Detox: Spôsob, ako posilniť telo a nájsť stratenú vitalitu

Mnohí ľudia si myslia, že na detox je správny čas len na jar. To je však mýtus. S detoxikáciou organizmu môžete začať kedykoľvek počas celého roka, na období nejak nezáleží. Mali by ste myslieť najmä na vaše zdravie, pretože to je najdôležitejšie. Ako však na detox tela?

Čo je vlastne detoxikácia tela? Ide o tzv. očistu tela, ktorá je používaná tisícky rokov. Cieľom tohto procesu je prečistenie tela od možných škodlivých a toxických látok. Takéto zložky sú totiž v našom tele neustále, vplyvom vonkajších, ale aj vnútorných faktorov. Ak sa v tele nahromadia škodliviny, môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy a komplikácie. Preto je potrebný detox tela.

Nezabúdajte, že prirodzená detoxikácia v tele prebieha neustále. Škodlivých látok sa totiž zbavujú orgány, ako napríklad obličky, črevá alebo pečeň. Aj napriek tomu sa však odporúčajú užívať špeciálne výživové doplnky určené na očistu tela. Detox organizmu tak bude posilnený a o to viac efektívnejší.

detoxikácia_1

Kedy telo potrebuje detox?

To, kedy je správny čas na detox vášho organizmu zistíte veľmi ľahko. Vaše telo je v prípade nedostatočnej detoxikácie jednoducho preťažené. Aj to je dôvod, prečo by ste mali podstúpiť očistu tela. Medzi hlavné príznaky zaneseného organizmu patrí zvýšená únava, tráviace ťažkosti, stres a nepravidelné vyprázdňovanie. Ak ste na sebe spozorovali tieto prejavy a trápia vás dlhodobo, je ten správny čas na detox.

únava_1

Detoxikácia organizmu: Ako na to?

Detox tela je prepojený najmä s úpravou životosprávy. Mnohí ľudia si spájajú očistu tela s nejakým utrpením alebo hladovkou. Takto to však rozhodne nie je. Určite by ste pri detoxe nemali trpieť hladom a ani piť niečo, čo vám vyvoláva tráviace ťažkosti. Vždy sa zamerajte na svoje telo. Každý z nás má totiž iný metabolizmus a tomu je potrebné prispôsobiť aj detoxikáciu.

detox-tela

Úprava životosprávy

Ak chcete podporiť detox organizmu, mali by ste upraviť aj svoju životosprávu. Vedecké výskumy potvrdili, že sa odporúča, predovšetkým, znížiť príjem cukru a spracovaných potravín. Práve potraviny s vysokým obsahom cukru sú spájané s chronickými ochoreniami, ako sú kardiovaskulárne choroby, rakovina alebo cukrovka. Preto by ste takéto potraviny mali nahradiť vyšším príjmom ovocia a zeleniny.

cukrovka_5

Aktívny pohyb

Aj odborné výskumy dokázali, že pravidelný pohyb a cvičenie predlžuje život a do vysokej miery znižuje riziko vzniku ochorení a zdravotných komplikácií, ako napríklad vznik cukrovky 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení alebo vysokého krvného tlaku. Aj napriek tomu, že s cvičením je spojených množstvo zdravotných benefitov, kľúčovou vlastnosťou je zníženie zápalu. Preto vám môže pohyb pomôcť v rámci správneho fungovania celého tela.

detox-organizmu_2

Dodržiavanie pitného režimu

Hovorí sa, že by ste mali vypiť 2 – 3 litre vody denne. Vyhýbajte sa sladeným nápojom a uprednostnite radšej čistú vodu, prípadne bylinkový čaj. Okrem iného, obmedzte aj konzumáciu alkoholu. Vedecké výskumy potvrdili, že pečeňové enzýmy metabolizujú alkohol na acetaldehyd. Ide o chemikáliu, ktorá spôsobuje rakovinu.

Odborné štúdie dokázali, že ak budete piť dostatok vody, všetky toxické a škodlivé látky pôjdu z tela von. Vy sa tak budete cítiť výrazne lepšie a ľahšie sa aj vyhnete rôznym zdravotným komplikáciám.

pitný-režim_1

Užívajte zelené potraviny

Výborným riešením sú zelené potraviny, ktoré sa považujú za superpotraviny. Ak zvýšite ich príjem, ľahšie sa zbavíte škodlivých a toxických látok z tela. Posilniť detoxikáciu si tak môžete aj takýmto spôsobom. Ktoré zelené potraviny sú najefektívnejšie? Medzi najúčinejšie zelené potraviny patria bez pochyby Spirulina, Chlorella, Zelený jačmeň a Moringa. Práve z toho dôvodu sme vyvinuli produkt Green Detox, ktorý obsahuje všetky 4 spomínané superpotraviny v BIO kvalite čím sa postará o účinný detox celého organizmu.

Spirulina

Mnohé vedecké výskumy potvrdili, že spirulina má silné detoxikačné účinky. Obsahuje spektrum vitamínov, minerálov a živín. Vo všeobecnosti ide o rastlinu, ktorá dokáže do istej miery regulovať krvný tlak, cholesterol a glukózu. Zmierňuje zápal, chráni pred ochoreniami srdca, obličiek a pečene.

spirulina-

Chlorella

Chlorella je zelená sladkovodná jednobunková riasa. Obsahuje množstvo chlorofylu, bielkovín, minerálnych látok a živín. Najznámejšia je vo forme výživového doplnku. Okrem efektívnej detoxikácie tela, mnohé štúdie potvrdili, že chlorella dokáže posilniť aj imunitný systém a byť prevenciou mnohých ochorení.

chlorella-

Zelený jačmeň

Ak chcete podporiť očistu tela, skvelou voľbou je jačmeň vo forme výživového doplnku. Obsahuje viacero prospešných látok, medzi ktoré patria vitamíny, minerály a antioxidanty. Vďaka zloženiu bohatému na priaznivé látky, dokáže podporiť zdravie srdca, čo sa potvrdilo aj v mnohých vedeckých štúdiách.

zelený-jačmeň-užívanie_1

Moringa

Moringa je bohatá na vitamíny a antioxidanty. Aj z tohto dôvodu napomáha pri odstraňovaní škodlivých a toxických látok z tela. Mnohé štúdie potvrdili, že moringa dokáže regulovať hladinu cukru v krvi. Vďaka tejto vlastnosti je aj výbornou prevenciou pred vznikom cukrovky.

moringa-kapsule_1

Ďalšie potraviny na detox

Samozrejme, existujú aj ďalšie potraviny, ktoré podporujú očistu tela. Výborným riešením je napríklad červená repa, ktorá obsahuje množstvo antioxidantov, živín a vitamínov. Podporuje zdravie srdca, reguluje krvný tlak a odbúrava škodlivý LDL cholesterol. Na zlepšenie tráviacich funkcií sa odporúča konzumovať viac potravín, ako sú jablká, chia semienka, jogurty, kefír, fenikel alebo papája.

očista-organizmu

Krátkodobý detox

Krátkodobý detox môže byť vo forme pôstu. Aj napriek tomu, že ide o radikálnejšiu formu očisty tela, u mnohých ľudí je skutočne veľmi efektívna. Úplný pôst by ste mali dodržiavať 24 hodín. V tomto prípade ide o celodenný pôst. Existuje však aj viacdenný pôst, ktorý môže byť v dĺžke až 36 hodín, a to bez nutnosti lekárskeho dohľadu.

Počas pôstu môžete pociťovať bolesť hlavy. Tá totiž reaguje na nedostatok cukru v organizme. Ideálne preto je, ak začnete túto očistu tela spánkom.

Hneď po skončení pôstu by ste sa mali najesť, no choďte na to pozvoľna. Nie je dobré, keby ste hneď skonzumovali všetko, čo uvidíte. Vaše telo totiž nie je pripravené po pôste na prejedanie a extrémy v tomto zmysle. Preto začnite menšími porciami, ľahkými jedlami a nápojmi. Nezabúdajte na to, že počas pôstu by ste si mali spraviť čas na seba a relaxovať. Určite tak nevykonávajte žiadne ťažké športové aktivity a nejakým spôsobom sa nepreťažujte.

prerušovaný-pôst

Prerušovaný pôst

Okrem celodenného a viacdenného pôstu existuje aj prerušovaný pôst, ktorý sa považuje za jeden z najobľúbenejších. Je založený najmä na striedaní obdobia pôstu a jedenia. Kedysi sa tento pôst realizoval z duchovných alebo náboženských dôvodov. V súčasnej dobe ho ľudia podstupujú s cieľom schudnúť a očistiť svoje telo od škodlivých látok.

Prečo sa detox tela oplatí?

V neposlednom rade sa zameriame na to, prečo sa detox oplatí podstúpiť. Prinesie vám úľavu od škodlivín, ktorými je telo bežne zanesené. Vďaka tomu sa budete môcť vyhnúť mnohým civilizačným ochoreniam, ako je napríklad nadváha, obezita, cukrovka alebo kardiovaskulárne choroby. Za detox sa vám váš metabolizmus rozhodne poďakuje.

detox-tela_2

Čomu sa vyhýbať?

Ako dobre viete, pôst by nemal byť dlhodobý, ale skôr len krátkodobý. Vyhnúť by ste sa mali príliš veľkému hladovaniu a praktikám, ktoré vám jednoducho škodia. Aj napriek tomu, že detox tela je dlhodobý proces, určite stojí za to. Zmena životosprávy totiž u vás pravdepodobne nezačne zo dňa na deň a preto je potrebné vytrvať. Vždy sa však zamerajte na svoj organizmus a snažte sa vyhovieť jeho potrebám.

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.