Alchemilka: Aké benefity pre ženy prináša táto zázračná bylina?

Alchemilka je jedinečná bylina, ktorá je už od dávnych dôb známa svojimi jedinečnými účinkami na ľudský organizmus. Obvykle je spájaná najmä s typickými ženskými problémami, avšak benefity dokáže priniesť aj mužom.

Na svete sa môžete stretnúť s viacerými druhmi alchemilky. Azda najznámejším je alchemilka obyčajná s latinským názvom Alchemilla vulgaris. Podobným druhom je tiež alchemilka žltozelená. Tá má prakticky rovnaké vlastnosti ako alchemilka obyčajná, avšak mierne sa od nej odlišuje svojím výzorom.

Vedeli ste, že: Alchemilka obyčajná a žltozelená obsahujú najviac zdraviu prospešných látok spomedzi všetkých druhov alchemilky? Práve preto sú ideálnou voľbou, pokiaľ chcete pocítiť čo najviac zdravotných benefitov.

Alchemilku spoznáte podľa tradičných listov

Alchemilka rastie výhradne na čistých miestach. Je tak akýmsi signalizátorom, že dané prostredie nie je znečistené žiadnymi potenciálne toxickými látkami. Vidieť ju môžete na pastvinách a lúkach, pričom dorastá do výšky 10 – 30 centimetrov. Ide o trvalú bylinu, ktorú spoznáte podľa laločnatých listov pripomínajúcich ženskú sukňu.

Kvety alchemilky sú malé, majú žltozelenú farbu a rastú na dlhých stonkách. Povrch byliny je posiaty jemnými chĺpkami. Zužitkovať sa dá prakticky celá rastlina. Najviac účinných zložiek sa nachádza vo vňati a koreňoch.

alchemilka

Alchemilka žltozelená a jej pozitívne účinky

Alchemilka obsahuje viacero cenných zložiek, ktoré môžu mať podľa vedeckých štúdií pozitívne účinky na ľudské telo. Nájdete v nej hneď niekoľko cenných éterických olejov, silice, rôzne organické kyseliny, flavonoidy, triesloviny, saponíny, ale dokonca aj vitamín C. Kombinácia všetkých týchto bio-aktívnych zložiek dokáže významne vplývať na rozličné časti organizmu. Prinášame vám prehľad niektorých najznámejších účinkov, ktoré stoja za pozornosť.

Urýchlenie hojenia rán

Bio-aktívne látky obsiahnuté v alchemilke urýchľujú hojenie zápalov a rôznych druhov rán. Pomáhajú zastaviť krvácanie a spoľahlivo zaceliť krvácajúce zranenia. V neposlednom rade, majú aj antimykotický vplyv.

hojenie-rán

Podpora metabolizmu

Snažíte sa schudnúť, alebo len máte pocit, že váš metabolizmus nefunguje optimálne? Vyskúšajte alchemilku! Tá dokáže efektívne povzbudiť metabolizmus a harmonizovať jednotlivé procesy, aby vaše trávenie pracovalo efektívne.

Praktický tip: Alchemilka dokáže pomôcť aj pri tráviacich či črevných problémoch. Vie priniesť úľavu pri hnačkách či nevoľnosti.

Antioxidačné účinky

Podľa vedeckých výskumov môže alchemilka účinne eliminovať voľné radikály a tým prispievať k lepšej ochrane organizmu pred ochoreniami. Táto vlastnosť je spôsobená práve veľmi dobrými antioxidačnými účinkami. Naviac, alchemilka pomáha efektívne detoxikovať telo.

detox-organizmu

Pomoc pri ochoreniach obličiek či pečene

Tým, že alchemilka pomáha detoxikovať organizmus, prispieva k liečbe obličkových a pečeňových ochorení. Pomáha tak udržať telo zdravé.

obličky

Alchemilka na ženské problémy

Vyššie uvedené pozitívne účinky alchemilky ocenia ako ženy, tak aj muži. Avšak, táto jedinečná bylina prináša aj niekoľko špecifických účinkov na ženský organizmus. Tieto by ste mali poznať.

Pomoc pri menštruácii

Trápi vás silná menštruácia spojená s intenzívnym krvácaním, bolesťami a kŕčmi? Alchemilka vám v tomto smere dokáže veľmi dobre pomôcť. Vďaka svojim vlastnostiam vie zmierniť krvácanie a prispieť k zmenšeniu bolesti. Svoje dni tak budete prežívať oveľa príjemnejšie.

menštruácia

Úprava cyklu

Alchemilka prispieva k úprave menštruačného cyklu a môže pomáhať pri problémoch s vaječníkmi. Tým zlepšuje plodnosť a zvyšuje šancu na počatie.

Navyše, alchemilka pomáha liečiť zápaly vo vagíne, prípadne v podbrušku. Dokáže tak pomáhať aj pri liečbe rôznych výtokov, svrbenia či pálenia.

Alchemilka v tehotenstve

Vedeli ste, že alchemilka môže priaznivo vplývať aj na psychiku? Počas tehotenstva dokáže prispieť k eliminácii stresu, nervozity a veľkých emočných výkyvov. Naviac, podporuje svalstvo maternice. V niektorých prípadoch však vie vyvolať predčasné sťahy maternice, preto sa určite pred jej užívaním poraďte s lekárom.

Naša rada: Alchemilka prináša pozitívne účinky aj po pôrode či v období menopauzy. Blahodarne pôsobí na psychiku a urýchľuje hojenie rán.

tehotenstvo

Užívanie alchemilky

Existuje veľa rôznych spôsobov, ako môžete alchemilku zužitkovať, aby ste pocítili čo najviac jej pozitívnych účinkov. Nasledovné sa oplatia najviac.

Obklady

V tomto smere najlepšie poslúži čerstvá bylina. Tú stačí jednoducho roztlačiť a následne ju môžete prikladať na rany. Zo sušenej alchemilky si viete pripraviť macerát, ktorý sa dá tiež aplikovať na poranené miesta.

ALCHEMILKA Čaj

V dnešnej dobe si môžete kúpiť už hotové alchemilkové čaje vo vreckách. Avšak, vyrobiť si môžete aj svoj vlastný. Vňať stačí vysušiť a následne ju viete použiť na prípravu teplého nápoja. Polievkovú lyžicu sušenej vňate zalejte pol litrom horúcej vody a nechajte vylúhovať po dobu 10 – 15 minút.

alchemilka-čaj

Kúpeľ, tinktúra a výplach

Vňať z alchemilky môžete zmiešať s alkoholom, čím pripravíte kvalitnú tinktúru. Čerstvú vňať viete pridať aj do kúpeľa, ideálne do teplej vody. V neposlednom rade, pri vaginálnych problémoch je skvelým riešením výplach. Stačí vňať z alchemilky povariť 1 – 3 minúty vo vode a výluh použiť na vypláchnutie intímnych partií.

Kapsule

Pokiaľ chcete alchemilku užívať vnútorne, skvelým riešením sú kapsule, ktoré zoženiete aj v našom e-shope. Tie obsahujú tie najcennejšie organické výťažky z alchemilky. Môžete ich komfortne nosiť všade so sebou a užiť v priebehu niekoľkých sekúnd. Ide tak o efektívnu, čisto prírodnú podporu zdravia, ktorú nepochybne oceníte.

Maca Peruánska

Podobné účinky na ženské zdravie ako Alchemilka má aj Maca peruánska. Maca ako už názov prezrádza pochádza z Peru a radí sa medzi superpotraviny. Medzi hlavné benefity patrí podpora libida, plodnosti, hormonálna rovnováha či zmiernenie predmenšruačného syndrómu a problémov spojených s menopauzou. Medzi tradičné spôsoby konzumácie sa radí Maca prášok, ktorý vznikne rozomletím koreňa, ktorý obsahuje najviac zdraviu prospešných látok.



button


Zdroje:

https://healthembassy.co.uk/en/blogs/13_Mantle.html
https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2019/ra/c9ra08231j


 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.