Ako užívať pestrec mariánsky, aby ste naplno pocítili jeho pozitívne účinky?

Pestrec mariánsky je stredomorská rastlina pripomínajúca bodliak. Významný je najmä vďaka tomu, že obsahuje cenný antioxidant silymarín, ktorý pomáha liečiť mnohé ochorenia pečene a slúži ako prevencia pred jej poškodením. Ako by ste ho mali užívať, keď chcete naplno pocítiť všetky jeho zdravotné benefity?

Podľa vedeckých štúdií dokáže pestrec mariánsky významne pomáhať pri rôznych ťažkostiach spojených s pečeňou. Napríklad, pri liečbe stukovatenej pečene. Urýchľuje prirodzenú regeneráciu pečeňových buniek, ktoré sú ničené nadmernou konzumáciou alkoholu, jedmi či toxínmi a chráni ich pred ďalším poškodením. Práve preto ho odporúčajú aj uznávaní lekári po celom svete.

Výskumy ukázali, že pestrec mariánsky dokáže chrániť organizmus pred rednutím kostí. Naviac, môže regulovať hladinu cukru v krvi a pomáhať pri liečbe rakoviny. V neposlednom rade, keďže obsahuje silné antioxidanty, podporuje celkovú obranyschopnosť tela.

Vedeli ste, že: Okrem silymarínu pestrec mariánsky obsahuje aj vitamíny, nenasýtené mastné kyseliny, terpenoidy či fenoly? Je tak dobrým zdrojom látok, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie tela.

pestrec-2

Pestrec mariánsky účinky: Aká forma je najlepšia?

V dnešnej dobe viete pestrec mariánsky užívať v rôznych podobách. Rozhodnúť sa môžete pre pestrec mariánsky drvený alebo tablety, ale napríklad aj čaje či oleje. Ktorá forma je ale najúčinnejšia?

Pestrec mariánsky drvený

Drvený plod pestreca mariánskeho obsahuje najviac zdraviu prospešných látok. Ide o 100 % prírodný produkt, do ktorého nie sú pridávané žiadne dodatočné zložky. Kvalitný pestrec mariánsky je drvený v špeciálnych zariadeniach. Nesmie byť mletý, keďže mlynčeky znehodnocujú šupky s vysokým obsahom antioxidantov a ďalších vzácnych živín. Pri procese spracovania by nemal prísť do styku s teplotami viac ako 40 °C.

Okrem toho, že drvený plod pestreca zásobuje telo najvyššou koncentráciou živín, prináša aj druhý veľký benefit – keď sa dostane do čriev, funguje ako peeling. Prispieva tak k celkovému prečisteniu tráviacej sústavy.

Zapamätajte si: Ak je drvený plod pestreca mariánskeho vystavený vzduchu, pomerne rýchlo oxiduje, v dôsledku čoho sa znehodnocuje účinná látka silymarín. Preto je dôležité, aby bol zabalený v kvalitnom vzduchotesnom obale.

pestrec-mariánsky-drvený

Pestrec mariánsky olej

Olej z pestreca mariánskeho neobsahuje až tak veľa cenných látok ako drvený plod. Dôvodom je, že šupka plodu pestreca je veľmi tvrdá. Pri mechanickom lisovaní sa preto z nej nedajú získať všetky zložky. Kvôli tomu je olej ochudobnený o značný percentuálny podiel silymarínu a iných zdraviu prospešných živín.

Teda, olej z pestreca môžete zaradiť do svojho jedálnička, avšak rozhodne by ste na ňom nemali stavať celú kúru.

pestrec-mariánsky-olej

Pestrec mariánsky čaj

Čaj z pestreca mariánskeho sa môže javiť ako skvelý a chutný spôsob prijatia všetkých dôležitých živín do organizmu. Jeho významnou nevýhodou je však skutočnosť, že na prípravu potrebujete vodu s teplotou viac ako 40 °C, ktorá znehodnocuje silymarín. Výsledný nápoj preto obsahuje len zlomok zdraviu prospešných látok a nemá tak významný vplyv na ľudské telo.

pestrec-mariánsky-čaj

Pestrec mariánsky tablety

Tablety obsahujúce vysokokvalitný extrakt z pestreca mariánskeho sú veľmi dobrou alternatívou drveného plodu. Obsahujú viac zdraviu prospešných látok ako oleje či čaje, takže majú citeľný pozitívny vplyv na organizmus. Ich jedinou nevýhodou v porovnaní s drveným plodom je skutočnosť, že nezabezpečujú peeling čriev.

Naša rada: Hlavnou výhodou tabliet v porovnaní s drveným plodom pestreca je jednoduchosť užívania. Stačí prehltnúť jednu tabletu a do svojho tela ihneď dostanete všetky dôležité látky v optimálnom množstve.

Pestrec

Ako užívať drvený pestrec mariánsky?

Pestrec mariánsky drvený môžete konzumovať priamo, ideálne 45 minút pred jedlom alebo po jedle. Jednu čajovú lyžičku pestreca (3 – 4 gramy) prehltnite a zapite dostatočným množstvom vody. Užívajte 4x denne, v ktorejkoľvek časti dňa.

Praktický tip: Ak vám to bude viac vyhovovať, môžete užívať 2 čajové lyžičky pestreca 2x denne.

Niektorí odborníci odporúčajú počas prvých 10 dní kúry dennú dávku zdvojnásobiť. Teda, vhodné je užívať 2 lyžičky pestreca 4x denne. Ak vám priama konzumácia náhodou nevyhovuje, pestrec môžete pridať do džúsu, smoothie, jogurtu či acidofilného mlieka. Tieto jedlá a nápoje nemajú vplyv na uvoľňovanie účinných látok v organizme.  

Pečeňová diéta s pestrecom mariánskym

Diéta na pečeň s pestrecom mariánskym by mala bez prerušenia trvať aspoň 3 mesiace. Po tomto čase je možné na lekárskych testoch badať výrazné zlepšenie stavu pečene, aj keď bola predtým značne poškodená. Myslite však na to, že pečeňová diéta nie je len o pravidelnej konzumácii pestreca. Mali by ste jej prispôsobiť svoju celkovú životosprávu.

pečeňová-dieta

Zdravá životospráva je základ úspechu

Počas kúry nekonzumujte alkohol a snažte sa vyhýbať nezdravému životnému štýlu. Pite dostatok tekutín, jedzte veľa zeleniny a ovocia, obmedzte potraviny s vysokým obsahom nezdravého tuku, konzervantov či farbív. Vhodné je vykonávať pravidelnú fyzickú aktivitu.

Je pestrecová kúra bezpečná?

Pestrecová kúra je vhodná takmer pre každého. Výhodou je skutočnosť, že pestrec nemá negatívne vedľajšie účinky, a to ani pri pravidelnom dlhodobom užívaní. Pozor by si mali dávať len ľudia s vysokým krvným tlakom a alergiou na semená či orechy, u ktorých sa môžu prejaviť nežiadúce účinky.

Vyskúšajte pestrec mariánsky aj vy a podporte svoje zdravie čisto prírodnou cestou!



Priebeh pestrecovej kúry

1 Očista čriev

Po užití pestreca sa začne pestrec rozkladať v žalúdku, na základe čoho telo spustí tvorbu tráviacich enzýmov a žlče. Účinné látky sa začínajú vstrebávať do krvi a rozložený pestrec postupuje ďalej črevným traktom. Prvý bod očisty začína práve v črevách, ktoré pestrec čistí a regeneruje. Dalo by sa povedať, že vykonáva akúsi očistu - „peeling“ črevných stien. Počas prvého týždňa je úplne bežné, že stolica výraznejšie zapácha, nakoľko sa črevá začínajú čistiť.

2 Lepšie trávenie

Pestrec dokáže zhruba už po prvom týždni (7-10 dní) spravidelniť vylučovanie a taktiež zlepšiť trávenie. Pravidelné vylučovanie je veľmi dôležité z hľadiska hnilobných procesov, ktoré poškodzujú črevá. Okrem čistenia čriev od nánosov potravy, či zníženia plynatosti sa začína očistenou črevnou stenou vstrebávať väčšie množstvo živín. V tomto čase už začína na pestrec reagovať aj pečeň, ktorá sa začína zbavovať prebytočného tuku.

3 Detox organizmu

Zhruba po troch týždňoch užívania je už očista organizmu v plnom prúde. Lepšie trávenie spolu s vyživovanou pečeňou zbavujú telo nahromadených zdraviu škodlivých látok a prečisťujú krv. V tomto bode začína väčšina ľudí pociťovať prvé, výraznejšie pozitívne efekty ako viac energie, ústup migrén, zlepšenie alergií či zápalových ochorení.

4 PečEŇOVÉ TESTY

Po zhruba piatich týždňoch pravidelného užívania pestreca sú jeho účinky badateľné na krvných a pečeňových testoch. Po piatich týždňoch užívania vedia hodnoty cholesterolu či pečeňových enzýmov klesnúť o 30-50%. Pečeň sa ďalej zbavuje tuku, obnova pečeňových buniek funguje na plné obrátky a zlepšuje sa celý krvný obraz.

5 Zlepšenie zdravia

Pokiaľ budete v detoxikačnej kúre pokračovať ďalej, zhruba po dvoch mesiacoch sa budete cítiť výrazne lepšie. Zdravší tráviaci a črevný trakt zabezpečujú lepšiu vstrebateľnosť živín čím dodávajú telu viac energie a vy sa budete cítiť vitálnejší. Stále prebieha regenerácia pečeňových buniek, pečeňovej membrány a jej detoxikácia. Pečeň zo seba odbúrava prebytočný tuk, zlepšujú sa hladiny cholesterolu, pečeňových enzýmov a normalizuje sa krvný cukor.

6 Zdravá pečeň

Tri mesiace pravidelného užívania pestrecu mariánskeho vás privedú k zdravej pečeni a vaše krvné a pečeňové testy budú v norme. V tomto čase by už mala aj pečeň zmenšiť svoj objem, mali by ste mať výrazne menšie percento vnútorného (viscelárneho tuku), v črevách nebudú prebiehať hnilobné procesy, nebude vás nadúvať a bude vám lepšie tráviť. Keďže pestrec pomáha zrýchľovať metabolizmus a odbúravať tuky, častým javom je aj redukcia tuku hlavne v oblasti brucha.


DOPRAJTE SI ČAS

Uvádzané trvanie je len orientačné, nakoľko vychádza zo zvyčajného procesu detoxikácie. Všetko závisí od stupňa poškodenia pečene a výšky krvných a pečeňových hodnôt. Pri vážnych poškodeniach pečene môže jej regenerácia trvať výrazne dlhšie.


 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.