Ktoré superpotraviny sa oplatí užívať? Týchto 6 musíte poznať!

Superpotraviny sú skvelým spôsobom, ako do organizmu prirodzenou cestou prijať množstvo zdraviu prospešných látok. Môžu slúžiť ako prevencia, ale zároveň aj súčasť liečby mnohých známych ochorení. Ktoré z nich najviac stoja za pozornosť?

Vybrali sme pre vás 6 najznámejších superpotravín, ktoré sú odborníkmi považované za najúčinnejšie. Ich zdravotné benefity potvrdilo množstvo výskumov a štúdií. Majú dlhú tradíciu v ľudovom liečiteľstve a dokážu pomáhať pri viacerých zdravotných ťažkostiach.

1. Matcha

Matcha prášok sa získava špeciálnymi, rokmi overenými postupmi z najkvalitnejších lístkov zeleného čaju. Matcha sa v Japonsku, odkiaľ pochádza pestuje a spracováva vyše 800 rokov. Matcha čaj je bohatý na antioxidanty, vlákninu, vitamíny, minerály, ale aj mnohé ďalšie zdraviu prospešné látky. Považuje sa za najlepší zdroj EGCG a vzácnej aminokyseliny L-theanín.

Upokojenie mysle a podpora koncentrácie

Matcha čaj obsahuje L-theanín – aminokyselinu, ktorá dokáže znižovať stres, nervozitu a zlepšovať zapamätávanie. Naviac, povzbudzuje myseľ, keďže je súčasťou je kofeín. L-theanín sa nachádza len v zelnom čaji a medzi jej úlohy patrí spomaľovanie vstrebávania kofeínu čo má za následok tlhotvarjúcu energiu (3-6 hodín).  

Podpora imunitného systému

Keďže matcha prášok je bohatý na antioxidanty, EGCG a katechíny, má antibiotické účinky a vie efektívne podporovať obranyschopnosť tela. Významnú úlohu pri podpore imunity zohráva aj množstvo chlorofylu obsiahnuté v Matcha čaji.

Zrýchlenie metabolizmu

Vedecké štúdie preukázali, že matcha čaj môže urýchľovať spaľovanie tukov a metabolizmus, a to až o 40 %. Preto je vhodný pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.

Kasai_zmenšené_na_web_titulna

2. Moringa

Moringa oleifera je jedinečný strom pochádzajúci z Indie, ktorého listy sú považované za najkomplexnejší prírodný multivitamín. Obsahujú viac ako 36 protizápalových látok, 8 esenciálnych mastných kyselín a množstvo antioxidantov.

SPOMALENIE STARNUTIA

Tým, že moringa obsahuje tak veľké množstvo antioxidantov, dokáže zmierňovať aktivitu voľných radikálov a starnutie tela. Dôležité je taktiež spomenúť, že voľné radikály sa podieľajú na vzniku rôznych ochorení a preto je skutočne dôležité zmierňovať ich pôsobenie pravidelným doplnaním antioxidantov.

Podpora rastu vlasov a nechtov

Látky obsiahnuté v moringe podporujú prirodzenú tvorbu kreatínu v tele, ktorý stimuluje rast vlasov a zamedzuje ich vypadávaniu. Podľa niekoľkých štúdií moringa zlepšuje aj kvalitu nechtov a ich lámavosť.

Protizápalový účinok

Antioxidanty, vitamíny a minerály obsiahnuté v moringe dokážu zmierňovať infekcie a urýchľovať liečbu zápalov v tele. Moringa taktiež obsahuje isothiocyanáty, ktoré môžu mať podľa výskumov silné protizápalové účinky.

Moringa_web

3. Spirulina

Spirulina je špecifický druh sinice, ktorý sa prirodzene vyskytuje v tropických oblastiach. Obsahuje viacero vitamínov, minerálov, aminokyselín, bielkoviny či beta-karotén.

PREVENCIA RAKOVINY

Keďže spirulina dokáže dobre eliminovať voľné radikály, môže slúžiť ako prevencia rakoviny. Na túto tému momentálne prebieha množstvo výskumov.

Zmiernenie prejavov alergií

Výskumy ukázali, že spirulina dokáže vynikajúco zmierňovať časté príznaky alergií, ako napríklad nádchu alebo svrbenie.

Zlepšenie zdravia ústnej dutiny

Účinné látky zo spiruliny vedia eliminovať nežiadúce kvasinky v ústnej dutine, čím znižujú riziko zápalov či zubných kazov.

Znižuje krvný tlak

Vďaka špecifickému zloženiu účinných látok pomáha Spirulina znižovať krvný tlak čím zlepšuje zdravie ciev a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Spirulina_web

4. Pestrec mariánsky

Táto rastlinka na prvý pohľad pripomína bodliak. Plod pestreca obsahuje cenný antioxidant silymarín, plus aminokyseliny, vitamíny, terpenoidy či fenoly.

REGENERÁCIA PEČEŇOVÝCH BUNIEK

Silymarín spolu s ďalšími účinnými látkami pomáha urýchľovať regeneráciu poškodených pečeňových buniek a zefektívňuje ich fungovanie. Sylimarín taktiež vyživuje pečeňové bunky čím ešte viac zlepšuje ich funkčnosť.

Detoxikácia organizmu

Pestrec pomáha detoxikovať organizmus. Zbavuje ho jedov, toxínov a iných nežiadúcich látok, čím podporuje celkové zdravie. Pestrec mariánsky taktiež priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáha bojovať so stukovatenou pečeňou.

Zlepšenie tráviaceho traktu

Vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných zložiek dokáže pestrec mariánsky zlepšovať fungovanie trávenia či čriev a pomáhať pri rozličných ťažkostiach. Dalo by sa povedať, že pestrec vykonáva "peeling" črevných stien čím zvyšuje vstrebateľnosť vitamínov a mienrálov cez črevnú stenu.

IMG_1449

5. Reishi

Huba Reishi je dôležitou súčasťou tradičnej čínskej medicíny už tisícky rokov. Obsahuje triterpenoidy, polysacharidy, fenoly, esenciálne aminokyseliny a ďalšie cenné zložky.

PODPORA KARDIOVASKULÁRNEHO SYSTÉMU

Reishi dokáže znižovať hladinu zlého cholesterolu a zabraňovať abnormálnej tvorbe krvných ciev, čím zlepšuje celkové zdravie kardiovaskulárneho systému.

Regulácia hladiny cukru v krvi

Užívanie Reishi môže byť dobrou voľbou pre ľudí trpiacich cukrovkou, keďže vie regulovať hladinu cukru v krvi.

Pomoc pri ochoreniach dýchacích ciest

Reishi môže poskytovať úľavu pri chronických chorobách dýchacích ciest.

Reishi_web

6. Maca

Maca je rastlina pochádzajúca z Ánd, ktorá sa podobá na reďkovku. Z jej koreňa sa vyrába cenný maca prášok obsahujúci až 19 aminokyselín, viacero vitamínov a minerálov.

PODPORA LIBIDA A PLODNOSTI

Maca prášok dokáže podporovať plodnosť u žien i mužov, zvyšuje libido a slúži ako prírodné afrodiziakum. Maca taktiež účinne reguluje hladiny hormónov v tele, čím prispeiva k hormonálnej rovnováhe.

Zlepšenie výkonnosti

Maca dokáže podporiť výkonnosť organizmu, čo je benefit najmä pre športovcov.

Lepšia kvalita kože, nechtov a vlasov

Účinné látky z mace peruánskej môžu podporovať zdravie a kvalitu nechtov, vlasov či kože.

IMG_1446 

Pokiaľ vás zaujala ktorákoľvek zo spomínaných superpotravín a chcete vyskúšať jej blahodárne účinky na vlstnej koži, neváhajte navštíviť náš internetový obchod. V našej ponuke nájdete všetky zo spomínaných superpotravín v tej najvyššej certifikovanej kvalite.

button

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.