Objednávkam od 18.12. nevieme zaručiť doručenie do Vianoc. Odporúčame vytvoriť objednávku čo najskôr. 🎄

Kurkuma nežiaduce účinky: Aké môžu byť vedľajšie účinky kurkumínu

Kurkuma sa označuje za superpotravinu a rozhodne sa niet čomu čudovať. Prináša množstvo zdravotných benefitov a účinkov, ktoré stoja za pozornosť. Dozviete sa, v akých kuchyniach sa kurkuma používa, aké sú jej výhody, nevýhody a mnohé ďalšie zaujímavé informácie.

Prečo píšeme o kurkume? Dôvod je jednoduchý, v našej ponuke nájdete prípravok, ktorý obsahuje organickú kurkuma v BIO kvalite + piperín. Úlohou piperínu je zvyšovať vstrebateľnosť kurkumínu, vďaka čomu je účinnosť ešte vyššia a efektívnejšia.

V tomto článku sa dozviete, aké má kurkuma účinky, odkiaľ pochádza, na čo všetko sa používa a v akých odvetviach je možné túto koreninu využiť. Budete tak vedieť všetky dôležité informácie, ktoré by ste mali o kurkume vedieť.

Kurkuma sa inak nazýva aj ako curcuma, turmeric, curcumin, awroot, koa, zlatý med, kurkuma dlhá či zlatý zázvor. Najčastejšie sa však používa názov kurkuma, prípadne kurkumín.

kurkuma_2

Čo je kurkuma?

Vo všeobecnosti platí, že kurkuma je jednou z hlavných zložiek kari korenia. Zaujímavosťou je, že mu dodáva charakteristickú arómu a chuť. Korenie a výživové doplnky s obsahom kurkumy pochádzajú z podzemných stoniek tejto rastliny. Podzemky sú veľmi podobne zázvoru alebo kosatcu.

Pre kurkumu je charakteristická sladko-pikantná chuť a špecifická vôňa. Obsahuje aj zložku kurkumín, ktorá má zemitú a mierne horkú chuť. Tá by sa dala prirovnať aj ku koreniu alebo horčici.

V týchto kuchyniach sa používa

Najčastejšie sa na varenie využíva kurkuma korenie. Táto korenina je známa v kuchyniach po celom svete, no najviac je rozšírená v Indii, Ázii a Strednom východe. V obľube je však aj na území Slovenskej, prípadne Českej republiky. Kurkuma sa môže použiť napríklad na ochutenie ryže, prípadne na prípravu mäsa. Má výraznú chuť, ktorá dokáže obohatiť každé jedlo.

indická-kuchyňa

Viac ako 4000 rokov liečiteľstve

Zaujímavosťou je, že kurkuma sa v tradičnom liečiteľstve používa viac ako neuveriteľných 4000 rokov. Už tento údaj svedčí o benefitoch a účinkoch tejto koreniny. Napríklad, na území Indie slúži kurkuma ako liek na dýchacie problémy, bolesti kĺbov, zápaly či infekcie.

Kurkuma a jej pôvod

Viete, odkiaľ vôbec kurkuma pohádza? Pôvodom je z Indického polostrova a Juhovýchodnej Ázie. Z tejto oblasti sa postupne rozšírila aj do Číny, na Jamajku alebo Srí Lanku. V súčasnej dobe je rozšírená po celom svete.

india

Niečo málo o kurkumíne

Kurkuma obsahuje niekoľko účinných látok, pričom najúčinnejšou z nich je kurkumín. Ten má silné protizápalové účinky, ktoré dokážu zvýšiť efektivitu kurkumy. Zaujímavosťou je však skutočnosť, že kurkumín nie je dobre vstrebateľný a preto je potrebná kombinácia: kurkumín piperín (čierne korenie). Ten uľahčuje prechod črevnou stenou až do krvi, spomaľuje rozklad kurkumínu v pečeni, pričom zvyšuje jeho hladinu v krvi.

Kurkuma obsahuje aj kurkuminoidy a kurkumový olej. Tieto zložky dodávajú korenine charakteristickú zlatožltú farbu a arómu.

Kurkuma: pestovanie a spracovanie

Vedeli ste o tom, že zdravé korenie kurkuma si môžete vypestovať aj u vás doma? Musíte však počítať s tým, že je zvyknutá na tropické podmienky, a teda dostatok svetla a tepla. Potrebné je tiež pravidelné zavlažovanie a priepustná pôda. Vo všeobecnosti platí, že kurkume trvá približne 7 – 10 mesiacov, kým dozrie kurkuma kvet a kedy je korenina pripravená na zber.

Odporúča sa ju preto sadiť už v januári – marci. Zasádzať by sa mali podzemky kurkumy, pričom je vhodné vybrať čo najteplejšie a najslnečnejšie miesto v byte. Pri zbere odstrihnite stonky, približne 2 cm nad koreňom. Ten opláchnite a môžete ho začať používať. Odporúčame vám, aby ste si zopár odrezkov nechali na opätovné vypestovanie.

kurkuma-pestovanie

Aké sú formy užívania?

Čo sa týka foriem užívania, tých je v súčasnej dobe hneď niekoľko. Môžete si zaobstarať kurkuma korenie, kurkuma tablety prípadne prášok. To, akú formu užívania si vyberiete, záleží najmä na vašich preferenciách. Kurkuma rastlina sa môže pridávať do jedál, užívať vo forme kapsúl ako výživový doplnok, prípadne pridať do nápoju alebo čaju.

Čo sa týka odporúčaného dávkovania, doposiaľ nebolo stanovené. Existujú však vedecké štúdie, ktoré overovali pozitívne účinky kurkumy priamo na ľuďoch. Tým dávkovali 500 – 2000 mg prášku z kurkumy, teda 0,5 – 2 g, prípadne 150 – 250 mg kurkumínu denne. Takéto množstvo sa v súčasnej dobe považuje za maximálne bezpečné, a to z hľadiska každodenného užívania.

Zdravotné benefity kurkumy

Čo sa týka prospešných účinkov kurkumy, tých je hneď niekoľko. Väčšinu z benefitov zabezpečuje práve látka kurkumín, ktorá je jedna z najdôležitejších v rámci tejto koreniny. Priaznivými vlastnosťami kurkumy sa zaoberali mnohé vedecké a odborné štúdie, ktoré všetky účinky potvrdili. Skúmali sa predovšetkým na ľuďoch, ktorým sa denne počas niekoľkých mesiacov podávala určitá dávka.

Mali by ste vedieť, že ak začnete užívať výživový doplnok s obsahom kurkumy, prípadne si ju pridávať do jedla, účinky sa začnú prejavovať až pri dlhodobom užívaní. Preto nečakajte zázraky hneď zo dňa na deň. Dôležité sú aj iné faktory a predovšetkým zdravý životný štýl.

matchaday-kurkuma

Zmierňuje bolesti kĺbov

Je dokázané, že kurkuma môže zmierniť príznaky osteoartrózy a reumatoidnej artritídy. Tieto ochorenia sú častokrát sprevádzané bolesťou, stuhnutosťou a zápalom. Kurkuma obsahuje aj účinnú látku kurkumín, ktorá zmierňuje zápaly v tele.

Má antioxidačné účinky

Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že kurkuma má aj antioxidačné vlastnosti. Dokáže z tela odstraňovať škodlivé a toxické látky, ktoré by mohli potencionálne spôsobiť ochorenia a zdravotné problémy.

Kurkuma a chudnutie

Chcete schudnúť, no nedarí sa vám? Kurkuma vám v tejto oblasti môže pomôcť, no výrazný úbytok na váhe vám pravdepodobne nezaručí. Túto koreninu si môžete pridať do jedál, v rámci redukčných diét. Aj odborné štúdie dokázali, že kurkuma môže potlačiť prírastok na váhe.

Znižuje riziko srdcových ochorení

Kardiovaskulárne ochorenia sú v rámci civilizačných chorôb najčastejšie na celom svete. Vedecké štúdie potvrdili, že účinná látka kurkumín dokáže znižovať riziko vzniku ochorení srdca. Okrem iného, kurkuma je korenina, ktorá môže regulovať krvný tlak, posilňovať zdravie ciev a srdca.

kardiovaskulárny-systém

Aké má kurkuma nežiadúce účinky?

Kurkuma je, predovšetkým, bezpečná korenina a nemala by vyvolávať žiadne nežiadúce účinky. Avšak, v niektorých prípadoch sa potvrdilo vyvolanie alergie. To však platilo najmä v situáciách, kedy ľudia užívali kurkumu vo veľmi vysokých dávkach a dlhodobo. V takomto prípade môže kurkuma vyvolať aj nevoľnosť, tráviace ťažkosti, prípadne podráždenie na koži.

Ak budete dodržiavať odporúčané dávkovanie, určite vám takéto nežiadúce účinky nehrozia. Kurkuma je totiž určená najmä na podporu zdravia, nie naopak. Kurkumu by však nemali užívať ľudia s ochorením žlčníka, obličiek, prípadne oslabenou imunitou a poruchou krvácania. Taktiež sa ju neodporúča prijímať 2 týždne pred operáciou, pretože zvyšuje riziko krvácania.

Zložky, ktoré vyvolávajú nežiadúce účinky

 

Aj napriek tomu, že kurkuma obsahuje viacero zložiek, ktoré prinášajú pozitívne účinky, nie sú v nej zastúpené v dostatočnom množstve. Kurkuma neziaduce ucinky môžu vyvolať látky, ako napríklad kurkumín, oxaláty, železo, draslík či fosfor. Vedľajšie účinky však nastupujú len v prípade, že sa dlhodobo kurkuma užíva vo väčších množstvách, ako by sa mala.

Oxaláty

Kurkuma vedlajsie ucinky sa môžu objaviť pri oxalátoch – zložkách, ktoré sa nachádzajú v kurkume. Môže dôjsť až ku stavu, kedy vznikajú kamene oxalátu vápenatého. O ňom je známe, že tvorí približne 80 % obličkových kameňov. Pri dlhodobom užívaní nadmerného množstva oxalátov môžu vzniknúť obličkové kamene.

Kurkumín

Aj napriek tomu, že kurkumín sa považuje za veľmi pozitívnu zložku, ktorá prináša spektrum zdravotných benefitov, pri nadmernom užívaní kurkumy môže dôjsť k žalúdočným ťažkostiam, ako je nevoľnosť, hnačka, bolesť brucha, pálenie záhy alebo nadúvanie. Taktiež sa môžu vyskytnúť alergické reakcie, bolesti hlavy a závraty. Kurkumín by nemali užívať ľudia, ktorí majú poruchy zrážania krvi, pretože môže interagovať s inými liekmi. Kurkuma vedlajsie ucinky by vsak pri kurkumíne nastúpili až v momente, kedy by ste skonzumovali 8 000 mg kurkumínu denne, čo je v skutočnosti nereálne.  


kurkuma-prášok

Železo

Kurkuma obsahuje aj minerály. Vo veľkom zastúpení je to železo. Pri nadmernom užívaní sa môžu objaviť gastrointestinálne ťažkosti, bolesti brucha, zvracanie, zápcha, nevoľnosť, nadúvanie, kovová chuť v ústach, tmavšie sfarbenie stolice alebo zubov. Nemusíte sa však ničoho báť. 1 čajová lyžička kurkumy obsahuje približne 2,8 mg železa. Kurkuma vedlajsie ucinky nastupujú až v momente, kedy sa užíva viac ako 20 mg železa. Vo výsledku to znamená, že by ste museli skonzumovať naozaj priveľa kurkumy, aby sa vôbec nejaké nežiadúce účinky objavili.

Draslík

Denne sa odporúča skonzumovať približne 4,7 g draslíka. Pri nadmernom užívaní môže dôjsť k poškodeniu tráviaceho traktu, nevoľnosti, nadúvania, bolesti brucha a hnačke. Nemusíte sa však ničoho báť. V jednej polievkovej lyžičke nájdete približne 170 mg draslíka. Pozor by si však mali dávať ľudia s poškodenými funkciami obličiek alebo ľudia s ťažkou infekciou.

Fosfor

V jednej čajovej lyžičke kurkumy sa nachádza približne 18 mg fosforu. Kurkuma vedlajsie ucinky sú v tomto prípade veľmi zriedkavé, pretože odporúčaná denná dávka fosforu je 700 mg. Nadmerný príjem fosforu však môže viesť k oslabeniu kostí, poškodeniu obličiek, nakoľko práve obličky môžu ťažšie odstraňovať prebytočný fosfor.

Rizikové skupiny ľudí

Kurkuma na niektorých ľudí môže pôsobiť príliš silno, preto existujú rizikové skupiny ľudí, ktorí by mali znížiť dennú dávku tejto bylinky. Niektorí ľudia majú nízku znášanlivosť kurkumy. Tá sa prejavuje tráviacimi ťažkosťami ako je nevoľnosť, hnačka či bolesti brucha. Pozor by si mali dať aj ľudia so žlčovými kameňmi.

Dôvodom je skutočnosť, že kurkuma môže zvýšiť kontrakcie žlčníka. Taktiež sa neodporúča užívať kurkumu pred operáciou či u ľudí s poruchou zrážanlivosti krvi. Aj v tomto prípade totiž môže kurkuma zvýšiť riziko krvácania, čo však nie je pravidlo. Tehotné a dojčiace ženy by sa mali kurkume úplne vyhnúť.

Aké alergické reakcie sa vyskytujú?

Keď užijete prvú dávku kurkumy, všímajte si na sebe zmeny. V niektorých prípadoch sa totiž môžu vyskytnúť aj alergické reakcie, napríklad v podobe kožných zmien – vyrážok, začervenania, žihľavky, svrbenia či ekzému. Kurkuma pri alergickej reakcii môže spôsobiť aj opuch pier, jazyka, tváre alebo hrdla. Tie kurkuma vedlajsie ucinky sú veľmi zriedkavé, no ak sa vyskytnú, môžu naznačiť alergiu typu anafylaxie.

Kurkuma: Ako užívať?

Čo sa týka foriem užívania, tie sme si už v tomto článku spomínali. Vedeli ste však o tom, že kurkuma sa môže používať aj v kozmetike a kuchyni? Čo sa týka kozmetiky, je dokázané, že táto jedinečná korenina má priaznivé účinky na akné. Je to aj z toho dôvodu, že obsahuje kurkumín, ktorý znižuje zápal a preto je označovaný ako protizápalový liek. Zápal je totiž pri kožných ochoreniach veľmi častý.

V kuchyni je kurkuma obľúbenou koreninou, pretože dokáže chuťovo ozvláštniť každé jedno jedlo. Samozrejme, tiež to záleží od človeka, pretože nie všetkým táto prísada do jedál aj sedí.

Obľúbená je surová kurkuma, ale aj tá, ktorá sa nachádza vo výživových doplnkoch, pretože je v nich obsiahnutá v čistej a prirodzenej forme. Jeden z najideálnejších varinatov je kurkuma extrakt, či organický kurkuma prášok ktorý má garantované množstvo účinej látky. Pri výživových doplnkoch dbajte hlavne na to aby bola kurkuma zmiešaná s piperínom (extraktom z čierneho korenia), ktorý zvyšuje vstrebateľnosť kurkuma až o 2000%.

Nutričné hodnoty kurkumy

100 g práškového korenia kurkumy zhruba obsahuje tieto látky (DDD = doporučená denná dávka):

 

Nutričné hodnoty

Vitamíny

Minerály

tuky – 23 % - 9,9 g – 15 % DDD

vitamín K – 13,4 mg – 17 % DDD

horčík – 193 mg – 48 % DDD

vláknina – 21,1 g – 84 % DDD

vitamín E – 3,1 mg – 16 % DDD

železo – 41,4 mg – 230 % DDD

sacharidy – 71 % – 64,9 g – 22 % DDD

vitamín C – 25,9 mg – 43 % DDD

vápnik – 183 mg – 18 % DDD

omega-6 mastné kyseliny – 1694 mg

riboflavin – 0,2 mg – 14 % DDD

draslík – 2525 mg – 72 % DDD

omega-3 mastné kyseliny – 482 mg

thiamin – 0,2 mg – 10 % DDD

fosfor – 268 g – 27 % DDD

fytosteroly – 82 mg

folát – 369 mcg – 10 % DDD

meď – 0,6 mg – 30 % DDD

voda – 11,4 g

cholin – 49,2 mg

mangán – 7,8 mg – 392 % DDD

bielkoviny – 6 % – 7,8 g – 16 % DDD

niacín – 5,1 mg – 26 % DDD

sodík – 38 mg – 2 % DDD

popol – 6 g

betadine – 9,7 mg

mangán – 7,8 mg – 392 % DDD

354 kalórií (1482 kJ) – 18 % DDD

vitamín B6 – 1,8 mg – 90 % DDD

zinek – 4,3 mg – 29 % DDD

 

Kurkumové smoothie

Naštartujte svoj deň so smoothie! Začnite žiť zdravým životným štýlom a namiesto kávy si pripravte chutné smoothie. Najdôležitejšou ingredienciou je kurkuma. Pridajte štipku smoothie, ktoré si spravíte. Či už pôjde o mangovo-broskyňovo-kokosové smoothie, jahodové  alebo kokosové smoothie, kurkuma tam má svoje opodstatnenie. Uvidíte, že vaše zdravie sa vám za to rozhodne odvďačí.

Pripraviť si môžete aj kurkumové mlieko, vajíčka, prípadne pridať túto surovinu do kuracieho mäsa alebo iného pokrmu.

kurkuma-smoothie