Mäta: Výnimočná bylina s množstvom pozitívnych účinkov

Mäta je bylina, ktorú ste určite aj vy neraz zahliadli vo voľnej prírode. Vedeli ste však, že dokáže prinášať výnimočné pozitívne účinky na ľudské telo? Aké zdraviu prospešné látky obsahuje a pri akých ťažkostiach vie pomôcť?

Na svete existuje veľa rôznych druhov mäty. Asi najznámejšia je mäta klasnatá, ktorú tiež možno poznáte pod anglickým výrazom „spearmint“. Jej špeciálnou odrodou je mäta marocká, inak nazývaná aj ako mäta nana. Prirodzene rastie v mnohých krajinách Európy, ale aj v Ázii či Austrálii. Nie je veľmi náročná na podmienky, takže prežije aj v chladnejších oblastiach s chudobnejšou pôdou. Dorastá do maximálnej výšky 30 - 100 cm. Kvety majú jemnú fialovú farbu, listy rastú do dĺžky 5 – 9 cm.

Druhým najznámejším druhom je mäta pieporná, ktorá sa po anglicky označuje ako „peppermint“. Navonok vyzerá veľmi podobne ako mäta klasnatá, dorastá do výšky 30 – 90 cm a listy majú tiež dĺžku 4 – 9 cm.

mäta

Mäta druhy: Aké sú medzi nimi rozdiely?

Oba druhy mäta klasnatá aj pieporná, majú približne rovnaký obsah zdraviu prospešných látok. Azda najväčší rozdiel je v ich vôni. Mäta klasnatá na rozdiel od mäty piepornej neobsahuje mentol. Jej chuť i aróma je však výraznejšia.

Mäta nana, inak označovaná aj ako mäta marocká alebo mäta divoká, má prakticky rovnaké vlastnosti ako mäta klasnatá, akurát je o niečo menšia. Jej charakteristickým znakom je tiež extra výrazná chuť a vôňa

mäta pestovanie

Aké látky obsahuje mäta?

Najviac zdraviu prospešných látok sa prirodzene nachádza v listoch mäty. Podrobné rozbory ukázali, že 14 gramov listov mäty marockej obsahuje až 1 gram vlákniny, vitamín A, B či C, železo, mangán, zinok, foláty, aminokyseliny a viacero silných antioxidantov. Komplex týchto bio-aktívnych látok dokáže pomôcť pri liečbe a prevencii rôznych ochorení.


Mäta účinky: Tieto stoja za pozornosť!

Užívanie mäty v rôznych podobách dokáže priniesť viacero pozitívnych účinkov. Toto sú niektoré z najvýznamnejších, ktoré stoja za pozornosť!

Eliminácia zápachu z ústnej dutiny

Zápach z ústnej dutiny je spôsobovaný nežiadúcimi baktériami, ktoré sa živia zvyškami potravy. Vedecké štúdie ukázali, že mätový olej dokáže zabíjať tieto baktérie, čím eliminuje samotnú príčinu zápachu. Mentol zas vie veľmi dobre maskovať zápach z úst, a to aj po dobu niekoľkých hodín. Práve preto sa extrakty z mäty pridávajú napríklad do žuvačiek.

zápach-z-úst

Pomoc pri tráviacich ťažkostiach

Mäta blahodarne pôsobí na celý tráviaci systém. Dokáže pomáhať pri hnačkách, podporuje tvorbu žlče a žalúdočných kyselín a prispieva k uvoľneniu bolestivých kŕčov v žalúdku alebo črevách. Nápomocná vie byť pri bolestiach žlčníka a kolike. 

Zaujímavosť: Štúdie, ktorých sa dokopy zúčastnilo viac ako 700 ľudí so syndrómom dráždivého čreva, ukázali, že extrakt z mäty dokáže významne potláčať nepríjemné prejavy tohto ochorenia.

tráviace-ťažkosi

Antiseptické účinky

Možno ste si aj vy všimli, že extrakt z mäty je súčasťou mnohých dezinfekčných prípravkov. A to nielen kvôli jej vôni, ktorá dokáže prekryť rôzne zápachy, ale aj vynikajúcim antiseptickým účinkom. Mäta totiž dokáže zabíjať škodlivé baktérie.

Zlepšenie činnosti mozgu

Jedna štúdia prevádzaná na 144 mladých dospelých ľuďoch dokázala, že voňanie arómy mätového oleja po dobu 5 minút prispeje k významnému zlepšeniu pamäti. Mäta tak môže byť perfektná pre študentov alebo psychicky pracujúcich ľudí.

Ďalší výskum zas ukázal, že po konzumácii mäty je človek ostražitejší a dochádza k zmierneniu pocitov frustrácie, depresie či vyčerpania.

mozog_1

Zmiernenie príznakov nádchy

Mnohé prípravky na zmieňovanie príznakov nádchy, napríklad, nosné spreje, obsahujú extrakt z mäty. Vedecké štúdietotiž dokázali, že mäta môže uľahčovať dýchanie pri nádche a iných ochoreniach dýchacích ciest. Je však dôležité poznamenať, že na každého pôsobí inak. Niekomu vie priniesť významnú úľavu, niektorí ľudia však nepociťujú jej pozitívny prínos.

nádcha

Účinkuje proti zvracaniu a nevoľnosti

Okrem toho, že mäta podporuje trávenie a chuť do jedla je vhodná aj pri zvracaní či nevoľnosti. Mäta priaznivo vplýva na väčšinu tráviacich ťažkostí a zlepšuje funkciu tráviaceho traktu.

menštruácia_1

Ako užívať mätu?

Chcete pocítiť čo naviac pozitívnych účinkov mäty? Potom by ste mali z nej piť čaj. Príprava je veľmi jednoduchá. Mätové lístky ( 2 čajové lyžičky sušiny) stačí zaliať 2dl horúcej vody a nechať približne 10 minút lúhovať.

Mätu marockú môžete použiť aj na prípravu špeciálneho marockého čaju. Jeho základom je zelený čaj, do ktorého sa pridájú mätové lístky. Dochutiť ho viete hnedým trstinovým cukrom.

Pozor: Na konzumácia mäty by si mali dať pozor mamičky. Mäta sa neodporúča konzumovať počas dojčenianakoľko znižuje tvorbu materského mlieka.

mätový-čaj

Mäta pestovanie

Mäta marocká nie je náročná na podmienky. Najlepšie sa jej darí na vlhkých a tienistých miestach, v piesočnato-hlinitom substráte, no prežije aj na slnku. Pestovať sa dá nielen na záhrade, ale aj v kvetináči v interiéri.

Mätu saďte na jar, ideálne v marci alebo apríli. Listy sa zbierajú počas leta, od júla do septembra. Dbajte na pravidelné zalievanie. Mätu je dobré zastrihávať, aby nerástla do veľkej výšky. Vďaka tomu budú mať listy ešte výraznejšiu arómu.

 

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.