Cítite bolesť pod pravým rebrom? Mali by ste spozornieť!

Spozorovali ste u seba bolesť pod pravým rebrom, ktorá pretrváva aj niekoľko dní a neustupuje? Či už ide o pichanie, pulzovanie alebo tupú bolesť, tieto prejavy by ste rozhodne nemali brať na ľahkú váhu. Signalizovať totiž môžu vážne poškodenie dôležitých orgánov!

Brušná dutina človeka sa rozdeľuje na 4 základné časti, odborne nazývané ako kvadranty. Pod pravým rebrom sa nachádza pravý horný kvadrant, v ktorom sú kriticky dôležité orgány – pečeň, oblička, žlčník a hrubé črevo. V ľavom hornom kvadrante je zas žalúdok, pankreas, oblička a vrchná časť tenkého čreva. Oba dolné kvadranty sú tvorené črevami.

Z uvedeného vyplýva, že ak pociťujete bolesť pod pravým rebrom, zamerať by ste sa mali hlavne na stav pečene, žlčníka, obličiek a hrubého čreva.

Kde bolia obličky?

Obličky sú párovým orgánom, ktorého vrchná časť siaha až pod bránicu. V našom tele zohrávajú mimoriadne dôležité úlohy. Napríklad, produkujú hormóny, ktoré udržiavajú správny krvný tlak a regulujú tvorbu červených krviniek. Naviac, podieľajú sa na metabolizme vitamínov.

kde-bolia-obličky

Vedeli ste, že: Obličky za jeden deň prefiltrujú viac ako 170 litrov krvi? Zachytávajú škodlivé látky a zabezpečujú tvorbu moču, prostredníctvom ktorého sa vylúčia von z tela. 

Medzi najčastejšie ochorenia obličiek, ktoré sa zvyčajne prejavujú tupou bolesťou pod pravým rebrom, patria obličkové kamene a zápal obličiek. Pociťovať pri nich môžete aj bolesti v podbruší, spodnej časti chrbta alebo slabinách.

Všímajte si aj ďalšie symptómy

Keď máte zápal obličiek, postrehnúť môžete tiež pálenie pri močení, zvýšenú teplotu, zapáchajúci a zakalený moč či časté nutkanie na močenie. V prípade obličkových kameňov sa často objavuje krv v moči, horúčka a bolesť pri močení.

Najlepšie čaje na obličky

Kvalitné čaje na obličky dokážu zmierniť mnohé príznaky zápalov a obličkových kameňov. Obvykle obsahujú extrakt zo žihľavy, brusníc, vrbovky či bazy. Tieto bylinky vedia vynikajúco podporiť zdravie celých močových ciest.

Podráždený žlčník a bolesť pod pravým rebrom

Keď sa pozriete, kde sa nachádza žlčník, zistíte, že je umiestnený práve v pravom hornom kvadrante brušnej dutiny. Teda, problémy s ním sa zvyčajne prejavujú bolesťami pod pravým rebrom. Úlohou žlčníka je hromadiť a postupne vylučovať žlč, ktorá je mimoriadne dôležitá pri tráviacich procesoch.

podráždený-žlčník

Žlčník bolesti – aké ďalšie prejavy sledovať?  

Medzi najčastejšie ochorenia žlčníka patria nádory, žlčníkové kamene, zápal žlčníka či žlčníkových ciest. Zvyčajne sa prejavujú ostrou bodavou bolesťou, ktorá je veľmi nepríjemná. K častým symptómom patrí aj horúčka, zimnica, nevoľnosť či žlté sfarbenie kože a očných bielok.

Naša rada: Pri problémoch so žlčníkom môže úľavu priniesť kvalitný čaj. Vyskúšajte špeciálne čajové zmesi určené na podporu žlčníka, ktoré zvyčajne obsahujú nechtík lekársky.

Podráždený pankreas

Pankreas, nazývaný aj ako podžalúdková žľaza, produkuje pankreatickú šťavu, ktorá je vylučovaná do tenkého čreva a zohráva veľmi dôležitú úlohu pri trávení. Zároveň však vytvára aj inzulín a glukagón. Je tak kriticky dôležitý pre správne fungovanie tela.

podráždený pankreas

Podráždený pankreas príznaky

Príčinou podráždenia pankreasu môže byť podľa vedeckých štúdií nadmerná konzumácia alkoholu, mastného a ťažko stráviteľného jedla. Riziko problémov zvyšujú tiež žlčové kamene.

Medzi časté príznaky podráždeného pankreasu patrí nadúvanie, nevoľnosť a zvýšený tep. Objaviť sa môže tiež teplota.

Pankreas bolesti

Podráždený pankreas sa najčastejšie prejavuje ostrou bolesťou, ktorá je citeľná v oblasti pod pravým rebrom.

Čo je dobré na pankreas?

Pri problémoch s pankreasom vedia veľmi dobre pomôcť rôzne bylinkypestrec mariánsky, moringa, aloe vera či púpava. Posilniť ho môžete tiež vitamínom B a E, horčíkom či zinkom. 

Zápalové ochorenia čriev

Ochorenia čriev, medzi ktoré patrí napríklad Crohnova choroba, sa zvyčajne prejavujú bolesťami v spodnej časti brucha. V niektorých prípadoch však môžu vyústiť tiež do bolesti alebo pichania pod pravým rebrom.

Medzi najčastejšie príznaky ochorení čriev patrí hnačka, ktorá môže byť sprevádzaná kŕčmi, nechutenstvom a únavou.

zapálové-ochorenie-čriev

Ako podporiť zdravie čriev?

Jedným z najlepších spôsobov, ako podporiť črevá, je konzumácia probiotík. Tie sa nachádzajú napríklad v kvalitných jogurtoch. Pri problémoch so žalúdkom a črevami vie pomôcť aj harmančekový, mätový, medovkový či čierny čaj.

Stukovatená pečeň a tlak pod pravým rebrom

Pečeň je najväčším vnútorným orgánom v tele. Stará sa o detoxikáciu organizmu, filtruje toxíny, zabezpečuje metabolizmus rôznych látok a vytvára žlč.

Pýtate sa, kde je pečeň? V ľudskom tele sa nachádza pod pravou klenbou bránice, takže jej najväčšia časť je umiestnená práve pod pravým rebrom.

stukovatená-pečeň-

Ochorenie pečene a bolesť pod pravým rebrom

Jedným z najčastejších ochorení, ktoré sa prejavuje tlakom pod pravým rebrom, je stukovatená pečeň. Riziko jeho vzniku stúpa s obezitou, nadmernou konzumáciou alkoholu a nezdravých jedál. Avšak, stukovatená pečeň postihuje aj ľudí, ktorí nepatria do týchto rizikových skupín.  

Okrem tlaku pod pravým rebrom sa stukovatená pečeň prejavuje aj slabosťou, únavou, nechutenstvom či nadúvaním brucha.

Zapamätajte si: Neliečená stukovatená pečeň môže časom prerásť do cirhózy. Medzi ďalšie ochorenia, ktoré sa môžu prejavovať bolesťou, patrí nádor na pečeni či portálna hypertenzia.


Pestrec mariánsky a podpora zdravia pečene

Ak trpíte stukovatenou pečeňou, prípadne iným ochorením pečene, odporúčame užívať pestrec mariánsky, inak nazývaný aj ako ostropestrec mariánsky. Zakúpiť si môžete pestrec mariánsky drvený alebo pestrec mariánsky kapsule.

Pravidelné užívanie pestreca mariánskeho podporuje zdravie pečene a prirodzenú regeneráciu jej buniek. Ak hľadáte lieky na pečeň bez predpisu, už ich ďalej nehľadajte. Vyskúšajte pestrec, ktorý vďaka jeho výnimočným účinkom odporúčajú aj lekári po celom svete.

Pestrec

 

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.