Ako vám môže pomôcť pestrec mariánsky? 12 výhod, ktoré sa oplatí poznať!

Pestrec mariánsky je bylina, ktorá pripomína bodliak. Zaujme už hneď na prvý pohľad svojimi fialovými kvetmi. Avšak, jej skutočný význam je ukrytý najmä v semenách. Tie obsahujú množstvo cenných látok, predovšetkým však silymarín. Vďaka nim prináša pestrec veľa pozitívnych účinkov na ľudské telo.

Pestrec mariánsky sa najčastejšie skloňuje v súvislosti s pečeňou. Silymarín totiž podporuje detox organizmua prispieva k efektívnejšej regenerácii pečene. Avšak, to nie je jediný dôvod, kvôli ktorému sa ho oplatí užívať. S detoxikáciou organizmu je totiž spojených hneď niekoľko ďalších pozitívnych účinkov.

pestrec-mariánsky

Odkiaľ pochádza pestrec mariánsky?

Jedinečný pestrec mariánsky pochádza zo Stredomoria. Nájsť ho môžete aj na Kanárskych ostrovoch a v Juhozápadnej Ázii. Je o ňom známe, že v Strednej Európe rastie len ako zdomácnený. Hovorí sa, že pestrec mariánsky sa postupne rozšíril z Kanárskych ostrovov ďalej do Španielska a centrálnej Európy. Preniesť ho mali stredovekí mnísi priamo cez Alpy. Táto jedinečná bylina sa pestuje najmä na teplých a suchých miestach. Dorásť vie až do výšky 1,5 metra.

Čo sa týka histórie pestreca mariánskeho, spája sa s ňou mnoho legiend. Napríklad, existujú povesti, ktoré hovoria o tom, že pestrec mariánsky získal názov na základe mliečnobielych pásov. Tie vraj majú pochádzať priamo z mlieka Panny Márie, ktorým kŕmila Ježiška.

Zaujímavosť: Vedeli ste o tom, že prvé zmienky o pestreci mariánskom sú už z 18. storočia? Už v tom čase pomáhal pri liečbe pečene a bol súčasťou ľudovej medicíny.

stredomorie

Nutričný profil

Pestrec mariánsky prináša spektrum zdravotných výhod najmä vďaka účinnej kombinácii látok, ktorú obsahuje. Ktoré zložky sú zodpovedné za efektívne účinky tejto byliny?

Silymarín

Za najznámejšiu a najúčinnejšiu látku v pestreci mariánskom sa považuje silymarín. Vo všeobecnosti ide o silný antioxidant, ktorý patrí do skupiny flavonolignánov. Je o ňom známe, že v pestreci sa tvorí priebežne, predovšetkým v druhej polovici septembra a pri teplotách okolo 25 stupňov Celzia. Zaujímavosťou je, že najväčšia koncentrácia silymarínu je priamo v semenách pestreca mariánskeho.

pestrec_3

Bielkoviny

Bielkoviny nachádzajúce sa v pestreci mariánskom ovplyvňujú mnohé časti ľudského tela. Napríklad, svaly, kosti, pokožku či vlasy. Zároveň sa podieľajú aj na regenerácii buniek a prispievajú tiež vstrebávaniu živín v tele. Proteíny zohrávajú množstvo kľúčových úloh, bez ktorých by nebolo možné správne fungovanie organizmu. Aj vďaka tomu sú v rámci pestreca mariánskeho nenahraditeľné.

Nenasýtené mastné kyseliny

Pestrec mariánsky obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny alebo inak povedané, omega-3 mastné kyseliny. Telo si ich nedokáže vytvoriť samé, preto ich musíme prijímať prostredníctvom stravy. V tej však nie sú zastúpené v dostatočnom množstve. Preto sú riešením výživové doplnky.

Tie s obsahom pestreca mariánskeho sú obzvlášť odporúčané, pretože táto bylina zahŕňa omega-3 mastné kyseliny vo väčšej miere. Ich úlohou je znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, napomôcť pri udržiavaní správnej hladiny cholesterolu v krvi a v neposlednom rade slúžia aj ako prevencia krvných zrazenín.

aminokyseliny

Aminokyseliny

Vo všeobecnosti platí, že pestrec mariánsky obsahuje aj viacero druhov aminokyselín. Tie majú za úlohu podieľať sa na transporte a ukladaní živín, zrýchľujú regeneráciu tela a ochraňujú aj svalovú hmotu pri chudnutí. Okrem aminokyselín obsahuje pestrec mariánsky aj vitamín E a quercetín. O vitamíne E je známe, že má silné protizápalové účinky, podobne ako quercetín, ktorý má aj antialergické vlastnosti.

PESTREC ÚČINKY - TAKTO VÁM POMÔŽE

Z množstva pozitívnych účinkov pestreca sme vybrali 12 najzaujímavejších, ktoré stoja za pozornosť. Väčšina z nich vyplýva práve z jeho detoxikačných schopností.

 

Pestrec

1. Najlepší liek na pečeň?

Pestrec mariánsky je mnohými odborníkmi považovaný za najlepší prírodný liek na pečeň.Aj to je dôvod, prečo sa používa už stovky rokov. Nielenže ju detoxikuje a vyživuje, ale naviac dokáže významne pomáhať pri liečbe rôznych ochorení – či už stukovatenej pečeni alebo cirhóze. Jeho účinky sú skutočne pozoruhodné, prvé zmeny k lepšiemu sa na pečeni začínajú ukazovať už po týždni od začiatku užívania. Pri pestrecovej kúre na detox a regeneráciu pečene, ktorá by mala trvať aspoň 3 mesiace sa dokážu vrátiť do normálu všetky zvýšené pečeňové enzýmy.

pečeň

2. Detox tela

Tým, že pestrec detoxikuje pečeň, zároveň prispieva k celkovej detoxikácii organizmu. Urýchľuje vylučovanie a elimináciu rôznych toxínov, ťažkých kovov a iných nežiadúcich látok, ktoré sa vyskytujú v tele. Tým prispieva k celkovému zdraviu. Detoxikácia organizmu je často spájaná aj s nárastom energie a zlepšenia celkovej vitality.

detox

3. Prevencia mozgových chorôb

Keďže silymarín je silným antioxidantom, pomáha nielen v pečeni, ale aj v ďalších častiach tela. Napríklad, zabraňuje oxidačnému poškodzovaniu buniek mozgu, vďaka čomu slúži ako prevencia mnohých vážnych ochorení mozgu, vrátane Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Mnohé štúdie hovoria o tom, že pestrec mariánsky má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Vďaka nim tak bráni zhoršeniu mozgových funkcií, ktoré nastávajú prirodzene v pokročilom veku. 

mozog_2

4. Podpora mineralizácie kostí

Niektoré štúdie naznačujú, že pestrec môže prispievať k mineralizácii kostí. Vďaka nej sa stávajú pevnejšími a odolnejšími. Dokáže tak potenciálne slúžiť ako prostriedok na boj s osteoporózou - ochorením, pre ktoré je typický úbytok kostnej hmoty. Výskumy však poukázali na skutočnosť, že pestrec mariánsky stimuluje mineralizáciu kostí a chráni pred stratou kostnej hmoty. A to aj u žien po menopauze, u ktorých je riziko vzniku osteoporózy výrazne vyššie.

kosti

5. Krajšia a kvalitnejšia pleť

Efekt detoxikácie organizmu sa rýchlo prejaví aj na pokožke. Keďže v tele je oveľa menej toxínov a voľných radikálov, pleť sa stáva kvalitnejšou a vitálnejšou. Štúdie ukazujú, že pravidelné užívanie pestreca môže viesť k redukcii akné a rôznych ďalších kožných ochorení, či ekzémov.

pleť

6. Regulácia hladiny cukru v krvi

Podľa niektorých výskumov môže pestrec pomáhať regulovať hladinu cukru, čím je prospešný pre diabetikov. V tomto smere zohráva podstatnú úlohu práve silymarín, ktorý dokáže znižovať množstvo cukru v krvi.  V jednej zo štúdií sa zistilo, že pestrec mariánsky môže pôsobiť veľmi podobne ako niektoré diabetické lieky. Dôvodom je, že napomáha pri zlepšení citlivosti na inzulín a tým znižuje aj hladinu cukru v krvi.

cukrovka

7. Podpora imunity

Tým, že pestrec detoxikuje pečeň a očisťuje organizmus, zefektívňuje fungovanie imunitného systému. Ten nie je limitovaný rôznymi toxínmi, ktoré sa voľne pohybujú v tele a dokáže lepšie reagovať na ochorenia.

imunita

8. Podpora metabolizmu

Pestrec pomáha zlepšovať metabolizmus, a to najmä tým, že podporuje fungovanie pečene. Priaznivo vplýva na trávenie a vylučovanie, čím prispieva k efektívnejšiemu zužitkovaniu látok z potravy.

chudnutie

9. Rýchlejšie chudnutie

Ruka v ruke s podporou metabolizmu ide aj chudnutie. Vitálna pečeň sa dokáže rýchlejšie vysporiadať s tukmi, čím znižuje náchylnosť na priberanie a pomáha urýchliť zhadzovanie prebytočných kilogramov.

chudnutie-z-brcuha

10. Podpora pri liečbe rakoviny

Niektoré štúdie naznačujú, že účinné látky z pestreca môžu urýchľovať liečbu rakoviny a zmierňovať vedľajšie účinky, ktoré s ňou súvisia. Dôvodom má byť silymarín, ktorý pestrec mariánsky obsahuje. Ten má totiž silné antioxidačné účinky. Štúdie potvrdili, že vďaka tejto zložke dokáže pestrec podporiť liečbu rakoviny. Neslúži síce ako náhrada liečby, no dokonale ju dopĺňa. Niektoré výskumy tiež poukázali na skutočnosť, že pestrec mariánsky môže aj zničiť rakovinové bunky.

rakovina

11. VYŠŠIA PRODUKCIA MATERSKÉHO MLIEKA

Medzi overené účinky pestreca mariánskeho patrí aj ten, že dokáže zvýšiť produkciu materského mlieka u matiek, ktoré dojčia. Hovorí sa, že táto bylina má produkovať väčšie množstvo prolaktínu – hormónu, ktorý je zodpovedný za tvorbu mlieka.

Jedna štúdia potvrdila, že matky, ktoré užívali počas 63 dní 420 mg silymarínu (zložku, ktorú pestrec obsahuje), vyprodukovali približne o 60 % viac mlieka v porovnaní s matkami, ktoré túto látku neužívali.

dojčenie

12. ZNÍŽENIE HLADINY CHOLESTEROLU

Štúdia z roku 2006 poukazuje na skutočnosť, že pestrec mariánsky napomáha pri udržiavaní nízkej hladiny cholesterolu. Zároveň tak slúži aj ako prevencia chronických a kardiovaskulárnych ochorení, ktoré by potencionálne mohol spôsobiť vysoký cholesterol. Patrí totiž medzi hlavné rizikové faktory.

cholesterol_5

PESTREC MARIÁNSKY - ÚČINKY V KOMBINÁCIÍ S REISHI A PÚPAVOU

Už aj samotný pestrec mariánsky sa vyznačuje výnimočnými účinkami, avšak keď je podporený ďalšími prírodnými výťažkami, dokáže mať ešte výraznejší efekt. Práve preto sme sa rozhodli vytvoriť produkt, ktorý okrem pestreca obsahuje aj Púpavu lekársku a Reishi. Púpava lekárska taktiež pomáha ozdravovať pečeň, detoxikovať organizmus a vylučovať škodlivé látky z tela. Reishi pôsobí povzbudzujúco. Taktiež podporuje detox a prispieva k ďalším pozitívnym účinkom. Produkt Pestrec + Reishi + Púpava je tak ideálnym riešením pre každého, kto chce účinne detoxikovať svoj organizmus, zlepšiť zdravie svojeje pečene a získať množstvo zdravotných benefitov naviac.

Ako prebieha detox pečene?

Pestrec_infografika-2

button

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.