Leto s čajom Matcha

Horúce letné mesiace sú v plnom prúde a práve v tomto období trávime najviac času v prírode, na dovolenke alebo na rôznych výletoch, či kultúrnych podujatiach. Pri všetkých týchto aktivitách je potrebná veľká dávka energie spojená s dobrou náladou a duševnou pohodou. Práve z tohto dôvodu sa čaj Matcha stáva neoddeliteľnou súčasťou letných dní.

Obrázok1

Najlepší spoločník pre vodičov

Matcha zelený čaj obsahuje látky ako teofylin a L-theanin a práve vďaka tejto kombinácií sa stáva výborným parťákom na dlhé cesty za volantom do vašej dovolenkovej destinácie. Hneď si aj vysvetlíme prečo je to tak.

Teofylin pre povzbudenie

Teofylín je látka, ktorej účinky sú veľmi podobné kofeínu. Jeho hlavnou úlohou je nabudenie organizmu a zvýšenie sústredenia. Rozdiel medzi kofeínom a teofylínom je taký, že kofeín sa veľmi rýchlo a jednorázovo uvoľňuje do organizmu a preto jeho účinok nepretrváva tak dlho. Naopak Teofylín sa do organizmu uvoľňuje postupne, čím zvyšuje dĺžku účinku a je schopný udržať výkon nášho mozgu na vysokej úrovni až po dobu 6 hodín. A ako bonus, konzumácia tejto látky nie je sprevádzaná vedľajšími účinkami, akými môže byť napríklad zvýšený tep srdca, triaška rúk alebo nervozita.

L-theanin pre lepšie sústredenie

Aminokyselina L-theanín spôsobuje pocit uvoľnenia už približne po 30 minútach a navyše vyvoláva sústredenosť, ktorá je pri šoférovaní dôležitá. Duševná a fyzická relaxácia, ktorú vyvoláva konzumácia čaju matcha nie je sprevádzaná únavou. Podľa výskumu, ktorý realizovala Univerzita J. E. Purkyňe je zrejmé, že čaj Matcha môže byť omnoho lepšou voľbou ako energetické nápoje, ktoré obsahujú taurín a množstvo cukru. Podľa výsledkov tohto výskumu nemá taurín žiadny vplyv na fyzickú výkonnosť a taktiež ani na rýchlosť reakcií, naopak Matcha stimuluje dobu reakcií.

Zelený čaj Matcha je výborným „pomocníkom“ pri šoférovaní, pretože eliminuje u vodičov únavu, pomáha udržať pozornosť a tiež zrýchliť reakcie.

Obrázok2

Parťák pre športovcov

Áno, čaj Matcha je výborným doplnkom aj pre športovcov a to hneď z niekoľkých dôvodov. Okrem toho, že Matcha dodáva energiu pri tréningu, jej konzumáciou sa pomáha spaľovať nadbytok kalórii a tiež znižuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi. Časopis American Journal of ClinicalNutrition zverejnil výsledky výskumu, ktoré jasne dokazujú, že pravidelná konzumácia čaju Matcha vedie k tomu, že človek dokáže denne spáliť až o 100 kalórií viac. Je to preto, že katechíny EGCG zvyšujú výdaj energie a urýchľujú spaľovanie tukov. Konzumácia kvalitného zeleného čaju napomáha rovnomernému rozloženiu energie v tele, čím zrýchľuje metabolizmus až o 30-40 %. Ďalším benefitom je, že Matcha obsahuje až 137 krát viac antioxidantov ako bežný zelený čaj, čím napomáha k detoxikácií organizmu od škodlivých látok. Tieto katechíny a antioxidanty majú taktiež antibakteriálny a antivírusový účinok, preto môže pitie Matche pomôcť znížiť infekciu a posilniť imunitný systém.

Obrázok3

Podporný doplnok pre študentov

Nesmieme zabudnúť ani na študentov, ktorí práve končia semester a pripravujú sa na skúšky. Štúdia zverejnená v American Journal of Clinical Nutrition potvrdzuje, že čaj Matcha zlepšuje pozornosť a pomáha sústrediť sa. Aminokyselina L-theanín, ktorú Matcha obsahuje pozitívne ovplyvňuje pamäť. Kombinácia kofeínu a L-theanínu (obe obsahuje čaj Matcha) pozitívne ovplyvňujú náš kognitívny výkon. Holandský výskum zase potvrdzuje, že pravidelná konzumácia Matcha čaju zlepšuje základné schopnosti pozornosti a psychomotorické zručnosti. Práve preto je tento zelený čaj výborným doplnkom aj pre študentov.

Obrázok4

ZDROJE:

Rick Hursel, Margriet S Westerterp-Plantenga. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, December 2013, Pages 1682S–1693S.  

Camfield DA, Stough C, Farrimond J, Scholey AB. Acute effects of tea constituents L-theanine, caffeine, and epigallocatechin gallate on cognitive function and mood: a systematic review and meta-analysis. 2014 Aug;72(8):507-22. doi: 10.1111/nure.12120. Epub 2014 Jun 19.

Ak vás tento článok zaujal neváhajte sa prihlásiť dole na odber newsletteru, aby vám už nič neuniklo :)