Od dňa 10.7.2024 máme do 27.7.2024 dovolenku. Všetky objednávky vytvorené v tomto termíne budú vyexpedované až po 27.7.2024. Ďakujeme za pochopenie. :)

Joga a Matcha čaj. Benefity pre telo aj myseľ.

Môže sa zdať, že vyzerá jednoducho, no v skutočnosti dá zabrať celému telu. No nielen to. Je tiež perfektným tréningom pre psychiku. Joga sa v posledných rokoch teší aj na Slovensku čoraz väčšej obľube. A matcha čaj k nej má bližšie, ako by ste si mohli myslieť!

Jogu asi nikomu špeciálne predstavovať netreba. Ide o cvičenie s dlhou tradíciou, ktorého cieľom je uvoľniť celé telo – fyzicky aj psychicky. Dá zabrať prakticky všetkým svalom, naučí vás správne dýchať a pomôže posunúť vaše limity. Po mentálnej stránke dokáže eliminovať stres, nervozitu či depresiu, navodiť pocit čistej mysle a vnútornej harmónie.

Matcha prášok a jeho bohatá história

Podobne ako joga, aj matcha čaj má bohatú históriu. Jeho pozitívne účinky na myseľ a telo si začali ako prví uvedomovať zenoví budhisti, a to už koncom 12. storočia. Obľúbili si ho natoľko, že sa stal dôležitou súčasťou rôznych rituálov a meditácií.

Zenoví budhisti prišli na to, že matcha čaj dokáže upokojovať myseľ, zlepšovať sústredenosť a mentálnu bystrosť, a to až po dobu 6 hodín od vypitia. To oceňovali najmä pri dlhotrvajúcich meditáciách. Taktiež si však uvedomili, že jeho pravidelná konzumácia má blahodarné účinky na zdravie a môže pomáhať pri liečbe rozličných ochorení.

Matcha čaj - Matchaday
Prečo piť matcha čaj pred tréningom jogy?

Joga má mnoho poločného s meditáciami starých zenových budhistov. Práve preto je výborný nápad spojiť ju práve s pitím matcha čaju. Keď si ho doprajete pred tréningom, pocítiť môžete viacero benefitov.

Odomknutie nového stavu mysle

Na prvý pohľad to môže vyzerať nereálne, avšak matcha dokáže skutočne zázraky. Matcha prášok obsahuje L-theanín, ktorý upokojuje myseľ, eliminuje nervozitu, stres a zlepšuje náladu. Vďaka tomu sa viete naplno sústrediť na cvičenie. Naviac, podporuje produkciu alfa-vĺn v mozgu, ktoré sú spájané so stavom hlbokej meditácie či stavom nazývaný flow. Jedná sa o stav hlbokého sústredenia bez pocitu ospalosti.

meditácia

Zlepšenie sústredenosti a uvoľnenie svalov

Napriek tomu, že matcha pôsobí upokojujúco, zároveň zlepšuje koncentráciu a schopnosť sústrediť sa. Pod túto vlastnosť sa podpisuje najmä prirodzený obsah kofeínu a ostatných účinných látok podporujúcich koncentráciu. Okrem toho, že uvoľňuje myseľ, prispieva aj k svalovej relaxácii. Jednoduchšie sa tak viete dostať do jednotlivých polôh pri cvičení.

joga

Chudnutie počas jogy

Vedecké štúdie dokázali, že matcha prášok dokáže zrýchľovať metabolizmus a spaľovanie tukov v organizme. Teda, keď sa jogou snažíte prirodzene schudnúť, môže byť pre vás skvelým doplnkom výživy.

button

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku. 

 
//