Od dňa 10.7.2024 máme do 27.7.2024 dovolenku. Všetky objednávky vytvorené v tomto termíne budú vyexpedované až po 27.7.2024. Ďakujeme za pochopenie. :)

Aké účinky má maca peruánska na ľudské telo? Týchto 10 stojí za pozornosť!

Maca peruánska je jedinečná bylina, ktorú by ste však v slovenskej prírode hľadali márne. Prirodzene totiž rastie vo výškach viac ako 3500 metrov nad morom, a to v juhoamerických Andách. Na prvý pohľad pripomína reďkev, pričom v jej koreni nájdete výnimočnú kombináciu účinných látok.

Napriek tomu, že domorodí obyvatelia macu konzumujú surovú, v našich končinách ju najčastejšie poznáme v práškovej podobe. Tá sa vyrába zo sušených koreňov (maca prášok), ktoré obsahujú všetky cenné zložky. Benefitom prášku je však skutočnosť, že má dlhú trvanlivosť, dá sa jednoducho skladovať a viete ho ľahko primiešať do svojho obľúbeného nápoja či jedla.

maca

Aká je história macy peruánskej?

Vedeli ste o tom, že maca peruánska sa používa už viac ako 6000 rokov? Užívali ju už starí Inkovia, najmä z dôvodu zlepšenia sexuality, čo vie maca veľmi ľahko zabezpečiť. Práve v minulosti bolo rozmnožovanie mimoriadne dôležité. Preto túto rastlinu podávali aj malým deťom. Len, aby sa u nich zvýšila plodnosť a sexuálna túžba.

Macu peruánsku tiež môžete poznať pod názvom žerucha peruánska. Nejde o žiadny liek, len rastlinu, ktorá má množstvo zdravotných výhod. Preto sa používa až do dnešných čias. Je však dôležité vedieť, že maca peruánska nedokáže nahradiť žiadnu bežnú liečbu, môže ju len podporiť.


Maca peruánska a jej nutričný profil

Zaujímavosťou je, že maca peruánska patrí medzi najvýživnejších zástupcov koreňovej zeleniny. Obsahuje totiž spektrum živín, vďaka čomu sa označuje aj ako superpotravina. Kombináciou látok, ktoré v sebe zahŕňa, dokáže priniesť skutočne blahodarne účinky na organizmus. Aké živiny obsahuje?

Bielkoviny

Maca peruánska obsahuje bielkoviny, medzi ktoré patria aj esenciálne aminokyseliny. Tie si telo nedokáže vytvoriť samé, preto je dôležitý ich príjem prostredníctvom výživových doplnkov. Je známe, že maca ich obsahuje dokopy až 19.

Vitamíny

Čo sa týka macy peruánskej, za najviac výživnú časť sa považuje jej koreň. V ňom sa nachádza aj veľké množstvo vitamínov. Ide najmä o vitamín A, B, C, D a E. Tieto vitamíny sú pre zdravie priam nevyhnutné a zabezpečujú správne fungovanie ľudského tela.

Bioaktívne zlúčeniny

Maca peruánska obsahuje aj bioaktívne zlúčeniny, medzi ktoré patria flavonoidy, glukozináty a alkaloidy. Prečo sú tieto zložky dôležité? Majú silné antioxidačné účinky. Dokážu teda napomôcť pri odstraňovaní škodlivých, toxických a odpadových látok z tela. Zároveň tiež bojujú proti zápalom a prispievajú aj lepšiemu imunitnému systému.

maca-peruánska

Sacharidy

Vo všeobecnosti platí, že maca peruánska obsahuje aj sacharidy. Vďaka tejto živine má vysokú energetickú hodnotu. Sacharidy zabezpečujú tiež správne fungovanie ľudského tela a prinášajú aj množstvo zdravotných výhod.

Kyselina linolová a olejová

Maca peruánska obsahuje aj veľmi vzácne mastné kyseliny. Konkrétne kyselinu linolovú a kyselinu olejovú. Tieto zložky zabezpečujú zdravie ľudských buniek a zlepšujú aj stav mozgu, srdca a iných životne dôležitých orgánov.

Vápnik, draslík a železo

Medzi veľmi dôležité zložky macy peruánskej patria minerály. Táto jedinečná rastlina obsahuje vápnik, draslík, železo, zinok, fosfor a horčík. Prečo sú tieto zložky dôležité? Podieľajú sa najmä na zdraví kostí, podporujú imunitný systém človeka a zabezpečujú aj dostatok energie.

kalcium

Maca účinky potešia mužov i ženy

Maca prášok prirodzene obsahuje množstvo rôznych minerálov. Napríklad, nájdete v ňom značné percentuálne zastúpenie železa, draslíka, vápnika, ale aj fosforu, zinku či medi. Nechýbajú ani vitamíny, predovšetkým B, C a E. V neposlednom rade, súčasťou maca prášku sú taktiež dôležité mastné kyseliny, aminokyseliny a ďalšie rastlinné zlúčeniny. Za spomenutie rozhodne stoja flavonoidy, ktoré majú výborné antioxidačné vlastnosti.

Vďaka vysokému obsahu dôležitých látok je maca výborným nutričným doplnkom. Komplex cenných zložiek sa stará o viacero pozitívnych účinkov na ľudské telo, aké poskytne len máloktorá iná prírodná alternatíva. Vybrali sme 10, ktoré by ste mali poznať.

Maca

1. Podpora libida

Maca peruánska reguluje vylučovanie pohlavných hormónov – testosterónu, estrogénu a progesterónu. Vďaka tomu vplýva na zvýšenie sexuálnej túžby u mužov i žien. Podporuje plodnosť a prispieva ku kvalitnejšej erekcii. Okrem iného, štúdie naznačujú, že koreň macy peruánskej je prínosom pre ľudí, ktorí trpia erektilnou dysfunkciou. Jedna menšia štúdia z roku 2009 potvrdila, že muži, ktorí užívali macu peruánsku zaznamenali vyššiu sexuálnu pohodu, v porovnaní s mužmi, ktorým bolo podávané len placebo.

libido_1 

2. Ochrana prostaty

Štúdie dokázali, že účinné látky z mace dokážu priaznivo vplývať na zdravie prostaty. Predovšetkým, zabraňujú jej nadmernému rastu, čo je problém, ktorý trápi mnohých mužov. Tento zdravotný problém nastáva najmä u mužov starších ako 50 rokov. Sú preto častokrát vystavení aj vyššiemu riziku vzniku rakoviny prostaty. Niektoré štúdie však hovoria o tom, že práve maca peruánska dokáže zmenšiť zväčšenú prostatu a používa sa aj na prevenciu rakoviny prostaty. Má totiž veľmi silnú schopnosť vyrovnávať hladinu hormónov v tele.

prostata

3. Zmiernenie predmenštruačného syndrómu

Medzi dôležité maca účinky patrí zmiernenie kŕčov, nervozity a bolestí, ktoré sú súčasťou predmenštruačného syndrómu. Cenné látky naviac pomáhajú uvoľniť psychiku. Tá býva totiž v čase predmenštruačného syndrómu výrazne podráždená. Keďže maca zmierňuje stres, ženy budú v čase tohto obdobia vo väčšej psychickej pohode, čo bude mať pozitívny vplyv aj na ostatné prejavy.



menštruácia

4. Zníženie prejavov menopauzy

Nastupujúca menopauza je častokrát spojená s podráždenosťou, návalmi tepla, nadmerným potením a nespavosťou. Všetky tieto negatívne prejavy môžu zmierniť práve účinné látky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v maca prášku, a to tak, že vyrovnávajú hladinu hormónu, akým je estrogén. Potvrdil to aj jeden výskum, počas ktorého sa zistilo, že ženy po menopauze, ktoré užívali dve kapsule macy peruánskej denne, mali výrazne zmiernené prejavy menopauzy. Medzi tie patrí, napríklad, nočné potenie alebo neustále návaly horúčav.

menopauza

5. Vplyv na stres a nervozitu

Maca peruánska priaznivo vplýva na centrálny nervový systém, čím eliminuje rozličné nežiadúce psychické stavy. Dokáže zmierňovať stres, nervozitu či depresiu. Navodzuje pocit vnútornej harmónie a pokoja. Dôvodom sú pravdepodobne flavonoidy, ktoré maca peruánska obsahuje. Hovorí sa totiž, že práve oni sú zodpovedné za zlepšenie nálady a zníženie úzkosti. Štúdia z roku 2015 potvrdila, že pri pravidelnom užívaní macy došlo k zníženiu prejavov depresie u žien po menopauze.

stress

6. Podpora koncentrácie a pamäti

Vplyv mace na centrálny nervový systém sa môže prejaviť aj na zlepšení koncentrácie a schopnosti zapamätávania. Dokazuje to aj štúdia z roku 2011, ktorá tieto účinky macy peruánskej testovala na myšiach. V ďalších rokoch sa však vlastnosti podpory koncentrácie vplyvom macy testovali aj na ľuďoch a boli úspešné. Hovorí sa tak, že táto jedinečná rastlina by sa mohla používať aj na podporu liečby Alzheimerovej choroby.



pamäť

7. ZLEPŠENIE VÝKONNOSTI PRI CVIČENÍ

Keďže maca zásobuje telo dôležitými živinami a zároveň reguluje produkciu hormónov, dokáže zlepšiť fyzickú výkonnosť a vytrvalosť. To ocenia predovšetkým športovci. Zároveň je známe, že maca peruánska podporuje aj celkové zdravie. Napríklad, dokáže regulovať krvný tlak. Potvrdil to aj výskum z roku 2015, ktorý hovorí o tom, že pravidelné užívanie macy peruánskej počas 12 týždňov upravilo hladinu krvného tlaku.

cvičenie

8. Vplyv na kvalitu spermií

Maca nielenže podporuje libido, ale na plodnosť vplýva aj tým, že priamo dokáže zvyšovať pohyblivosť spermií a ich celkovú kvalitu. Tie tak vedia jednoduchšie oplodniť vajíčko ženy. Maca tak slúži aj na podporu plodnosti, a to u oboch pohlaví.

spermie

9. Lepšia kvalita pleti a nechtov

Vysoký obsah vitamínov, minerálov a ďalších cenných zložiek sa prejaví aj na zlepšení kvality pleti či nechtov. Maca môže pomáhať pri liečbe akné či iných kožných ochorení.

nechty

10. CELKOVÉ POVZBUDENIE ORGANIZMU

Pokiaľ sa cítite neustále vyčerpane a nemáte na nič energiu, príčinou môže byť nedostatok niektorých vitamínov a minerálov. Maca ich do organizmu účinne doplní a celkovo ho tak povzbudí. Vy sa vďaka tomu opäť budete cítiť vo svojej koži. Okrem iného, macu peruánsku užívajú aj mnohí športovci ako doplnok na zvýšenie energie a výkonu. Štúdia z roku 2009 potvrdila, že užívanie macy po dobu 14 dní zlepšila výkon profesionálnych cyklistov.

vitalita_3

Ako užívať macu peruánsku?

Výhodou je, že maca peruánska sa dá užívať hneď niekoľkými spôsobmi. Napríklad, maca prášok sa môže pridať do jedál, nápojov, ovsených kaší, smoothie či iných jedál. V súčasnej dobe sa predávajú hlavne dve formy, do ktorých je maca spracovaná, a to maca prášok a kapsule.

To, ktorú formu užívania si vyberiete záleží hlavne na vašich preferenciách. Niektorým ľuďom viac vyhovuje užívanie kapsúl, iným zase prášok, ktorý si môžu kdekoľvek pridať. Mnohé vedecké štúdie však hovoria o tom, že odporúčaná denná dávka macy peruánskej by sa mala pohybovať od 3-6 g.

Pokiaľ si chcete tieto výnimočné účinky vyskúšať aj vy, stačí zavítať do nášho e-shopu a objednať si vysokokvalitný maca prášok pochádzajúci od overených pestovateľov s dlhoročnou tradíciou.

Maca

button

 

Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku. 

 
//