KVALITNÝ MATCHA ČAJ VERZUS LACNÁ ČÍNSKA NAPODOBENINA – AKÉ SÚ MEDZI NIMI ROZDIELY?

Chystáte sa vyskúšať matcha čaj, ktorý má nezanedbateľné množstvo pozitívnych účinkov na ľudský organizmus? Predtým, ako matcha čaj kúpite, by ste mali poznať základné rozdiely medzi kvalitným produktom a nekvalitnou napodobeninou. Tá môže totiž spôsobiť viac škody ako úžitku...

Čaj matcha má veľmi špecifické vlastnosti, ktoré môžu byť dosiahnuté jedine pri tradičnom postupe pestovania a zberu. Keďže výroba matcha čaju tradičným spôsobom patrí medzi najťažšie spôsoby pestovania a spracovania v celom čajovom priemysle, mnohí výrobcovia sa radšej vydajú cestou lacnejších a jednoduchších postupov, ktorých výsledkom však nie je pravý matcha čaj. Takýto produkt nielenže neobsahuje všetky cenné zložky ako originálny matcha čaj, zároveň môže byť dokonca nebezpečný.

plantaz zmensena

Pri nesprávnom postupe výroby sa môžu do matcha čaju dostať čiastočky ťažkých kovov, niektorí výrobcovia sa dokonca neštítia použiť pesticídy, umelé farbivá, konzervačné látky, či iné chemické prísady. Takýto produkt potom označia ako „matcha čaj“, čo je však veľká lož. Kontaminácia ťažkými kovmi a pesticídmi sa väčšinou prejaví až pri pečeňových testoch kedy môže byť vaša pečeň už značne poškodená. S takouto praktikou sa môžeme stretnúť hlavne v Číne odkiaľ pochádza 90% falošného matcha čaju. Okrem toho, že takýto čaj býva často kontaminovaný a tým zdraviu nebezpečný, býva často aj zle skladovaný čo sa podpíše na výslednej kvalite produktu. V poslednej dobe sa môžeme stretnúť aj s praktikou kedy sú na jemný prášok rozomleté staré, nevhodné alebo absolútne nesprávne pestované čajové lístky, ktoré sú taktiež označované ako matcha čaj. V skutočnosti sa však jedná o green tea powder, ktorý nemá s matcha čajom nič spoločné a lístky boli rozomleté na prášok z dôvodu, že ich kvalita bola nedostačujúca na bežnú konzumáciu. Takýto čaj nebude mať nikdy chuť, konzistenciu, ani vlastnosti pravého matcha tea a vám môžu po takejto „výhodnej“ kúpe ostať oči pre plač.

Kvalitný matcha čaj musí mať správnu farbu!

Teraz sa možno pýtate, ako teda odlíšiť čínsku napodobneninu matcha čaju od originálneho japonského matcha tea vysokej kvality. V prvom rade si všímajte farbu. Kvalitný matcha čaj musí byť žiarivo zelenej farby, vyblednutá zelená či dokonca hnedastá farba je jasným symbolom nekvalitného produktu.

porovanie-vzoriek

Konzistencia, chuť a vôňa

Čo-to vám napovie aj konzistencia. Kvalitný matcha čaj je mletý na špeciálnych kamenných mlynoch, vďaka čomu má hodvábne hladkú a jemnú textúru. Lacné napodobneniny sú na dotyk drsné a prášok obsahuje čiastočky rozličnej veľkosti. Samozrejme, jasné rozdiely sú aj vo vôni a chuti, kým kvalitný matcha tea má jemne sladkú vôňu a chuť, nekvalitná napodobnenina je väčšinou horká, nepríjemne zapácha, prípadne v nej doslova cítite všetky umelé prísady.

No čo je hlavné, nekvalitný matcha čaj vám nielenže neprinesie správny chuťový zážitok, naviac pri ňom prichádzate o väčšinu nutričnej hodnoty a zdravotných benefitov. Práve preto pri matcha čaji viac ako pri akomkoľvek inom produkte platí, že do kvality sa oplatí investovať a veľmi atraktívna cena neznačí nič dobré.

button