Energia na celý semester

Každý študent pozná ten pocit, keď príde z brigády a musí sa celú noc učiť, pretože zajtra má dôležitý zápočet alebo skúšku. Po niekoľkých hodinách vzdelávania, už nie je schopný sa ďalej plnohodnotne sústrediť.  Z tohto dôvodu veľa študentov siaha práve po káve alebo energetických nápojoch, čo nie je úplne najlepšia voľba. Oveľa efektívnejším a zdravším variantom je práve čaj Matcha.

Obrázok1_1

Čo je Matcha?

Matcha je vysokokvalitný zelený čaj rozomletý na jemný prášok sýto-zelenej farby. Tento japonský zelený čaj sa zaraďuje medzi najkvalitnejšie a jeho samotná výroba sa považuje za jednu z najzložitejších v čajovom priemysle. Od ostatných čajov sa odlišuje hlavne svojou farbou. Štyri týždne pred zberom sa čajovníky zatieňujú špeciálnou tieniacou technikou. Táto technika zatieni až 90% slnečného žiarenia. Čajovníky kvôli nedostatku svetla zareagujú tak, že začnú produkovať zvýšené množstvo chlorofylu, vďaka ktorému má Matcha svoju krásnu zeleno smaragdovú farbu. Zatienenie taktiež spôsobuje tvorbu vyššieho percenta aminokyselín a ďalších zdraviu prospešných látok.

Obrázok2

Prečo práve Matcha?

Najväčším prínosom pre študentov je práve dlhotrvajúca energia, ktorú Matcha poskytuje. Matcha v porovnaní s kávou obsahuje síce iba tretinu kofeínu, ale nachádza sa v nej aj L-theanín, vďaka ktorému sa kofeín uvoľňuje postupne a nie jednorázovo. Práve to spôsobuje, že sa človek cíti plný energie omnoho dlhší čas. Energia z čaju Matcha pretrváva približne 3 až 6 hodín, pričom energia z kávy iba 1 až 3 hodiny. Taktiež je preukázané štúdiami, že na rozdiel od kávy tento zelený čaj nespôsobuje nervozitu a rýchle búšenie srdca.

graf_1

Ďalšou výhodou L-theanínu je jeho schopnosť navodiť pocit pokoja a zmierňuje príznaky stresu a úzkosti. Okrem toho zvyšuje alfa mozgové vlny, ktoré zvyšujú pocit relaxácie a pokoja bez pocitu únavy. Práve táto funkcia čaju je pre študentov veľmi prospešná.

Študentský život na internátoch býva často veľmi chaotický a nezdravý. Študenti často nemajú čas a možnosti stravovať sa pravidelne a zdraviu prospešne. To môže spôsobovať problémy s trávením alebo so zvýšenou hmotnosťou. Čaj Matcha obsahuje katechíny, ktoré majú rôzne fyziologické účinky a jedným z najpodstatnejších je práve to, že pomáha znižovať telesný tuk. Jedna lyžička tohto zeleného čaju obsahuje až 315 miligramov katechínov, ktoré zvyšujú odbúravanie tukov procesom termogenézy. Katechíny môžu taktiež znižovať chuť do jedla a podporujú telo v tom, aby spaľovalo telesný tuk ako energiu, miesto toho aby ju ukladalo. Kombinácia látok obsiahnutá v čaji Matcha okrem iného aj podporuje trávenie.

Obrázok3_1

Štúdie taktiež dokázali, že L-theanín má pozitívny vplyv na myseľ a zlepšuje pamäť práve zvyšovaním hladín dopamínu. Napriek tomu, že matcha aj káva zvyšujú bdelosť, Matcha uvoľňuje kofeín postupne a jeho vysoká koncentrácia l-theanínu spôsobuje, že kofeín je lepšie využitý na podporu sústredenia.

Obrázok4_1

 

Práve kvôli týmto benefitom je Matcha ideálnym nápojom pre študentov.

Zdroje:

https://www.goodlifetea.com/blogs/news/why-no-college-student-should-go-back-to-school-without-tea

https://www.thestudentpocketguide.com/2019/03/student-life/food-drink/benefits-drinking-green-tea/

http://paceorg.net/matcha-the-new-source-of-caffeine-on-college-campuses

https://zengreentea.com.au/matcha-and-concentration/