Čo sa stane, ak vymeníte kávu za čaj Matcha

Zelený čaj Matcha má každým dňom viac a viac fanúšikov. Je tomu tak hlavne z dôvodu, že sa jedná o zdravšiu alternatívu kávy. V tomto článku sa pozrieme a niekoľko výhod a dôvodov, prečo si ráno urobiť Matcha čaj namiesto kávy.

 

1. Dlhotrvajúca energia

Veríme, že aj káva vás vie udržať bdelých – práve kvôli vysokému obsahu kofeínu. Avšak aj to má svoje mínusy. Zvýšená hladina energie, ktorá vzniká pri konzumácii kávy, je len dočasným javom. Keď kofeín začne z tela vyprchať, začnete cítiť únavu rovnako, ako pred vypitím kávy. Štúdie navyše preukázali, že náhly nárast kofeínu spôsobuje zmätok v psychickom stave mysle a spôsobuje nervozitu a rýchle búšenie srdca.

Zelený čaj Matcha obsahuje v porovnaní s kávou zhruba tretinu obsahu kofeínu, avšak kvôli prítomnosti L-teanínu sa kofeínu uvoľňuje oveľa pomalšie. V priemere trvá až tri hodiny, kým telo absorbuje celý obsah kofeínu z Matcha čaju. To umožňuje udržiavať telo nabité energiou na dlhšie obdobie bez toho, aby znášalo následky kofeínového šoku. Energia z Matcha čaju pretrváva od 3-6 hodín. Na rozdiel energia z kávy len 1-3 hodiny.

adult-businessman-close-up-374820

 

2. Čaká vás deň bez nervozity a kofeínového šoku

Ďalšou výhodou L-theanínového fytonutrientu je jeho schopnosť navodiť pokoj. L-theanín taktiež pomáha zmierňovať akékoľvek príznaky stresu a úzkosti, zvyšuje alfa mozgové vlny, ktoré vyvolávajú pocit relaxácie bez pocitu ospalosti.

 

3. Lepšia ústna hygiena bez škvŕn z kávy a zlého dychu

Antibakteriálne vlastnosti čaju Matcha poskytujú ochranu zubov, zabraňujú zubnému povlaku a zlepšujú celkové zdravie ústnej dutiny. Na druhej strane, káva spôsobuje škvrny na zuboch a spôsobuje zlý dych, ktorý je pre mnohých ľudí hlavným problémom pri pití kávy.

  adult-beauty-close-up-925301

4. Užijete si posilnený imunitný systém a detoxikáciu tela

Železo, vápnik, draslík, vitamíny A a C sú niektoré zo živín, ktoré ponúka zelený čaj. Silná kombinácia týchto živín pomáha posilňovať imunitný systém a zaisťuje jeho normálnu funkčnosť. Okrem toho vysoký obsah chlorofylu, ktorý, taktiež, obsahuje Matcha čaj, slúži ako účinný detoxikant, ktorý pomáha zbaviť telo všetkých nečistôt, toxínov a ťažkých kovov.

 

5. Kalórie spálite rýchlejšie a zrýchlite svoj metabolizmus

Ďalšou výraznou výhodou oproti káve, je schopnosť zrýchlenia metabolizmu a rýchlejšieho spaľovania kalórií. Mnoho produktov na chudnutie obsahuje extrakty práve zo zeleného čaju Matcha kvôli preukázanej schopnosti spaľovania kalórií. 

 abdomen-cheeseburger-diet-1385749

6. Zlepší sa vám stav vašej pokožky

Príjem kávy bol odjakživa spájaný so zlým stavom pokožky. Naproti tomu zelený Matcha čaj pôsobí antibakteriálne, čím môže pomôcť pri zlepšení akné a tiež pokožke dodáva žiarivý lesk. Je to spôsobené vysokým podielom antioxidantov a chlorofylu, ktorý účinne prečisťuje vnútorné prostredie a pomáha zmierňovať zápal.

Tip, ako zaradiť Matcha čaj do vášho každodenného života

Napriek rozsiahlym zdravotným výhodám zeleného čaju Matcha, nie je potrebné kávu úplne vyradiť. Telo potrebuje čas na prispôsobenie sa novým a zdravším návykom. Pre začiatočníkov by mohlo byť rozumnejšie piť šálku Matcha zeleného čaju ráno, namiesto spoliehania sa na ranný kofeínový šok a kávičku si dopriať až poobede.