Ako podporiť potenciu a celkové zdravie organizmu prírodnou cestou? Vyskúšajte kotvičník zemný!

Kotvičník zemný je špecifická bylinka, s ktorou sa na území Slovenska prirodzene nestretnete. Pochádza z Číny a v ľudovom liečiteľstve má bohatú históriu. Známa je najmä prospešnými účinkami na mužskú potenciu a vitalitu, avšak pozitívne vplýva aj na ženy. Čo by ste o nej mali vedieť?

Kotvičník zemný, latinsky Tribulus terrestris, je jednoročná bylina z čeľade jarmovcovité. Prirodzene rastie najmä na piesočnatých brehoch morí v Japonsku a Číne, avšak v minulosti sa postupne rozšírila aj do ďalších častí sveta. Stretnúť sa s ňou preto môžete aj v Európe, Amerike, Austrálii či Afrike. Na našom území však bežne nerastie.

Ako vyzerá kotvičník zemný?

Už hneď na prvý pohľad spoznáte kotvičník zemný podľa jeho charakteristických žltých kvetov s pomerne veľkými lupienkami. Listy majú elipsovitý alebo kopijovitý tvar, pričom celá bylina dorastá do výšky 10 – 60 cm.

Plod kotvičníka je suchý, skladá sa z viacerých menších plodov, ktoré majú na svojich okrajoch pichliače.

Vedeli ste, že: Z kotvičníka sa najčastejšie využíva vňať, ktorá prirodzene obsahuje najviac zdraviu prospešných látok? Avšak, vysoká koncentrácia cenných zložiek sa nachádza aj v plodoch, listoch či koreňoch. 

kotvičník-zemný

Aké pozitívne účinky prináša Tribulus terrestris?

Kotvičník prirodzene obsahuje široké spektrum zdraviu prospešných látok. Nájdete v ňom množstvo dôležitých minerálov – draslík, horčík, fosfor či vápnik. Jeho súčasťou sú taktiež viaceré minerály, najmä B, E a C.

V jednotlivých častiach byliny sa nachádzajú tiež proteíny, alkaloidy, triesloviny, bioflavonoidy, ale dokonca aj rastlinné steroidy a dôležité kyseliny. Vďaka komplexu účinných látok dokáže kotvičník priaznivo vplývať na ľudské telo, a to hneď niekoľkými spôsobmi. Prinášame vám prehľad tých najdôležitejších účinkov, ktoré potvrdzujú nielen ľudoví liečitelia, ale aj skúsení odborníci.

Zníženie hladiny cholesterolu a úprava krvného tlaku

Podľa vedeckých výskumov kotvičník dokáže prirodzene znižovať hladinu nezdravého cholesterolu v krvi. Tým prispieva k celkovému ozdravovaniu kardiovaskulárneho systému a znižovaniu rizika rôznych vážnych ochorení. Zároveň podporuje zdravie ciev, čím pomáha vyrovnávať krvný tlak.

Zaujímavosť: Kotvičník priaznivo vplýva na srdcovo-cievny systém aj tým, že upravuje príliš vysokú zrážanlivosť krvi.


krvný-tlak

Úprava hormonálnej rovnováhy

Kotvičník zemný prispieva k stabilizácii vylučovania hormónov v ľudskom tele. Môže tak pomáhať redukovať anomálie, ktoré sú spojené s vysokou alebo príliš nízkou produkciou niektorých hormónov, predovšetkým pohlavných.

Pomoc pri ťažkostiach s obličkami

Látky obsiahnuté v kotvičníku majú prirodzene močopudný efekt. Teda, urýchľujú vylučovanie škodlivých látok von z tela a zároveň prispievajú k správnej funkcii obličiek. Naviac, pomáhajú pri rozpúšťaní močových kameňov.

Podpora trávenia

Tribulus terrestris podporuje spracovanie živín tým, že zlepšuje vylučovanie žalúdočných štiav a žlče. Tým prispieva k efektívnejšiemu tráveniu a zmierňovaniu ťažkostí.

trávenie

Potláčanie psychických problémov

Kotvičník obsahuje bio-aktívne látky, ktoré pozitívne vplývajú aj na mozog a nervový systém. Dokážu tak zmierňovať nervozitu, depresiu, zmeny nálad či nespavosť. Taktiež eliminujú zmeny nálad a veľké výkyvy emócií.

Prečistenie pečene  

Benefitom kotvičníka je skutočnosť, že svojimi účinnými látkami dokáže vyživovať pečeň a prispievať k jej celkovému prečisťovaniu. Tým detoxikuje organizmus.

Zapamätajte si: Tým, že kotvičník prečisťuje pečeň a urýchľuje regeneráciu jej buniek, pomáha rýchlejšie odbúravať alkohol. Môže tak byť skvelým doplnkom výživy po párty noci.

Kotvičník zemný a jeho benefity pre mužov

Tribulus terrestris je skvelým doplnkom výživy prakticky pre každého, mužov aj ženy. U ľudí s karcinómami a zápalmi žalúdka však môže vyvolávať mierne vedľajšie účinky. Preto je jeho užívanie v týchto prípadoch nutné prekonzultovať s lekárom.

V každom prípade, kotvičník prináša aj niekoľko benefitov špeciálne pre mužov. Tieto sú najznámejšie.

Zvýšenie plodnosti

Tým, že kotvičník zemný zlepšuje zdravie kardiovaskulárneho systému, podporuje prekrvenie pohlavných orgánov. Tým zlepšuje plodnosť, výdrž pri pohlavnom styku a celkový sexuálny život.

plodnosť

Podpora libida

Prestížne vedecké štúdie ukázali, že pravidelné užívanie extraktu z kotvičníka dokáže citeľne zlepšiť libido u mužov, ale dokonca aj u žien. A to aj o viac ako 70 %. Niektoré výskumy naznačujú, že kotvičník môže vplývať na produkciu testosterónu. Tým tiež podporuje mužnosť a libido.

Zlepšenie rastu svalovej hmoty

Zvýšením produkcie testosterónu dokáže kotvičník prispieť k rýchlejšiemu rastu svalovej hmoty u mužov. Do formy vás dokáže rýchlejšie dostať aj vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov a ďalších látok zlepšujúcich správne využitie živín v organizme. Pri pravidelnej konzumácii kotvičníka si nielenže viete rýchlejšie vybudovať postavu snov, ale naviac sa budete cítiť skvele vo svojom tele.

tribulus-terrestris

V akej podobe užívať kotvičník?

Kotvičník sa užíva vnútorne. Konzumovať môžete surovú nastrihanú vňať, ktorá prirodzene obsahuje vysokú koncentráciu zdraviu prospešných látok.

Kotvičník čaj

O niečo obľúbenejšou formou je čaj z kotvičníka. Ten je pomerne silný, takže na pol litra vody stačí 1 gram sušiny. Čaj následne viete ochutiť podľa vašich predstáv.

Najefektívnejším spôsobom, ako prijať do organizmu účinné látky z kotvičníka, sú kapsuly. Tie obsahujú výťažky bez pridaných chemických aditív. Dajú sa jednoducho užívať a viete si ich brávať ľahko so sebou. Aby ste pocítili všetky účinky kotvičníka, odporúčame ho užívať každý deň, aspoň 2 týždne.

Kotvičník

 

Maca Peruánska

Podobné účinky ako Kotvičník zemný, hlavne čo sa týka mužského zdravia má Maca peruánska, superpotravina pochádzajúca z Ánd. Maca je známa svojim pozitívnym vplyvom na zlepšenie plodnosti a zvýšenie sexuálneho libida, zvýšenie množstva spermií, ochranou prostaty a zlepšením fyzickej výkonosti. Maca sa najčastejšie melie do podoby prášku, ktorý obsahuje najviac zdraviu prospešných látok. Maca prášok je možné konzumovať priamo alebo si ho primišať do nápojov či pokrmov. 

button



Zdroje:

https://www.healthline.com/nutrition/tribulus-terrestris#TOC_TITLE_HDR_5

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26727646/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27255456/

 
Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.