajte: Pečeňová diéta nie je len o jedle a nápojoch. Dôležitou súčasťou je aj fyzická aktivita. Chodievajte na pravidelné prechádzky a športujte. Vyhýbajte sa dlhotrvajúcim sedavým aktivitám.

Účinný detox pečene a pestrec mariánsky

Mimoriadne dôležitou súčasťou pečeňovej diéty je podpora prirodzenej regenerácie pečeňových buniek a celkového zdravia organizmu. Pokiaľ by ste len dodržiavali zdravú životosprávu, prinavrátenie pečene do pôvodného zdravého stavu by trvalo veľmi dlho. Práve preto odborníci odporúčajú detox podporiť pestrecom mariánskym.


Pestrec mariánsky účinky

Pestrec mariánsky má podľa vedeckých výskumov viacero výnimočných účinkov na ľudskú pečeň. Obsahuje cenný antioxidant silymarín, ktorý prispieva k efektívnejšiemu prečisteniu pečene a rýchlejšej regenerácii poškodených buniek. Okrem toho stimuluje prirodzenú tvorbu žlče, čím napomáha k lepšiemu tráveniu. Vedecké štúdie naviac zistili, že môže znižovať hladinu cukru a nezdravého cholesterolu v krvi.

Najúčinnejší je pestrec mariánsky drvený, ktorý obsahuje najviac zdraviu prospešných látok. Jednu čajovú lyžičku konzumujte 4x denne a zapite dostatočným množstvom vody. Drvený pestrec môžete pridávať aj do smoothie, jogurtu či džúsu.

Ako dlho trvá diéta na pečeň?

Diéta na pečeň s pestrecom mariánskym trvá v priemere 12 týždňov. Pri nadmerne poškodenej pečeni ju odporúčame dodržiavať aj dlhšie. Po ukončení kúry sa zlepšenie stavu pečene ukáže aj na pečeňových testoch.


 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.