Má pestrec mariánsky nežiadúce účinky? Tieto fakty by ste mali poznať

Pestrec je jedinečná bylina s významným pozitívnym vplyvom na ľudské telo. Avšak, môže mať ostropestrec mariánsky nežiadúce účinky? Prinášame vám prehľad niekoľkých podstatných informácií, ktoré by ste o ňom mali vedieť.

Pestrec mariánsky na prvý pohľad pripomína bodliak. Na Slovensku sa s ním ale veľmi často nestretnete, najlepšie sa mu totiž darí v Stredomorí. Po celom svete je známy svojím vysokým obsahom zdraviu prospešných látok, ktoré dokážu priaznivo vplývať na rôzne orgány tela. Naviac cenných zložiek sa nachádza v plode. Keď sa podrví, dá sa jednoducho priamo konzumovať.

pestrec-1

PESTREC MARIÁNSKY ÚČINKY

Vďaka jedinečnému antioxidantu silymarín, viacerým minerálom, vitamínom a ďalším bio-aktívnym látkam dokáže ostropestrec prinášať viacero pozitívnych účinkov na ľudské telo.


Nasledovné pozitívne účinky patria medzi najvýznamnejšie:

  • blahodarné účinky na pečeň
  • pomoc pri liečbe pečeňových ochorení
  • detoxikácia organizmu
  • pozitívny vplyv na žlčník
  • eliminácia voľných radikálov
  • podpora imunity
  • zníženie hladiny cholesterolu
  • pomoc pri otravách

Pestrec mariánsky nežiadúce účinky

Aj keď má pestrec mariánsky množstvo zázračných účinkov na ľudské telo, niektorí ľudia by si pri jeho užívaní mali dávať pozor. Užívanie by mali zvážiť osoby so závažnými ochoreniami srdca a vysokým krvným tlakom, keďže pestrec spôsobuje jeho mierne zvýšenie. Pokiaľ na vysoký krvný tlak užívate lieky, užívanie sa považuje za viac menej bezpečné. Pozor by si mali dať hlavne ľudia, ktorí si vysoký krvný tlak neliečia, keďže užívanie pestreca môže hodnoty vysokého krvného tlaku ešte zvýšiť. Ideálne je však poradiť sa so svojim lekárom a prekonzultovať užívanie pestrecu.


Praktický tip
: Ak trpíte zvýšeným krvným tlakom a chcete užívať pestrec, dobrým riešením môže byť jeho konzumácia večer. Vtedy je krvný tlak prirodzene najnižší. Vopred sa však poraďte so svojím lekárom. Odporúčame začať s polovičnou dávkou a sledovať svoj zdravotný stav.

Niektoré výskumy ukázali, že pestrec môže spôsobovať vedľajšie účinky u ľudí, ktorí sú alergickí na rastliny rovnakého druhu. Jedná sa hlavne o alergické reakcie na sóju, orechy či semená. Pri jeho užívaní by si mali dávať pozor aj tehotné a dojčiace ženy.

Aký je verdikt?

Odpoveď na otázku: „pestrec mariánsky nežiadúce účinky?“ je tak nasledovná. Vo všeobecnosti je veľmi bezpečný a netreba sa ho obávať. Pozor by si mali dávať len osoby s alergiami na rastlinné látky, vysokým krvným tlakom alebo tehotné a dojčiace ženy.

pestrec-mariánsky

button

 

Zdroje:

https://www.nccih.nih.gov/health/milk-thistle

https://www.healthline.com/nutrition/milk-thistle-benefits

 

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.