Prečo piť čaj Matcha namiesto kávy ?

Všetci začíname ráno kávou alebo zeleným čajom a aj keď sa naše názory o kofeíne môžu líšiť, zdravotné účinky a benefitu čaju Matcha neklamú. Najmä, ak sa jedná o porovnanie kávy a zeleného čaju Matcha. 

andrew-teoh-1455454-unsplash_1

Viac energie

Jedna šálka kávy sa v prieme môže pochváliť 95 mg kofeínu, zatiaľ, čo jedna šálka Matcha čaju obsahuje 68 mg kofeínu. Nenechajte sa však oklamať obsahom kofeínu a zistite prečo vás Matcha čaj nabudí viac ako káva.

Matcha obsahuje aminokyselinu L-theanín. Keď sa L-theanín skombinuje s prírodným kofeínom, ktorý sa nachádza v čaji, kofeín sa metabolizuje pomalšie. Uvoľňuje sa počas dlhšieho časového obdobia a poskytuje stabilnú 3 až 6-hodinovú energiu (oproti 1-2 hodinovej energie z kávy).

graf_1

Žiadne následky kofeínového šoku

Zvýšená hladina energie z kávového kofeínu sa rýchlo vytratí. Zhruba po 1-2 hodinách, keď telo spracuje kávový kofeín, príde na vás náhla únava, a ako to všetci dobre poznáme, siahneme po ďalšej káve. Na udržanie miery produktivity sa telo snaží opäť doplniť kofeín – preto tá chuť na kávu. Štúdie dokázali, že náhly nárast kofeínu spôsobuje zmätok a nervozitu, ktorý sa u každého prejavuje inak. Najznámejšie prejavy sú tlak na hrudi, tŕpnutie končatín, mierna úzkosť či nervozita alebo rýchle bitie srdca.

Oproti tomu, Matcha v porovnaní s kávou obsahuje len približne tretinu-polovicu kofeínu, avšak vzhľadom na prítomnosť  aminokyseliny L-theanín a ďalších  fytonutrientov sa kofeín z čaju Matcha uvoľňuje omnoho pomalšie, čiže vám nehrozí žiadny kofeínový šok. Práve z tohto dôvodu je čaj Matcha vhodný pre ľudí, ktorí sa potrebujú dlho sústrediť avšak káva im nerobí dobre.

aroma-art-beverage-1251175 

Zlepšuje ústnu hygienu: nespôsobuje zlý dych a škvrny na zuboch

Antibakteriálne vlastnosti zeleného čaju Matcha poskytujú dôležitú ochranu zubov, zabraňujú hromadeniu baktérií a zlepšujú celkové zdravie ústnej dutiny. Zelený čaj je už po stáročia taktiež používaný ako prevencia proti zlému dychu a zubným kazom.

Výživa

Tým, že je Matcha čaj rozomletý na jemný prášok, skonzumujete všetky živiny, vitamíny a minerály obsiahnuté v čajových lístkoch. Pre porovnanie, rovnaký počet živín dosiahnete vypitím až 10 šálok klasického zeleného čaju. Nehovoriac o tom, že Matcha obsahuje vyššiu hladinu antioxidantov (je vedecky dokázané, že Matcha obsahuje 15x viac antioxidantov ako čučoriedky). Pravidelným pitím čaju znižujeme riziko srdcovo-cievnych chorôb.

Lepšia nálada a sústredenosť

Zelený čaj Matcha vám privodí lepšiu náladu, koncentráciu a sústredenosť. Je to zapríčinené aminokyselinou L-theanin, ktorá zvyšuje tvorbu a vylučovanie dopamínu a sérotonínu v tele, ktorý vás, rovnako, chráni pred depresiami a úzkosťami.

Zlepšuje stav pleti

Príjem kávy sa spája so zlým stavom pleti ako napríklad akné. Naopak Matcha čaj vám svojimi antibakteriálnymi účinkami dokáže pomôcť zlepšiť stav pleti a poskytnúť jej aj prirodzený lesk. Práve preto je prášok z čaju Matcha taký obľúbený v kozmetickom priemysle. Ak sa chcete dozvedieť o vplyve Matcha čaju na pleť viac prečítajte si aj článok Ako môže Matcha čaj pomôcť vašej pokožke.