Kurkuma: Spoznajte jej 5 hlavných benefitov pre ľudský organizmus

Kurkuma, celým názvom kurkuma pravá, je tropická rastlina známa najmä svojím podzemkom. Ten sa melie na tradičný oranžovožltý prášok, ktorý je používaný ako korenie v kuchyni. Tým však jeho význam rozhodne nekončí. Kurkumu obľubujú ľudia po celom svete hlavne vďaka jej výnimočným účinkom na ľudské zdravie. Prinášame vám prehľad 5 najvýznamnejších!

Kurkuma pravá, latinsky Curcuma longa, je trvácna rastlina patriaca do čeľade ďumbierovité. Prirodzene rastie v tropických oblastiach juhovýchodnej Ázie a Indického polostrova. Dorastá do výšky až 90 centimetrov. Na prvý pohľad ju rozoznáte vďaka jej veľkým listom a typickej kužeľovitej kvetinovej štruktúre. Kvety bývajú červené, ružové, ale niekedy aj fialové či biele.

Najväčší poklad kurkumy sa však nachádza pod zemou. Podzemky svojím tvarom mierne pripomínajú zázvor, pričom vnútri sú oranžovej farby. Ich pozitívne účinky na ľudské telo si všimli domorodí obyvatelia už pred viac ako 6000 rokmi a kurkuma je dodnes dôležitou súčasťou ľudovej medicíny v mnohých ázijských krajinách. Zároveň patrí medzi najpoužívanejšie koreniny.

kurkuma-

Kurkuma a jej obsah cenných látok

Keď už viete, čo je kurkuma, poďme sa pozrieť na to, aké cenné látky obsahuje. Jej najdôležitejšou zložkou je kurkumín, ktorý prináša najviac významných účinkov na ľudské telo. Okrem toho však v kurkume nájdete tiež sodík, draslík, vlákninu, bielkoviny, železo, vitamín B6 či D a vápnik.

Vedeli ste, že: Podzemok kurkumy, ktorý si viete bežne kúpiť v obchode, prirodzene obsahuje len 2 – 3 % účinného kurkumínu? Z tohto dôvodu sú na podporu zdravia lepšie kurkuma tablety, respektíve, prášok, ktorý sa využíva aj ako korenie.


Kurkuma účinky: Týchto 5 oceníte aj vy!

Kurkumín môže mať podľa vedeckých štúdií viacero priaznivých účinkov na ľudské zdravie. Prinášame vám prehľad 5 najvýznamnejších, vďaka ktorým je kurkuma tak preslávená po celej Zemi.

1. Protizápalové účinky kurkumy

Kým krátkodobé zápaly sú prospešné, chronické zápaly v ľudskom tele rozhodne netreba podceňovať. Vedecké výskumy totiž ukázali, že môžu zvyšovať riziko viacerých vážnych ochorení, medzi ktoré patria choroby srdca, rakovina, metabolický syndróm či Alzheimerova choroba.

Mnohé vedecké štúdie ukázali, že kurkumín je účinnou bio-aktívnou substanciou, ktorá vie efektívne znižovať zápal v organizme a zabraňovať jeho ďalšiemu šíreniu.

Nezabúdajte: Aby ste dosiahli požadovaný protizápalový efekt, kurkumín treba užívať vo väčších množstvách. To však nie je žiaden problém, keďže nemá žiadne vedľajšie účinky a ani vo vyšších dávkach neškodí telu.


zápal_2

2. Zlepšenie trávenia a mikrobiómu

Kurkuma dokáže prirodzene podporovať metabolizmus a tráviace procesy. Môže prispievať k zmierneniu nadúvania, plynatosti či pocitu ťažkého žalúdka. Naviac, vie podporovať črevný mikrobióm, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v spracovaní niektorých látok z potravy.

Kurkuma tak celkovo harmonizuje tráviaci trakt, čím naviac napomáha aj k lepšej imunite. Totižto, práve trávenie významnou mierou prispieva k obranyschopnosti organizmu.

mikrobiom

3. Zdravie kardiovaskulárneho systému

Vedecké štúdie ukázali, že kurkumín dokáže pozitívne vplývať na správne fungovanie endotelových buniek. Tie sa nachádzajú na vnútornej strane ciev a ich úlohou regulovať krvný tlak a viacero ďalších faktorov, ktoré sú kriticky dôležité pre správne fungovanie celého kardiovaskulárneho systému.

Tým, že kurkumín vplýva na endotelové bunky, dokáže znižovať riziko srdcovo-cievnych problémov, prispievať k udržaniu správneho krvného tlaku a podporovať zdravie samotného srdca.

kardiovaskulárny-systém

4. Posilnenie imunity

Kurkuma je zdrojom viacerých cenných vitamínov a minerálov, ktoré prispievajú k zlepšeniu imunity. Samotný kurkumín je silným antioxidantom. To znamená, že napomáha k zníženiu oxidačného stresu, čím chráni bunky pred poškodením a podporuje ich celkovú obranyschopnosť.

Zapamätajte si: Pokiaľ chcete pocítiť maximum pozitívnych účinkov kurkumy, prijímajte ju do tela spolu s čiernym korením. To dokáže zvýšiť vstrebávanie kurkumínu až o 2000 %.

Vďaka vynikajúcim antioxidačným vlastnostiam dokáže kurkumín bojovať s voľnými radikálmi, ktoré sú jedným z hlavných spúšťačov mnohých ochorení. Podľa vedeckých výskumov môže prispievať aj k spomaleniu starnutia.

imunita_1

5. Podpora mozgových funkcií

Najnovšie výskumy ukazujú, že kurkumín dokáže hneď niekoľkými spôsobmi vplývať na funkcie a celkové zdravie mozgu.

Napríklad, jedna štúdia potvrdila, že vďaka svojím protizápalovým a antioxidačným účinkom dokáže kurkuma výborne pomáhať v rámci prevencie a zmiernenia príznakov Alzheimerovej choroby, ktorá patrí medzi najrozšírenejšie neurodegeneratívne ochorenia.

Zaujímavosťou je skutočnosť, že kurkumín podľa vedeckých výskumov dokáže zvyšovať prirodzenú tvorbu molekúl BDNF (mozgového neurotrofického faktora). Vďaka tomu môže prispievať k zníženiu rizika ochorení mozgu, vie podporiť zapamätávanie a celkové myslenie.

mozog_2

Kurkuma ako liek

Po tom, ako ste si prečítali o niektorých významných benefitoch kurkumy, už určite nepochybujete o tom, že dokáže mať naozaj významné pozitívne účinky na ľudské telo. Pokiaľ ich však chcete pocítiť v maximálnej možnej miere, musíte kurkumu prijímať do organizmu vo vhodnej forme.

Najlepším riešením sú kurkuma tablety, ktoré obsahujú vysoké percentuálne zastúpenie kurkumínu, no zároveň sa v nich nachádzajú aj ďalšie prirodzené látky z kurkumy. Dokážu tak prinášať najviac zdravotných benefitov.

Kurkuma

 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.