Matcha, bojovník proti obezite

Katechíny, ktoré sú jednou z hlavných zložiek zeleného čaju Matcha majú rôzne fyziologické účinky. Zo všetkých pozitívnych účinkov sa budeme venovať práve tomu, že pomáha znižovať telesný tuk.

belly-body-clothes-53528_1

Vysoký telesný tuk môže zvyšovať riziko diabetu, hyperlipidémie (zvýšenie hladiny tukov, vrátane cholesterolu a triglyceridov v krvi) a hypertenzie (zvýšeného krvného tlaku) čo môže viesť až k artériosklerotickému ochoreniu. Riziko úmrtia spojené s týmito chorobami, ako aj so zvýšeným telesným tukom je narastajúce. Práve z tohto dôvodu sa odporúčajú zmeny životného štýlu a najmä zmeny v stravovacích návykoch.

Spaľovanie tukov u žien

asaaa

Štúdia, ktorú realizoval časopis International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism ukázala, že katechíny a kofeín (obe látky obsahuje Matcha caj) zlepšujú oxidáciu tuku, ktorá je vyvolaná cvičením. Táto štúdia sa špecializovala na ženskú časť obyvateľstva, ktorej bol podávaný v jeho tradičnej podobe,  rozomletý na jemný prášok, ktorý sa rozmieša približne v 2 dl vody zohriatej na 70° C. Vplyv čaju bol skúmaný z troch hľadísk, ktorými boli metabolické, fyziologické faktory a vnímanie intenzity reakcie počas rýchlej chôdze. Vzorka, ktorá sa štúdie zúčastnila obsahovala 13 žien vo veku od 27-35 rokov a približnej hmotnosti 65 kg až 73 kg, ich výška bola od 166 cm do 172 cm. Ženy, ktoré sa zúčastnili, konzumovali 3 dávky čaju Matcha deň vopred a 1 dávku konzumovali dve hodiny pred rýchlou chôdzou trvajúcou 30 minút. Výsledok vychádzajúci z tejto štúdie je, že čaj Matcha môže u žien zvýšiť oxidáciu tuku, ktorý je vyvolaná cvičením.

Spaľovanie tukov u mužov

sssaa

To, že čaj Matcha obsahuje vitamíny, minerály, antioxidanty a aminokyseliny nie je žiadnou novinkou a je jednoduché to dokázať laboratórnymi testami. Ale overenie chudnúcich účinkov čaju Matcha je už tvrdší oriešok a je nutné to testovať priamo na živých jedincoch. Prvé výskumy, ktoré prebiehali a boli realizované na zvieratách preukázali, že látky, ktoré obsahuje zelený čaj Matcha pomáhajú zvieratám s nadváhou spaľovať tuky a znižovať ich váhu pri aktivitách ako plávanie, či beh. Neskôr sa tieto výsledky začali overovať aj na samotných ľuďoch. Tejto štúdie sa zúčastnilo 38 mužov japonského pôvodu, vo veku 24-46 rokov, ktorých telesná hmotnosť bola normálna až nadváha. Táto štúdia bola vykonávaná pod dohľadom lekára. Výťažok zeleného čaju, obsahujúci množstvo katechínov konzumovali deň dopredu a hodinu pred 30 minútovým cyklistickým cvičením. Výsledky dopadli pozitívne a dokázali, že zelený čaj napomáha redukcií tukov aj u mužského pohlavia. Nielen, že pitím čaju Matcha nielen, že povzbudíte svoju myseľ, ale udržíte sa aj v zdravej kondícií.

Ak vás tento článok zaujal neváhajte sa prihlásiť dole na odber newsletteru, aby vám už nič neuniklo :)