Zelený čaj Matcha: Jediný svojho druhu

Čaj je jedným z najviac konzumovaných nápojov na svete. Zelený, čierny, žltý, biely, oolong či čaj pu-erh sa vyrábajú z tej istej rastliny Camellia sinensis. Aj keď sa Matcha čaj zaraďuje do skupiny zelených čajov, je predsa len v niečom odlišný.

 Obrázok1

Na rozdiel od sypaných zelených čajov je Matcha vo forme veľmi jemného prášku.  Čajové lístočky sa ručne rozomelú v kamenných mlynoch na jemný prášok, čo má za následok, že sa skonzumujú celé lístočky na rozdiel od lúhovania.

Matcha má množstvo pozitívnych účinkov, či už na psychické alebo fyzické zdravie. Zo všetkých sú práve zelené čaje najširšie študované z hľadiska priaznivých účinkov na choroby ako rakovina, obezita, cukrovka, zápaly a neurodegeneratívne choroby. Preto si tieto pozitíva bližšie priblížime.

1.Zvyšuje energiu

Matcha čaj obsahuje L-theanín a v menšej miere tiež kofeín. Tieto látky sú zodpovedné za odstránenie únavy a celkové nabudenie mysle. Už v stredovekom Japonsku konzumovali tento čaj samurajskí bojovníci pred tým, ako sa zapojili do bitky, práve kvôli jeho energetickým účinkom. Prítomnosť L-theanínu v Matcha, tiež zvyšuje produkciu chemických látok, ktoré zlepšujú koncentráciu. Spôsobuje, že mozog produkuje viac dopamínu a serotonínu a tieto látky úzko súvisia s relaxom, koncentráciou a dobrou náladou.

graf_1

Na rozdiel od kofeínu, ktorý sa vstrebe do tela jednorázovo sa L-theanín vstrebáva do tela postupne a preto dokážete byť čulý a koncentrovaný omnoho dlhšiu dobu a nespôsobuje účinky ako napríklad triašku rúk alebo rýchle búšenie srdca.

2.Upokojuje nervy

L-theanín je aminokyselina, ktorá ja známa tiež tým, že navodzuje pocit relaxácie bez vedľajších účinkov ospalosti. Z dlhodobejšieho hľadiska má vplyv na celkovú psychickú rovnováhu, čiže zbavuje stresu a navodzuje psychickú pohodu.

Obrázok3

Holandská štúdia analyzovala účinky L-theanínu v potrave na alfa vlny v mozgu. Alfa vlny prevládajú pri stave uvoľnenia a odpočinku. Duševná pohoda, ktorú alfa vlny spôsobujú, zlepšujú kvalitu spánku, učenie, zvyšujú produktivitu a taktiež môžu mať pozitívny vplyv aj na imunitu. Vedci v tejto štúdií použili prístroje EEG na sledovanie alfa vĺn v mozgu 45, 60, 75, 90 a 105 minút po tom ako účastníci skonzumovali L-theanín, ktorý je vo vysokých množstvách prítomný v čaji Matcha. Výsledky dokázali, že účastníci mali po konzumácii vyššie hladiny alfa vĺn, ktoré vyjadrovali pocit relaxácie a zníženú úroveň stresu bez ospalosti.

3.Podpora celkového zdravia

Čaj Matcha obsahuje množstvo antioxidantov a tiež polyfenolov, ktoré sú špecifické práve tým, že pomáhajú zlepšovať imunitný systém a potenciálne predchádzať niektorým typom rakoviny. Tieto katechíny pôsobia ako silné antioxidanty, ktoré môžu chrániť pred poškodením buniek spôsobeným voľnými radikálmi.

Konkrétne čaj Matcha obsahuje vysoké hladiny antioxidačného epigalokatechín-galátu nazývaného tiež jednoducho EGCG. EGCG môže obmedziť oxidačné poškodenie, ktoré môže prispievať k vzniku celého radu chorôb vrátane rakoviny. V jednoduchosti to znamená, že konzumácia čaju Matcha môže napomáhať prevencii pri rôznych chorobách.

Obrázok4

V štúdii, ktorá bola uverejnená v časopise Chromatography vedci zistili, že čaj Matcha obsahuje 137-krát viac EGCG ako priemer v bežnom zelenom čaji a až tri krát viac EGCG ako najväčšie uvádzané množstvo v iných zelených čajoch. Zelený čaj Matcha taktiež obsahuje viac antioxidantov ako superpotraviny, ktorými sú napríklad špenát alebo horká čokoláda. Štúdie preukázali, že Matcha má 60- krát viac antioxidantov ako špenát a 7-krát viac ako jemná horká čokoláda.

Matcha taktiež obsahuje esenciálne vitamíny a minerály, ktoré pomáhajú odvrátiť prechladnutie alebo chrípku. Vďaka vápniku, železu a vitamínu C, ktorý obsahuje čaj Matcha, jeho konzumácia pomáha chrániť zdravie kostí a tiež podporujú imunitný systém, aby pracoval na plné obrátky.

4.Pomáha chudnúť

Konzumácia čaju Matcha sa veľmi často spája s úbytkom hmotnosti. Pravidelné pitie tohto zeleného čaju v kombinácií s cvičením a zdravou výživou vám môže pomôcť chudnúť omnoho rýchlejšie. Asi sa pýtate, čím to je?

Účinky čaju Matcha, ktoré má na chudnutie, možno do značnej miery pripísať prítomnosti katechínov. Jedna lyžička tohto zeleného čaju obsahuje až 315 miligramov katechínov. Tieto katechíny zvyšujú odbúravanie tukov procesom termogenézy. Termogenéza je v podstate generovanie energie v ľudskom tele, ktoré je vyvolané fyziologickými procesmi. Pri tomto procese sa spaľujú kalórie a uvoľňuje sa energia. Katechíny môžu taktiež znižovať chuť do jedla a nadobúdajú telo k tomu, aby spaľovalo telesný tuk ako energiu, skôr ako ho začne ukladať.

Obrázok5png

Zo štúdie Better By Design Nutrition vyplynulo, že jednotlivci, ktorí sa jej zúčastnili stratili v priemere 3 libry (cca 1,4 kg) za 12 týždňov jednoducho tým, že denne konzumovali jednu až štyri lyžičky čaju  Matcha. Táto analýza zistila, že výsledky boli spoľahlivé aj bez toho, aby bolo potrebné robiť nejaké ďalšie úpravy jedálnička alebo cvičiť.

5.Podporuje zdravie pečene.

Pečeň zohráva v našom tele dôležitú úlohu tým, že odstraňuje toxíny, spracováva lieky, antibiotiká a metabolizuje vitamíny a minerály na podporu bunkových procesov. Pravidelným pitím zeleného čaju Matcha môžete chrániť svoju pečeň pred chorobami a znižovať riziko jej poškodenia.

V štúdii, ktorá bola uverejnená Medzinárodným denníkom preventívneho lekárstva vedci zistili, že tí účastníci, ktorí dostávali extrakt z tohto zeleného čaju po dobu 90 dní, mali omnoho nižšie enzýmy pečene. Zvýšená prítomnosť enzýmov, je často indikujúcim faktorom poškodenia pečene.

beverage-chiang-mai-cup-1581484

V prehľade uverejnenom v Medzinárodnom časopise klinického a experimentálneho lekárstva vedci analyzovali 15 štúdií a dospeli k záveru, že konzumácia čaju Matcha znižuje riziko ochorenia pečene. Aj keď tieto štúdie ukazujú sľubné schopnosti zeleného čaju chrániť pečeň pred poškodením a chorobami, na pochopenie základných prvkov je potrebný ďalší výskum.

6.Chráni zdravie srdca

Srdcové choroby sú veľmi častou príčinou smrti ľudí na celom svete a miera závažných kardiovaskulárnych ochorení sa zvyšuje. Spôsobov, ako chrániť svoje srdce je mnoho, no jedným z tých spoľahlivých je konzumácia zeleného čaju Matcha. Pomáha taktiež na prevenciu chorôb, akými sú krvné zrazeniny, infarkty a vysoký krvný tlak.

Obrázok6

Štúdia, ktorá je uverejnená v Royal Society of Chemistry preukázala, že Matcha zelený čaj môže podporovať metabolizmus lipidov a znižovať tak hladinu cukru v krvi a tiež hladinu cholesterolu. Štúdia Národného zdravotného poistenia v štáte Ohsaki skúmala účinky dennej spotreby polyfenolov zeleného čaju u  40 530 japonských dospelých po dobu 11 rokov. Výsledky ukázali, že pravidelná konzumácia zeleného čaju Matcha mala za následok zníženú úmrtnosť, pokiaľ išlo o kardiovaskulárne ochorenia a riziko mozgovej príhody.

button

 

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18296328

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4763469/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538013/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850