Viete, ako posilniť libido? Toto sú najodporúčanejšie možnosti!

Libido predstavuje prirodzený pud, ktorý je charakterizovaný viacerými reflexmi. Vďaka nim dokážu ľudia pocítiť túžbu, ale zároveň aj potrebu sexuálneho styku. Na libido vplýva niekoľko dôležitých faktorov. Niektoré z nich môžu tento pud posilniť, iné zase znížiť.

To, čo je libido sme si už v úvode povedali. Teraz si však priblížime jednotlivé faktory, ktoré dokážu na tento prirodzený pud každého človeka vplývať. Ide napríklad o psychogénne príčiny. Medzi tie zaraďujeme stres, zvýšenú únavu, depresie či alkoholizmus. Toto všetko dokáže do vysokej miery negatívne vplývať na libido.

Taktiež je s tým spojená aj nespokojnosť s vlastným vzhľadom. Práve tento faktor môže tak ako ženy, tak aj mužov odrádzať od sexuálneho styku. Aj užívanie niektorých liekov môže potlačiť chuť na sexuálny styk, podobne ako potraviny, či pridružené ochorenia.

Zapamätajte si: Čo myslíte, má libido význam v našich životoch? Odpoveď je snáď každému jasná. Tento prirodzený pud má obrovské opodstatnenie, no napriek tomu ho mnohí ľudia zvyknú podceniť.

libido-

Nedostatok libida: Ako sa prejavuje?

Máte pocit, že strácate chuť na sexuálny styk a nemáte už žiadny záujem? Pravdepodobne ide o nedostatok libida. To sa zvykne prejavovať aj tým, že vám je ťažké dosiahnuť a udržať erekciu, prípadne orgazmus. Nedostatok libida, teda sexuálnej túžby sa môže prejaviť aj úzkostnými stavmi, prípadne nízkym sebavedomím.

Ak pociťujete niektoré z týchto prejavov, mali by ste to začať riešiť čím skôr. Sexuálna túžba má totiž v živote každého z nás veľké opodstatnenie. Ak ho máte nedostatok, môže to prehĺbiť aj do ďalších zdravotných komplikácií. Najčastejšie vznikajú psychické poruchy, ako je depresia, úzkosť či problém vyrovnať sa sám so sebou.

Samozrejme, v prípade, že neviete, ako by ste tento problém mohli vyriešiť, navštíviť môžete aj odborníka, ktorý vám poradí. Existujú však aj iné možnosti, ktoré viete ovplyvniť vy sami.

Afrodiziakum

Čo zvyšuje libido?

Našťastie, v súčasnej dobe je niekoľko možností, ktoré sa využívajú na efektívne posilnenie libida. Za výborné riešenie sa považuje, predovšetkým, zdravá výživa. Mali by ste denne prijímať čo najviac ovocia, zeleniny, bielkovín, ale aj celozrnných potravín. Ideálne je, ak žijete zdravým životným štýlom.

Mali by ste sa preto dostatočne hýbať. Je dokázané, že pravidelné cvičenie zvyšuje hladinu testosterónu, čo má priaznivý vplyv v rámci sexuálnej túžby. Libido dokáže zvýšiť aj kvalitný spánok, komunikácia so svojím partnerom, prípadne liečba pridružených ochorení.

Nezabúdajte: Libido sa dá posilniť aj prírodnou cestou, napriek tomu, že v súčasnej dobe existuje niekoľko druhov liekov. Tie však majú vo väčšine prípadov len krátkodobý účinok a sú nabité chémiou. To znamená, že môžu do istej miery aj poškodzovať zdravie. Preto je výhodné, ak siahnete skôr po výživových doplnkov, ktoré sú vyrobené na prírodnej báze.

libido

Najlepšie afrodiziaká

Afrodiziakum predstavuje látku alebo produkt, ktorého úlohou je stimulovať libido, teda sexuálnu túžbu. Existuje niekoľko druhov afrodiziák, ktoré sa zväčša používajú dlhé roky a majú svoje korene v tradičnej medicíne. Mnohí ľudia majú častokrát spojené tieto dva pojmy - afrodiziakum : jedlo. A je to skutočne tak. Mnohé látky podporujúce libido sa nachádzajú práve v jedle. Toto sú najčastejšie afrodiziaká, ktoré sú obľúbené aj v dnešnej dobe.

Maca peruánska

Maca peruánska je koreňová rastlina, ktorá sa vyskytuje aj v podobe výživových doplnkov, napríklad ako maca peruánska prášok. Mnohé vedecké výskumy potvrdili, že dokáže do vysokej miery zvyšovať libido a sexuálnu výkonnosť. Zároveň dodáva telu energiu a vytrvalosť. Preto je vhodná aj pre športovcov a aktívnejších ľudí.

Kotvičník zemný

Za výborné afrodiziakum sa považuje aj kotvičník zemný. Ide o rastlinu, ktorá dokáže zvyšovať hladinu testosterónu. Podporuje aj zdravie kostí, svalov a eliminuje stres či napätie. Obľúbený je aj kotvičník zemný čaj, ktorý môžete užívať na každodennej báze.

kotvičník-zemný_1

Ústrice

Možno by ste neverili, no za afrodiziakum sa považujú aj ústrice. Ich úlohou je zvyšovať sexuálnu túžbu. Dôvodom je, že obsahujú veľké množstvo zinku a sú preto dôležité pre tvorbu testosterónu. Zároveň majú svoj podiel aj na posilnení imunity a oprave tkanív.

ústrice

Ashwaganda

Medzi prírodné afrodiziaká patrí aj ashwaganda, ktorá predstavuje bylinku. Používa sa v tradičnej medicíne a je známa pre svoje priaznivé účinky. Napríklad, dokáže pozitívne ovplyvniť sexuálnu túžbu a štúdie dokazujú, že napomáha aj pri znižovaní stresu či úzkosti.

Zaujímavosť: Aj napriek tomu, že existuje prírodných afrodiziák oveľa viac, za najviac populárne sa považuje práve maca peruánska. Vďaka mnohým vedeckým štúdiám sa totiž potvrdilo, že táto rastlina ma najefektívnejšie účinky zo všetkých.

Ashwaganda

Maca ako ideálne riešenie

Veľa z afrodiziák je vhodných len pre mužov. Maca peruánska je však v tomto prípade veľmi odlišná. Je to výborné afrodiziakum pre ženy, ale aj mužov, pričom výsledok je u oboch pohlaví rovnaký – veľmi efektívny. Keďže ide o najlepšie prírodné afrodiziakum, má pozitívny vplyv aj na činnosť hormónov. Obsahuje totiž fytoestrogény, ktoré napomáhajú pri liečbe hormonálnych nerovnováh, prípadne v rámci menopauzy.

Avšak, najdôležitejší benefit je ten, že dokáže vyriešiť sexuálne poruchy a zvýšiť sexuálnu túžbu. Jedna štúdia z roku 2010 poukázala na skutočnosť, že maca zlepšuje libido pri jej pravidelnom a dlhodobom užívaní. Táto štúdia sa vykonávala približne 6 mesiacov. Dnes tak môžeme tvrdiť, že maca peruánska zvyšuje okrem libida aj potenciu a kvalitu sexuálneho života.

Maca-peruánska


 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.