Žlčníková diéta: Recepty a tipy na diétu po operácii žlčníka

Vedeli ste, že operácia žlčníka patrí medzi najčastejšie chirurgické zákroky na Slovensku? Ide tak o bežný zákrok, ktorého sa určite nemusíte báť. Dôležité je však dodržiavať po nej opatrenia, ako napríklad žlčníková diéta, ktorá je v tomto prípade priam nevyhnutná.

Žlčník je malý orgán, hruškovitého tvaru, ktorý sa nachádza priamo pod pečeňou. Medzi hlavné funkcie tohto orgánu patrí skladovanie a uvoľňovanie žlče, neutralizovanie kyselín a pomoc pri vstrebávaní vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch, teda vitamíny A, D, E a K.

Na čo je dobrá žlč? Predovšetkým je dôležitá pre rozklad a štiepenie tukov, pričom dochádza aj k ich následnému vstrebávaniu. Žlč sa podieľa aj na neutralizácii kyslej tráveniny, vďaka ktorej sa z tela vylučujú odpadové látky.

dieta-po-operácii-žlčníka

Ako sa prejavujú poruchy žlčníka?

Vo všeobecnosti sa poruchy žlčníka rozdeľujú na akútne alebo chronické. Medzi najčastejšie poruchy tohto orgánu patria žlčové kamene, zápal žlčníka, polypy či nádory.

Čo sa týka žlčníkových kameňov, vznikajú hlavne z dôvodu veľkého zahustenia žlče. Tá je spôsobená vysokou hladinou žlčových kyselín alebo cholesterolu. Za rizikové faktory sa v prípade tejto žlčníkovej poruchy považuje nadváha, obezita, genetická predispozícia, cukrovka alebo ženské pohlavie. Pri neriešení môže dôjsť až k upchatiu žlčových ciest, kedy vzniká žlčníkový záchvat.

Ako sa takéto poruchy prejavujú? Najčastejšie po mastnom alebo tučnom jedle, kedy pocítite nepríjemné bolesti brucha. Taktiež je veľmi častý tmavý moč a svetlá stolica, nafukovanie, horúčka, zvracanie či nevoľnosť. Čo sa týka žlčníkového záchvatu, ten sa prejavuje silnou bolesťou. Kedy viete, že táto bolesť hovorí o žlčníkovom záchvate? Predovšetkým v situácii, kedy bolesť vystupuje od pravého rebra smerom k pravej lopatke. Táto oblasť je tiež veľmi citlivá, už len na dotyk.

Poruchy žlčníka nepodceňujte

Akúkoľvek poruchu žlčníka neprehliadajte, pretože v opačnom prípade by mohlo dôjsť k vážnejším zdravotným komplikáciám. Častokrát vznikajú ochorenia či zápaly pečene, žlčovodov, pankreasu, žltačka či porucha príjmu potravy.

V prípade, že dochádza k opakovaným žlčníkovým záchvatom alebo iným poruchám, ktoré súvisia so žlčníkom, lekár zváži aj jeho chirurgické odstránenie. Bez žlčníka sa totiž dá prežiť, avšak potrebná bude dieta po operácii žlčníka.

žlčníkový-záchvat

Toto žlčníku rozhodne neprospieva!

Ak chcete mať žlčník v poriadku, mali by ste vedieť, aké faktory žlčníku škodia a čo mu naopak prospieva. Žlčníku rozhodne škodí stres a napätie. Je totiž známe, že psychický stres dokáže zhoršiť činnosť tráviaceho systému a môže vyvolať aj ťažkosti so žlčovými cestami.

Medzi škodlivé faktory tiež patrí sedavý spôsob života. Nedostatok pohybu totiž prirodzene spomaľuje metabolizmus a tok žlče, v dôsledku čoho dochádza k zahusťovaniu žlče a teda tvorbe žlčových kameňov.

Žlčníku neprospieva nadváha a rýchle priberanie, ale na druhej strane ani rýchle chudnutie či drastické diéty. Čo sa týka nadváhy, pri nej dochádza k vyššiemu obsahu cholesterolu v žlči a pri rýchlom úbytku hmotnosti sa zase cholesterol uvoľňuje do žlče, čím sa zvyšuje riziko žlčových kameňov.

No a v neposlednom rade by ste sa mali vyhnúť fajčeniu a nedostatku spánku. Fajčenie totiž zhoršuje prekrvenie tráviaceho traktu a negatívne pôsobí na metabolizmus tukov. Nekvalitný spánok zase môže narušiť tráviace procesy a spôsobiť tak problémy so žlčníkom.

obezita

Čo obnáša žlčníková diéta?

Prečo je žlčníková diéta dôležitá? Pri ochoreniach žlčníka alebo po jeho operácii tráviaci systém nedokáže spracovať veľké množstvo tukov a dráždivých látok. O žlčníkovej diéte je známe, že pomáha znížiť zaťaženie tráviaceho traktu, predchádza bolestivým záchvatom, zlepšuje celkové trávenie a udržiava optimálnu telesnú hmotnosť.

Zásady prípravy jedál

Keď chcete dodržiavať žlčníkovú diétu, mali by ste si dávať veľký pozor na to, ako pripravujete jedlá. Určite sa vyhnite akémukoľvek vyprážaniu. Ideálne je, ak jedlá pripravujete varením, dusením alebo na pare.

Taktiež môžete aj piecť, no nepoužívajte žiadne tuky. Jedlo pečte vždy v alobale alebo teplovzdušnej rúre. Tuk sa nepoužíva nielen pri pečení, ale aj akomkoľvek inom spôsobe prípravy jedál. Preto by ste mali na prípravu pokrmov používať teflónový kuchynský riad.

Pozor na dochucovanie

Dobrou správou je, že jedlo môžete dochutiť koreninami, cesnakom aj cibuľou, avšak následne musíte tieto položky z jedla aj odstrániť. Tiež si dávajte pozor pri príprave zápražky. Pri žlčníkovej diéte zvoľte ako zápražku na zahustenie postrúhaný zemiak, mixovanú zeleninu alebo múku vo vode.

Aké sú vhodné a nevhodné potraviny?

Čo jesť a čomu sa radšej vyhnúť pri žlčníkovej diéte? Pripravili sme si pre vás prehľad!

 

Vhodné potraviny

Zakázané potraviny

Chudé kuracie, morčacie, králičie, hovädzie, bravčové, chudé ryby a chudá šunka

Tučné mäso, konzervy, slanina, tlačenka, morské plody, sushi, divina

Starší biely chlieb, detské piškóty, ryža, kukuričná a pšeničná múka, ovsené vločky

Pečivo z tučného cesta, čerstvé a teplé pečivo, celozrnné pečivo

Odtučnené mliečne výrobky, tvarohy a jogurty so zníženým množstvom tuku, syry do 30 % tuku

Smotana, šľahačka, smotanové jogurty, plesňové syry

Varené alebo dusené zemiaky, mrkva, cuketa, tekvica, brokolica, ovocie bez jadierok, ideálne banány, jablká, marhule a broskyne

Pikantné a instantné jedlá, polotovary a fastfood, bujóny, tatárska a sójová omáčka, kokos, mak, sladkosti 

Bylinkové čaje, čistá voda, riedené šťavy a džúsy,

Alkohol, káva, sýtené nápoje

Čerstvá vňať, škorica, fenikel, bobkový list, rasca, červená paprika

Cesnak, cibuľa, nakladaná zelenina, reďkovka, kapusta, kel

 

Vzorový jedálniček na 7 dní

Pondelok

  • Raňajky: Ovsená kaša z ovsených vločiek, dusené jablko, škorica
  • Desiata: Banán, bylinkový čaj
  • Obed: Dusené morčacie prsia, varené zemiaky, dusená mrkva
  • Olovrant: Detské piškóty, riedená jablková šťava
  • Večera: Tvarohová nátierka so šalátom z cukety, starší biely chlieb

 

Utorok

  • Raňajky: Ryžová kaša s marhuľami (bez šupky a jadier)
  • Desiata: Nízkotučný jogurt, ovsené vločky
  • Obed: Králičie mäso dusené na bobkovom liste, zemiaková kaša, dusená tekvica
  • Olovrant: Banán, feniklový čaj
  • Večera: Starší biely chlieb s chudou šunkou, dusená brokolica

Streda

  • Raňajky: Ovsené vločky s hruškou (bez šupky) a trochou škorice
  • Desiata: Jablko (olúpané), detské piškóty
  • Obed: Hovädzie na vode s mrkvovým pyré a ryžou
  • Olovrant: Nízkotučný tvaroh s čerstvou vňaťou
  • Večera: Zeleninový krém z cukety a tekvice

 

Štvrtok

  • Raňajky: Starší biely chlieb s tvarohovou nátierkou a červenou paprikou (mäkká, bez šupky)
  • Desiata: Banán, feniklový čaj
  • Obed: Filet z chudej ryby (treska) na pare, dusená mrkva, varené zemiaky
  • Olovrant: Detské piškóty, riedená hrušková šťava
  • Večera: Ovsená kaša s kúskami broskýň

 

Piatok

  • Raňajky: Ryžová kaša s nastrúhaným jablkom
  • Desiata: Nízkotučný jogurt, ovsené vločky
  • Obed: Morčacie prsia dusené na fenikli, zemiakové pyré, dusená cuketa
  • Olovrant: Banán, bylinkový čaj
  • Večera: Tvarohová nátierka s čerstvou vňaťou, starší biely chlieb

 

Sobota

  • Raňajky: Ovsená kaša s kúskami marhúľ (bez šupky)
  • Desiata: Hruška (olúpaná), detské piškóty
  • Obed: Kuracie prsia dusené na bobkovom liste, tekvicové pyré, varené zemiaky
  • Olovrant: Nízkotučný jogurt
  • Večera: Zeleninový krém z mrkvy a cukety

 

Nedeľa

  • Raňajky: Ryžová kaša s kúskami broskýň (bez šupky) a škoricou
  • Desiata: Banán, feniklový čaj
  • Obed: Králičie mäso dusené na rasci, varené zemiaky, dusená brokolica
  • Olovrant: Detské piškóty, riedená jablková šťava
  • Večera: Tvarohová nátierka s červenou paprikou, pečivo

Častejšie, ale v malých porciách

Pri žlčníkovej diéte by ste mali jesť častejšie, avšak v malých porciách. Odporúča sa denne zjesť 5 – 6 menších jedál. Nebude tak dochádzať k preťaženiu tráviaceho systému, čo by mohlo po operácii vyvolať komplikácie. Pri jedené sa nikde neponáhľajte. Jedzte v kľude a dôkladne prežúvajte. Pokiaľ by ste jedlo ,,hltali“, mohlo by dôjsť k zažívacím ťažkostiam.

Praktický tip: Posledné jedlo konzumujte 2 – 3 hodiny pred spaním, aby sa stihlo stráviť a neprekvapili vás v noci nepríjemné prejavy, ako napríklad nafukovanie či bolesť brucha.

zlcnik-dieta

Nezabúdajte na pitný režim

V rámci diety po operácii žlčníka je veľmi dôležitý aj pitný režim. Ideálne, ak pijete čistú vodu, prípadne nesladené bylinkové čaje alebo riedené ovocné šťavy. Pite pravidelne a dbajte o to, aby ste denne vypili 2 – 3 litre vody.

Bylinky, ktoré pomáhajú

Vedeli ste, že pri žlčníkovej diéte vám môžu pomôcť aj rôzne bylinky? Výborným riešením je Pestrec mariánsky. Ide o liečivú rastlinu, ktorá má viacero pozitívnych vlastností. Podporuje správnu funkciu pečene, má priaznivý vplyv na žlčové cesty a pôsobí ako antioxidant. okrem iného, o pestreci je tiež známe, že efektívne chráni pečeňové bunky pred poškodením, pričom podporuje ich regeneráciu. Pomáha aj lepšiemu tráveniu tukov, čo rozhodne oceníte.

Pestrec mariánsky môže byť prospešný hlavne pri chronických problémoch so žlčníkom, v rámci dlhodobej prevencie poškodenia pečene a podpory jej regenerácie či pri rekonvalescencii, po prekonaní zdravotných ťažkostí. Dávajte si však pozor na to, že pestrec sa neodporúča užívať v akútnych stavoch. V takejto situácii je lepšie poradiť sa s lekárom, ktorý vám odporučí to najlepšie riešenie pre vás.

Pri žlčníkovej diéte sa odporúčajú aj ďalšie bylinky, ktoré podporujú tvorbu a vylučovanie žlče, majú protizápalové účinky a upokojujú tráviaci systém. Ide napríklad o púpavu, mätu priepornú, kurkumu, repík a nechtík lekársky či artičoku. Skvelým riešením sú aj bylinné zmesi, ktoré sú určené priamo na podporu žlčníka, bylinné čaje, ktoré sú bežne dostupné či iné tinktúry. Pokiaľ chcete mať istotu, že danú bylinku užívať môžete, odporúčame sa pred akýmkoľvek užívaním poradiť s lekárom. 

Dodržiavanie žlčníkovej diéty je dôležité

Aj keď sa vám možno spočiatku bude zdať žlčníková diéta prísna, odporúčame vám ju dodržiavať. Zozačiatku by mala byť založená na čisto rastlinnej strave a postupne, vzhľadom k vášmu zdravotnému stavu, môžete pridávať živočíšne produkty. Samozrejme, len tie, ktoré sú povolené. Napríklad, chudé mäso, nízkotučné mliečne výrobky alebo syry do 30 % tuku. Nejde teda o žiadne hladovanie, ale diétu, ktorá je maximálne bezpečná a ktorú si rozhodne za krátku dobu osvojíte.

Čo sa však stane, ak žlčníkovú diétu nebudete dodržiavať? V prvom rade hrozí zvýšené riziko bolesti a kŕčov pod pravým rebrom, tráviace ťažkosti ako nafukovanie, hnačky či plynatosť, spomalené hojenie po operácii či zaťaženie pečene. nezabúdajte, že vhodne zvolená strava môže výrazne ovplyvniť priebeh ochorenia a rovnako aj úspešnosť rekonvalescencie po operácii.

Stravovanie pri žlčníkovej diéte je veľmi individuálne. Niektorí ľudia s poruchou žlčníka alebo po operácii totiž tolerujú aj nevhodné potraviny a niektorí zase nedokážu zniesť ani tie povolené. Všetko to závisí aj od zdravotného stavu, preto je dôležité a odporúčané, aby ste sa vopred poradili s lekárom, ktorý vám odporučí najlepšie riešenie priamo pre vás.