Pečeňová diéta: Jedálniček pri stukovatenej pečeni

Pečeň. Jeden z najdôležitejších orgánov nášho tela, bez ktorého by mnoho vecí nefungovalo. Má množstvo funkcií, vrátane premeny jedla na nutrienty ako cukry, tuky a bielkoviny.

Čo sa týka funkcií pečene, jej úlohou je aj udržiavať náš organizmus v rovnováhe. V prípade, že sa preťaží, dochádza k poškodeniu jej funkcie a vzniká stukovatená pečeň, ktorá sa inak nazýva aj ako ,,steatóza pečene“. Tento stav je vážny a pri neliečení môže dôjsť k ďalším zdravotným komplikáciám. Zmierniť prejavy je však možné aj vďaka tomu, že existuje špeciálna steatóza pečene dieta.

pečeň-

Čo je pečeň a na čo slúži?

Pečeň je najväčší vnútorný orgán v tele. Ide o exokrinnú žľazu, ktorá sa nachádza v brušnej dutine. Tak, ako sme si už vyššie spomínali, medzi hlavné funkcie patrí premena jedla na nutrienty, udržiavanie organizmu v rovnováhe, ale aj metabolizmus tukov, sacharidov a bielkovín, tvorba žlče, detoxikácia či skladovanie glykogénu. Ide o životne dôležité funkcie, bez ktorých by jednoducho náš organizmus nefungoval tak, ako má.

Aké sú príčiny poškodenej pečene?

Príčin poškodenej pečene môže byť skutočne mnoho a často je ťažké prísť na konkrétnu príčinu. Vo všeobecnosti je však známe, že príčiny môžu byť vrodené alebo získané. Medzi vrodené príčiny patria ochorenia, ktoré sú podmienené genetickou mutáciou. Ide o Wilsonovu chorobu, Gilbertov syndróm, hematochromatózu či deficienciu a1antitrypsínu.

Čo sa týka získaných príčin, môže ísť o faktory ako je nadmerná konzumácia alkoholu, infekcie, nadváha, obezita, cukrovka 2. typu, nesprávna strava bohatá na tuky a jednoduché cukry či vplyv toxických látok. Medzi získané príčiny poruchy pečene patria ochorenia, ako napríklad hepatitída typu A,B, C, cirhóza pečene a steatóza pečene. A práve v prípade poškodenej pečene prichádza na rad stukovatena pečeň dieta.

stukovatena-pecen

Aké sú príznaky?

Poškodenú pečeň na sebe môžete spozorovať veľmi jednoducho, hlavne kvôli príznakom, ktoré sú pre tento zdravotný problém charakteristické. Ide napríklad o únavu, slabosť, tlak či bolesť v pravej hornej časti brucha, žlté sfarbenie kože alebo očného bielka, opuchy dolných končatín, svrbenie kože, príliš tmavý moč alebo svetlá stolica.

Ak tieto príznaky pretrvávajú dlhšie a neustupujú, viete, že je na čase vyhľadať lekársku pomoc. Rozhodne tento stav za žiadnych okolností nepodceňujte.

V čom spočíva pečeňová diéta?

Dobrou správou je, že aj pri poškodení pečene existujú opatrenia, ktoré dokážu zmierniť jej záťaž a podporiť celkovú regeneráciu. Jedným z nich je pečeňová diéta pri ochorení pečene, ktorá je bohatá na bielkoviny. Spočíva v tom, že obsahuje malé množstvo tuku, a to cca 60 g na deň, jedlá, ktoré sú obmedzené na soli a absolútny zákaz pitia alkoholických nápojov. To je nevyhnutné pre správnu regeneráciu pečene. Cieľom tejto špeciálnej diéty je tiež zvýšiť príjem vitamínov a antioxidantov, pričom sa udržiava primeraný kalorický príjem.

Pečeňová diéta obsahuje vlákninu, a to v množstve 12 - 20 g denne. Je dôležité dbať na príjem vlákniny, nakoľko môže spôsobiť nafukovanie a zhoršiť prejavy poškodenej pečene. Taktiež sa odporúča obmedziť príjem sacharidov, celozrnného pečiva, cesnaku či cibule, ktoré môžu byť ťažké na žalúdok. Vyhýbať by ste sa tiež mali vyprážaným a mastným jedlám, polotovarom, sladeným nápojom, údeninám, tučnému mäsu a nadmerným porciám jedla.

pečeňová-dieta

Každá diéta je individuálna

Neexistuje všeobecne platné pravidlo, ktoré by určovalo, koľko toho presne musíte zjesť. Všetko závisí od vašej váhy, výšky, veku a zdravotného stavu. Preto je dobré aj túto diétu konzultovať vopred s lekárom alebo výživovým poradcom, ktorý vám presne odporučí, aké množstvá a čoho by ste mali za deň skonzumovať.

Pointou pečeňovej diéty je odľahčiť pečeň a podporiť jej regeneráciu, preto ju je potrebné dodržiavať dlhodobo. Tiež je povolená aj pecenova dieta v tehotenstve, avšak aj v tomto prípade by ste sa mali vopred poradiť s lekárom. Odborník tiež zváži vzhľadom k stavu či budete mať pecenova dieta ranajky, desiatu, obed, olovrant aj večeru alebo niečo z toho vynecháte.

Aké potraviny jesť a akým sa vyhýbať?

Vhodné potraviny

Nevhodné potraviny

Hydina, morské a sladkovodné ryby, teľacie, jahňa, morčacie

Hovädzie, údeniny, konzervy, paštéty, bravčové, kačica, hus, vyprážané jedlá

Nízkotučné mliečne výrobky, biela z vajíčok, tvaroh, ovčí alebo kozí syr

Plno a polotučné mliečne výrobky, jogurty, smotana

Staršie biele pečivo, cestoviny, bulgur, kuskus, hnedá ryža, ovsené vločky

Celozrnné pečivo, buchty, kysnuté pečivo

Všetky druhy ovocia a zeleniny, okrem nakladanej

Kyslá kapusta, cesnak, cibuľa

Olivový a slnečnicový olej, orechy, semienka, maslo

Tepelne spracované rastlinné oleje, margarín, čierny čaj, alkohol, koktejly, perlivé a minerálne vody

 

Pečeňová diéta: jedálniček na 7 dní

Deň 1

  • Raňajky: Ovsená kaša s čučoriedkami a mandľami
  • Desiata: Jablko
  • Obed: Zeleninová polievka, grilované kuracie prsia s dusenou zeleninou a kuskusom
  • Olovrant: Nízkotučný jogurt
  • Večera: Zeleninová polievka s cícerom

Deň 2

  • Raňajky: Celozrnný chlieb s avokádom a paradajkou
  • Desiata: Hruška
  • Obed: Tekvicová polievka, losos pečený na olivovom oleji s batatmi
  • Olovrant: Mrkvové tyčinky s hummusom
  • Večera: Quinoa so zeleninou

Deň 3

  • Raňajky: Smoothie zo špenátu, banánu a chia semien
  • Desiata: Mandarínka
  • Obed: Rascová polievka, morčacie prsia s dusenou brokolicou a ryžou
  • Olovrant: Nízkotučný tvaroh s medom
  • Večera: Cícerový šalát so zeleninou

Deň 4

  • Raňajky: Pohánková kaša s jablkom a škoricou
  • Desiata: Hrsť vlašských orechov
  • Obed: Karfiolová polievka, filet z tresky s cuketovým pyré
  • Olovrant: Jahody s jogurtom
  • Večera: Šalát z červenej repy a fazule

Deň 5

  • Raňajky: Celozrnné toasty s tvarohovou nátierkou
  • Desiata: Banán
  • Obed: Brokolicová polievka, grilovaná zelenina s cícerom a ryžou
  • Olovrant: Kiwi
  • Večera: Zeleninový vývar s pohánkou

Deň 6

  • Raňajky: Ovsené vločky s malinami a ľanovým semenom
  • Desiata: Marhuľa
  • Obed: Paradajková polievka, pečené kuracie stehno bez kože s bulgurom
  • Olovrant: Mrkva a paprika
  • Večera: Polievka z červenej šošovice

Deň 7

  • Raňajky: Smoothie z čučoriedok, jogurtu a ovsa
  • Desiata: Hrsť mandlí
  • Obed: Kalerábová polievka, filet z lososa s quinoa šalátom
  • Olovrant: Jablko
  • Večera: Zeleninové rizoto

 

Ako súvisí pečeňová diéta so stredomorskou?

Už v 50. rokoch 20. storočia si americkí vedci začali všímať, že chudobní prisťahovalci z Talianska sú zdravší než bohatí ľudia z Ameriky. Vedca Ancela Keysa to zaujalo natoľko, že spustil výskumy v siedmich krajinách a začal skúmať súvislosť medzi stravou, životným štýlom a ochoreniami srdca. Vo výsledku tak prišiel na to, že ľudia v oblastiach so stredomorskou diétou majú nielen nižší cholesterol, ale aj menšie množstvo kardiovaskulárnych ochorení. Zistilo sa, že stredomorská diéta pomáha aj pri metabolických ochoreniach, ako napríklad cukrovka a obezita.

Stredomorská diéta je známa dostatočným príjmom omega – 3 mastných kyselín, ktoré sú známe tým, že zvyšujú hladinu dobrého, teda HDL cholesterolu. Pri tomto type diéty je tiež odporúčané dbať na zníženie príjmu sodíka, nakoľko veľa sodíka v jedle môže zvýšiť krvný tlak, riziko infarktu či cievnej mozgovej príhody.

stredomorská-dieta

Ako zregenerovať pečeň?

Samozrejme, existujú aj ďalšie opatrenia, ako zregenerovať pečeň okrem pečeňovej diéty. Výborným riešením je pestrec mariánsky, kurkuma, ale aj zelený čaj, fenikel, repík, púpava či nechtík. Tieto bylinky a prípravky chránia pečeňové bunky, zlepšujú celkovú funkciu pečene a podporujú vylučovanie enzýmov pečene, pankreasu a žlčníka. Skvelou voľbou je tiež artičoka zeleninová, ktorá má efektívne regeneračné účinky a obsahuje polyfenoly.