Kurkuma: účinky, riziká a všetko čo potrebujete o kurkume vedieť

Kurkuma sa označuje za superpotravinu a rozhodne sa niet čomu čudovať. Prináša množstvo zdravotných benefitov a účinkov, ktoré stoja za pozornosť. Dozviete sa, v akých kuchyniach sa kurkuma používa, aké sú jej výhody, nevýhody a mnohé ďalšie zaujímavé informácie.

Prečo píšeme o kurkume? Dôvod je jednoduchý, v našej ponuke nájdete prípravok, ktorý obsahuje silný kurkuma extrakt + piperín. Úlohou piperínu je zvyšovať vstrebateľnosť kurkumínu, vďaka čomu je účinnosť ešte vyššia a efektívnejšia.

V tomto článku sa dozviete, aké má kurkuma účinky, odkiaľ pochádza, na čo všetko sa používa a v akých odvetviach je možné túto koreninu využiť. Budete tak vedieť všetky dôležité informácie, ktoré by ste mali o kurkume vedieť.

Kurkuma sa inak nazýva aj ako curcuma, turmeric, curcumin, awroot, koa, zlatý med, kurkuma dlhá či zlatý zázvor. Najčastejšie sa však používa názov kurkuma, prípadne kurkumín.

kurkuma_2

Čo je kurkuma?

Vo všeobecnosti platí, že kurkuma je jednou z hlavných zložiek kari korenia. Zaujímavosťou je, že mu dodáva charakteristickú arómu a chuť. Korenie a výživové doplnky s obsahom kurkumy pochádzajú z podzemných stoniek tejto rastliny. Podzemky sú veľmi podobne zázvoru alebo kosatcu.

Pre kurkumu je charakteristická sladko-pikantná chuť a špecifická vôňa. Obsahuje aj zložku kurkumín, ktorá má zemitú a mierne horkú chuť. Tá by sa dala prirovnať aj ku koreniu alebo horčici.

kurkuma-účinky_1

V týchto kuchyniach sa používa

Najčastejšie sa na varenie využíva kurkuma korenie. Táto korenina je známa v kuchyniach po celom svete, no najviac je rozšírená v Indii, Ázii a Strednom východe. V obľube je však aj na území Slovenskej, prípadne Českej republiky. Kurkuma sa môže použiť napríklad na ochutenie ryže, prípadne na prípravu mäsa. Má výraznú chuť, ktorá dokáže obohatiť každé jedlo.

indická-kuchyňa

Viac ako 4000 rokov liečiteľstve

Zaujímavosťou je, že kurkuma sa v tradičnom liečiteľstve používa viac ako neuveriteľných 4000 rokov. Už tento údaj svedčí o benefitoch a účinkoch tejto koreniny. Napríklad, na území Indie slúži kurkuma ako liek na dýchacie problémy, bolesti kĺbov, zápaly či infekcie.

kurkuma-ako-liek

Kurkuma a jej pôvod

Viete, odkiaľ vôbec kurkuma pohádza? Pôvodom je z Indického polostrova a Juhovýchodnej Ázie. Z tejto oblasti sa postupne rozšírila aj do Číny, na Jamajku alebo Srí Lanku. V súčasnej dobe je rozšírená po celom svete.

india

Niečo málo o kurkumíne

Kurkuma obsahuje niekoľko účinných látok, pričom najúčinnejšou z nich je kurkumín. Ten má silné protizápalové účinky, ktoré dokážu zvýšiť efektivitu kurkumy. Zaujímavosťou je však skutočnosť, že kurkumín nie je dobre vstrebateľný a preto je potrebná kombinácia: kurkumín piperín (čierne korenie). Ten uľahčuje prechod črevnou stenou až do krvi, spomaľuje rozklad kurkumínu v pečeni, pričom zvyšuje jeho hladinu v krvi.


Kurkuma obsahuje aj kurkuminoidy a kurkumový olej. Tieto zložky dodávajú korenine charakteristickú zlatožltú farbu a arómu.

kurkuma-2

Kurkuma: pestovanie a spracovanie

Vedeli ste o tom, že zdravé korenie kurkuma si môžete vypestovať aj u vás doma? Musíte však počítať s tým, že je zvyknutá na tropické podmienky, a teda dostatok svetla a tepla. Potrebné je tiež pravidelné zavlažovanie a priepustná pôda. Vo všeobecnosti platí, že kurkume trvá približne 7 – 10 mesiacov, kým dozrie kurkuma kvet a kedy je korenina pripravená na zber.

Odporúča sa ju preto sadiť už v januári – marci. Zasádzať by sa mali podzemky kurkumy, pričom je vhodné vybrať čo najteplejšie a najslnečnejšie miesto v byte. Pri zbere odstrihnite stonky, približne 2 cm nad koreňom. Ten opláchnite a môžete ho začať používať. Odporúčame vám, aby ste si zopár odrezkov nechali na opätovné vypestovanie.

kurkuma-pestovanie

Aké sú formy užívania?

Čo sa týka foriem užívania, tých je v súčasnej dobe hneď niekoľko. Môžete si zaobstarať kurkuma korenie, kurkuma tablety prípadne prášok. To, akú formu užívania si vyberiete, záleží najmä na vašich preferenciách. Kurkuma rastlina sa môže pridávať do jedál, užívať vo forme kapsúl ako výživový doplnok, prípadne pridať do nápoju alebo čaju.

Čo sa týka odporúčaného dávkovania, doposiaľ nebolo stanovené. Existujú však vedecké štúdie, ktoré overovali pozitívne účinky kurkumy priamo na ľuďoch. Tým dávkovali 500 – 2000 mg prášku z kurkumy, teda 0,5 – 2 g, prípadne 150 – 250 mg kurkumínu denne. Takéto množstvo sa v súčasnej dobe považuje za maximálne bezpečné, a to z hľadiska každodenného užívania.

kurkuma-užívanie

Zdravotné benefity kurkumy

Čo sa týka prospešných účinkov kurkumy, tých je hneď niekoľko. Väčšinu z benefitov zabezpečuje práve látka kurkumín, ktorá je jedna z najdôležitejších v rámci tejto koreniny. Priaznivými vlastnosťami kurkumy sa zaoberali mnohé vedecké a odborné štúdie, ktoré všetky účinky potvrdili. Skúmali sa predovšetkým na ľuďoch, ktorým sa denne počas niekoľkých mesiacov podávala určitá dávka.

Mali by ste vedieť, že ak začnete užívať výživový doplnok s obsahom kurkumy, prípadne si ju pridávať do jedla, účinky sa začnú prejavovať až pri dlhodobom užívaní. Preto nečakajte zázraky hneď zo dňa na deň. Dôležité sú aj iné faktory a predovšetkým zdravý životný štýl.

matchaday-kurkuma

Zmierňuje bolesti kĺbov

Je dokázané, že kurkuma môže zmierniť príznaky osteoartrózy a reumatoidnej artritídy. Tieto ochorenia sú častokrát sprevádzané bolesťou, stuhnutosťou a zápalom. Kurkuma obsahuje aj účinnú látku kurkumín, ktorá zmierňuje zápaly v tele.

zápal

Má antioxidačné účinky

Mnohé vedecké štúdie potvrdili, že kurkuma má aj antioxidačné vlastnosti. Dokáže z tela odstraňovať škodlivé a toxické látky, ktoré by mohli potencionálne spôsobiť ochorenia a zdravotné problémy.

imunita_7

Kurkuma a chudnutie

Chcete schudnúť, no nedarí sa vám? Kurkuma vám v tejto oblasti môže pomôcť, no výrazný úbytok na váhe vám pravdepodobne nezaručí. Túto koreninu si môžete pridať do jedál, v rámci redukčných diét. Aj odborné štúdiedokázali, že kurkuma môže potlačiť prírastok na váhe.

chudnutie_1

Znižuje riziko srdcových ochorení

Kardiovaskulárne ochorenia sú v rámci civilizačných chorôb najčastejšie na celom svete. Vedecké štúdie potvrdili, že účinná látka kurkumín dokáže znižovať riziko vzniku ochorení srdca. Okrem iného, kurkuma je korenina, ktorá môže regulovať krvný tlak, posilňovať zdravie ciev a srdca.

kardiovaskulárny-systém

Aké má kurkuma nežiadúce účinky?

Kurkuma je, predovšetkým, bezpečná korenina a nemala by vyvolávať žiadne nežiadúce účinky. Avšak, v niektorých prípadoch sa potvrdilo vyvolanie alergie. To však platilo najmä v situáciách, kedy ľudia užívali kurkumu vo veľmi vysokých dávkach a dlhodobo. V takomto prípade môže kurkuma vyvolať aj nevoľnosť, tráviace ťažkosti, prípadne podráždenie na koži.

Ak budete dodržiavať odporúčané dávkovanie, určite vám takéto nežiadúce účinky nehrozia. Kurkuma je totiž určená najmä na podporu zdravia, nie naopak. Kurkumu by však nemali užívať ľudia s ochorením žlčníka, obličiek, prípadne oslabenou imunitou a poruchou krvácania. Taktiež sa ju neodporúča prijímať 2 týždne pred operáciou, pretože zvyšuje riziko krvácania.

kurkuma-prášok

Kurkuma: Ako užívať?

Čo sa týka foriem užívania, tie sme si už v tomto článku spomínali. Vedeli ste však o tom, že kurkuma sa môže používať aj v kozmetike a kuchyni? Čo sa týka kozmetiky, je dokázané, že táto jedinečná korenina má priaznivé účinky na akné. Je to aj z toho dôvodu, že obsahuje kurkumín, ktorý znižuje zápal a preto je označovaný ako protizápalový liek. Zápal je totiž pri kožných ochoreniach veľmi častý.

V kuchyni je kurkuma obľúbenou koreninou, pretože dokáže chuťovo ozvláštniť každé jedno jedlo. Samozrejme, tiež to záleží od človeka, pretože nie všetkým táto prísada do jedál aj sedí.

Obľúbená je surová kurkuma, ale aj tá, ktorá sa nachádza vo výživových doplnkoch, pretože je v nich obsiahnutá v čistej a prirodzenej forme. Jeden z najideálnejších varinatov je kurkuma extrakt, ktorý má garantované množstvo účinej látky. Pri výživových doplnkoch dbajte hlavne na to aby bola kurkuma zmiešaná s piperínom (extraktom z čierneho korenia), ktorý zvyšuje vstrebateľnosť kurkuma až o 2000%.

kurkuma-_1

Nutričné hodnoty kurkumy

100 g práškového korenia kurkumy zhruba obsahuje tieto látky (DDD = doporučená denná dávka):

 

Nutričné hodnoty

Vitamíny

Minerály

tuky – 23 % - 9,9 g – 15 % DDD

vitamín K – 13,4 mg – 17 % DDD

horčík – 193 mg – 48 % DDD

vláknina – 21,1 g – 84 % DDD

vitamín E – 3,1 mg – 16 % DDD

železo – 41,4 mg – 230 % DDD

sacharidy – 71 % – 64,9 g – 22 % DDD

vitamín C – 25,9 mg – 43 % DDD

vápnik – 183 mg – 18 % DDD

omega-6 mastné kyseliny – 1694 mg

riboflavin – 0,2 mg – 14 % DDD

draslík – 2525 mg – 72 % DDD

omega-3 mastné kyseliny – 482 mg

thiamin – 0,2 mg – 10 % DDD

fosfor – 268 g – 27 % DDD

fytosteroly – 82 mg

folát – 369 mcg – 10 % DDD

meď – 0,6 mg – 30 % DDD

voda – 11,4 g

cholin – 49,2 mg

mangán – 7,8 mg – 392 % DDD

bielkoviny – 6 % – 7,8 g – 16 % DDD

niacín – 5,1 mg – 26 % DDD

sodík – 38 mg – 2 % DDD

popol – 6 g

betadine – 9,7 mg

mangán – 7,8 mg – 392 % DDD

354 kalórií (1482 kJ) – 18 % DDD

vitamín B6 – 1,8 mg – 90 % DDD

zinek – 4,3 mg – 29 % DDD

 

Kurkumové smoothie

Naštartujte svoj deň so smoothie! Začnite žiť zdravým životným štýlom a namiesto kávy si pripravte chutné smoothie. Najdôležitejšou ingredienciou je kurkuma. Pridajte štipku smoothie, ktoré si spravíte. Či už pôjde o mangovo-broskyňovo-kokosové smoothie, jahodové  alebo kokosové smoothie, kurkuma tam má svoje opodstatnenie. Uvidíte, že vaše zdravie sa vám za to rozhodne odvďačí.

Pripraviť si môžete aj kurkumové mlieko, vajíčka, prípadne pridať túto surovinu do kuracieho mäsa alebo iného pokrmu.

kurkuma-smoothie

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.