Zázrak menom otužovanie: Spoznajte jeho benefity a uznávanú Wim Hof metódu

Hľadáte spôsoby, ako prirodzene podporiť svoje celkové zdravie, a to nielen fyzické, ale aj psychické? Potom by ste rozhodne mali vyskúšať otužovanie, ktoré prináša množstvo zaujímavých benefitov. Ako s ním začať, na čo si dávať pozor a v čom spočíva populárna Wim Hof metóda?

Otužovanie spočíva v krátkodobom vystavovaní tela teplotnému šoku. Vďaka tomu sa postupne zocelí a dôjde k upraveniu prirodzených termoregulačných mechanizmov. Zníži sa tak vaša náchylnosť na ochorenia, budete lepšie zvládať pobyt v chlade a získate množstvo zdravotných benefitov.

Je otužovanie vhodné pre každého?

Vo všeobecnosti je otužovanie vhodné naozaj pre každého – mladých, starých, mužov i ženy. Treba však myslieť na to, že telo je pri ňom vystavené tepelným šokom, zvyšuje sa tepová frekvencia a dochádza k zužovaniu ciev. V dôsledku toho môže byť potenciálne nebezpečné pre ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami, pľúcnymi problémami alebo astmou. Pokiaľ trpíte zdravotnými ťažkosťami, pred tým, ako začnete s otužovaním, sa radšej poraďte so svojím lekárom.

otužovanie

Otužovanie a jeho zdravotné benefity

Podľa vedeckých výskumov prináša pravidelné otužovanie viacero benefitov pre ľudské zdravie. Toto sú tie najvýznamnejšie.

Zmiernenie bolesti a opuchy

Jedna vedecká štúdia dokázala, že keď po intenzívnom športovom výkone vystavíte ľudské telo na 10 minút studenej vode, dôjde k útlmu bolesti svalov. Naviac, chlad môže urýchľovať prirodzenú regeneráciu a hojenie zranení. Do tkanív, ktoré sú vystavené nízkej teplote, totiž prúdi viac čerstvo okysličenej krvi a tá podporuje aktivitu buniek.

Praktický tip: Zo skúseností športovcov vyplýva, že studený kúpeľ môže zmierniť únavu po tréningu a celkovo nakopnúť organizmus.

zápal

Zlepšenie psychického zdravia

Výskumy ukázali, že pravidelné otužovanie dokáže zmierniť príznaky depresie či nadmerného dlhodobého stresu. Navodzuje psychickú pohodu a keďže sa pri ňom uvoľňujú endorfíny, budete sa cítiť šťastnejšie.

psychika

Posilnenie imunity

Keď je ľudské telo vystavené tepelnému šoku, dochádza k stimulácii aktivity leukocytov, ktoré sú kľúčovou súčasťou imunitného systému. Zlepšuje sa celková obranyschopnosť organizmu a klesá náchylnosť na rôzne druhy infekcií. Otužovanie pomáha predchádzať najmä prechladnutiam a chrípkam.

To, že otužovanie skutočne podporuje imunitu, potvrdila aj jedna štúdia. V sledovanej skupine ľudí, ktorí sa počas 30 dní pravidelne otužovali, klesla chorobnosť až o 29 %.

imunitný-systém

Urýchlenie chudnutia

Pri pobyte v studenej vode sa vám zvýši tep, v dôsledku čoho sa rozprúdi krv, dôjde k urýchleniu metabolizmua procesov spaľovania tuku. Pravidelné otužovanie vám tak skutočne môže pomôcť zhodiť nadbytočné kilogramy.

chudnutie_5

Otužovanie a srdce

Počas otužovania sa zoceľuje celý kardiovaskulárny systém, srdce sa prispôsobuje vyššej záťaži a dochádza k úprave niektorých procesov v organizme. Stretnúť sa tak môžete aj s tvrdeniami, že otužovanie vie pomáhať pri liečbe autoimunitných ochorení či problémov s hormonálnou nerovnováhou.

srdce

Otužovanie: Ako začať?

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako začať s otužovaním, je sprchovanie sa v studenej vode. Zozačiatku úplne postačí, keď si studenú vodu s teplotou približne 15 °C zapnete na 15 sekúnd na konci sprchovania. Postupne tento čas predlžujte, až dospejete do štádia, že sa budete sprchovať výlučne chladnou vodou po dobu 3 – 8 minút.

Alternatívne môžete s otužovaním začať aj tak, že večer, keď bude vonku chladno, vyjdete na pár desiatok sekúnd vonku len v krátkom tričku a krátkych nohaviciach.

wim-hof-metóda

Otužovanie Wim Hof

Keď sa rozhodnete začať s otužovaním, odporúčame dodržiavať pravidlá, ktoré odporúča Wim Hof, známy holandský dobrodruh a držiteľ mnohých svetových rekordov. Slávna Wim Hof metóda je zdokonaľovaná už viac ako 40 rokov, pričom vhodná je aj pre úplných začiatočníkov.

Wim Hof metóda a otužovanie

Wim Hof metóda pozostáva z kombinácie otužovania, správneho dýchania a sile mysle. Pri otužovaní platí podľa Wim Hofa jedno základné pravidlo – vždy počúvajte svoje telo. Otužovanie nie je o rekordoch. Začnite postupnými krokmi a keď cítite, že vaše telo má dosť, prestaňte. Naopak, keď vám organizmus dáva signály, že znesie viac, postupne pridávajte čas v studenej vode alebo znižujte jej teplotu.

Naša rada: Keď s otužovaním len začínate, nesnažte sa hneď prekonávať rekordy a nestanovujte si neprimerane vysoké ciele. Nadmerný tepelný šok totiž môže vyvolať ochorenie, v horšom prípade aj infarkt.

Sám Wim Hof tvrdí, že na to, aby ste pocítili maximum pozitívnych účinkov otužovania, vám postačia 2 minúty v chladnej vode s teplotou 2 – 3 °C. Ak v blízkosti svojho domova nemáte jazero, dobrou alternatívou môže byť sud na otužovanie.

otužovanie-

Wim Hof dýchanie

Pri otužovaní je dôležité správne dýchanie, ktoré prispieva k zmierneniu pocitu chladu. Wim Hof dýchanie pozostáva z 30 hlbokých nádychov a výdychov, pričom sa snažte dýchať do brucha, aby sa viditeľne nafúklo a udržiavajte rovnaký rytmus. Po poslednom výdychu zadržte dych najdlhšie, ako viete. Následne sa nadýchnite a zadržte dych na 15 sekúnd. Celý postup opakujte 3 alebo 4 razy. Dychové techniky nikdy neskúšajte počas otužovania, šoférovania auta alebo podobnej situácie. Dychové cvičenia sa vykonávajú pred samotným otužovaním na bezpečnom a pohodlnom mieste.

dychové-cvičenia

Podporte efekt otužovania pomocou Reishi a moringy!

Pozitívny vplyv otužovania na zdravie môžete umocniť správnymi prírodnými doplnkami výživy. Vyskúšajte napríklad extrakt z Reishi, ktorý podľa výskumov prirodzene podporuje imunitné funkcie. Výbornou voľbou môže byť tiež extrakt z moringy, ktorý je mimoriadne bohatý na vitamíny a antioxidanty. Štúdie dokázali, že má protizápalové vlastnosti a účinne podporuje obranyschopnosť organizmu. V našej ponuke nájdete jedinečné moringa kapsuleReishi kapsule pozostávajúce z najkvalitnejších čisto prírodných výťažkov.


 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.