Prečo piť práve náš čaj Matcha ?

Čaj Machta dnes nepochybne patrí k najznámejším superpotravinám na svete. Nespočetné množstvo obchodov so zdravou výživou ho má vo svojej ponuke. Viete však rozlíšiť pravý Matcha čaj od jeho lacných napodobnenín?

matchaday_hora

Dnes sa čaj pestuje rôznymi spôsobmi. Čaj Matcha je vo svojej podstate najčistejšou a najkoncentrovanejšou formou čajovej rastliny Camellia sinensis, z ktorej pochádzajú všetky základné druhy čajov .

To, čo určuje, či je čaj zelený, žltý, čierny, biely alebo modrý, je úroveň oxidácie, ku ktorej došlo v dôsledku fermentácie. Zelené čaje sú nefermentované, čím si zachovávajú svoju zelenú farbu, ako aj nutričný profil.

My Vám prinášame autentickú japonskú čajovú tradíciu staršiu viac ako 800 rokov. Náš autentický
kultivačný proces zabezpečuje čerstvosť čaju, chuť a najvyššiu kvalitu. Poďme si povedať prečo je to tak...


Čaj Matcha je v posledných fázach pestovania zatienený špeciálnou tieniacou technikou, niekoľko týždňov, čím sa ochránia čajové lístky pred priamym slnečným svetlom. Týmto spôsobom Matcha nadobúda silný vegetatívny nádych a jemnú chuť, čo je dôsledok vysokej koncentrácie aminokyseliny L-Teanín. Pestovanie listov v tieni tiež zvyšuje ich obsah chlorofylu, čo im dáva jasne zelenú farbu a bohatý vegetatívny nádych.

asia-farmhouse-fresh-39347

Hneď potom ako sa zozbierajú čajové listy, sú rovnomerne naparované aby sa zastavil ich proces oxidácie a odstránil tak trávnatý zápach a zároveň aby sa zachovala ich bohato zelená farba. Ďalej sú opatrne sušené bez procesu valcovania a vzniká Tencha (čo sú čajové listy Matche, pred rozomletím na jemný prášok), ktorá je následne uskladnená. Nasleduje proces rafinácie, v ktorom sa triedia čajové listy vyrezávaním, delením a triedením (odstránenie stoniek, žiliek a púčikov). Pri našej kvalite čaju Matcha je nutné spomenúť, že pri triedení týchto listov (ručné triedenie lístočkov podľa sýtosti ich farby) sú vyberané len tie najkvalitnejšie a najčerstvejšie čajové lístočky.  Nakoniec sú listy ručne rozomleté (na kamenných mlynoch) na jemný prášok, aby sa z nich stala Matcha.

Ako ste si už určite stihli všimnúť, proces výroby je naozaj veľmi finančne, postupovo i časovo náročný. Z týchto dôvodov patrí dnes čaj Matcha k najfalšovanejším čajom na svete. Lacné napodobeniny, najmä z Číny nemajú s týmto čajom nič spoločné (jasný rozdiel je vidieť už na prvý pohľad), pretože ich farba je slabo zelená (niekedy ba až žltá), čo svedčí o naozaj podradnej kvalite tohto čaju. Na našom trhu nájdeme aj o trochu kvalitnejšie varianty čaju Matcha, ktoré síce majú pomerne sýto zelenú farbu, avšak ich chuť je často veľmi trpká. Väčšinou sa jedná o nekvalitný čaj, alebo bol jednoducho zle skladovaný, alebo už nie je čerstvý. Taktiež sa vo väčšine prípadov nejedná o prvý zber čajových listov – nami predávaný čaj pochádza vždy z prvého zberu a je prepravovaný výlučne letecky, aby si zachoval čo najväčšiu čerstvosť a kvalitu.

beverage-chiang-mai-cup-1581484

Mali ste už niekedy zlé skúsenosti pri kúpe čaju Matcha u konkurenčných predajcov? Nič sa nebojte, my Vám to vynahradíme!

Poďme sa spoločne pokúsiť očistiť meno tohto jedinečného čaju, ktorého povesť u nás v Európe zničila chamtivosť po peniazoch. Pokúsime sa Vám vrátiť dôveru v tento zelený zázrak, ktorého zdravotné benefity a blahodarné účinky na myseľ človeka nemožno pokoriť.

Ak vás tento článok zaujal neváhajte sa prihlásiť dole na odber newsletteru, aby vám už nič neuniklo :)