Chudnutie: Ako zhodiť nadbytočné kilá a byť zase fit?

Návodov na chudnutie je už z každej strany akosi priveľa. Existuje však recept na zhodenie nadbytočných kíl rýchlo a efektívne? Pravdepodobne vás budeme musieť sklamať. Pravdou totiž je, že chudnutie nemôže byť rýchle – teda zo dňa na deň. Je to komplexný proces, ktorý trvá niekoľko týždňov, mesiacov a rokov.

Necítite sa vo svojom tele dobre a chceli by ste zhodiť nadbytočné kilogramy z vašej váhy? V tom prípade ste tu správne! Popíšeme si, čo to vôbec chudnutie je, ako prebieha a ako by prebiehať za žiadnych okolností nemalo. Ide o proces, ktorý si vyžaduje veľkú dávku odhodlania a trpezlivosti. Musíte byť presvedčení o tom, že chcete niečo so svojím telom robiť a až tak sa pustiť do samotného chudnutia.

Dôležitý je kalorický deficit

Počuli ste už niekedy o kalorickom deficite? Vo všeobecnosti ide o to, že budete mať vyšší energetický výdaj, ako energetický príjem. Vďaka tomu budete môcť schudnúť veľmi efektívne. Aj mnohé vedecké štúdie sa stotožňujú s kalorický deficitom. V rámci chudnutia je totiž viac než potrebný a zároveň aj veľmi nevyhnutný.

Samozrejme, je dôležité, aby bol správne a najmä rozumne nastavený. Kalorický deficit si určíte na základe vašej aktuálnej hmotnosti, cieľov a fyzických aktivít počas dňa. Bez kalorického deficitu bude celý proces neúspešný. Jednoducho povedané, pri chudnutí neexistujú žiadne skratky, ktoré by ste mohli podstúpiť. Je potrebné ísť na to postupne a prejsť si všetkým. Iba tak docielite to, po čom tak veľmi túžite.

chudnutie-z-brucha

Sú tabletky na chudnutie účinné?

Internet je plný tipov a produktov na chudnutie. Sú však v skutočnosti tak účinné, ako sa o nich hovorí? Pravdupovediac, ak by ste užívali len tabletky na chudnutie, váš cieľ s vysnenou postavou bude v nedohľadne. Takéto doplnky totiž majú vo väčšine prípadov skôr negatívne účinky. Najmä vtedy, keď nedodržujete plnohodnotnú stravu a necvičíte.

Ak ste si mysleli, že nadbytočné kilogramy zhodíte len vďaka užívaniu tabletiek na chudnutie, ste na omyle. Bez pohybu a vášho odhodlania to jednoducho nepôjde. Preto nemusíte utrácať financie na takéto doplnky, pretože vám nejakým spôsobom nepomôžu. Môžu vám naopak len uškodiť.

tabletky-na-chudnutie

Pozor na extrémne diéty!

Ak ste chceli niekedy chudnúť, prípadne sa aktuálne nachádzate v takom stave, pravdepodobne vás napadlo ísť hneď do diéty. Kalorický deficit je síce o znížení príjmu a zvýšení výdaju, no len v zdravých množstvách. Určite neverte všetkému, čo vidíte na internete. Ísť do extrémnych diét a hladovať môže vášmu telu len ublížiť.

Zapamätajte si, že bez dobrej stravy a každodenného pohybu kilogramy dole nepôjdu. To, že nebudete jesť alebo budete, ale vo veľmi malých množstvách, nie je správne. Denne by ste si určite mali dopriať aspoň 5 jedál. Za žiadnych okolností nevynechávajte raňajky, pretože práve tie sa považujú za základ dňa, ktorý vám dodá na veľa ďalších hodín dostatok energie. Diéta na chudnutie však rozhodne nie je tá správna cesta.

jedálniček-na-chudnutie

Ako si nastaviť jedálniček?

Jesť by ste mali to, čo máte radi, no v obmedzených množstvách. Ak ste milovníkom sladkostí či iných podobných potravín, nemusíte sa obmedzovať úplne. Keď máte chuť, jednoducho si doprajte. Určite si však premyslite množstvo, ktoré prijmete.

Prečo toto píšeme? Samozrejme, keď chcete schudnúť, mali by ste konzumovať čo najzdravšie potraviny. Potrebná je však aj rovnováha v stravovaní. Ak by ste sa príliš obmedzovali, neskôr by mohlo dôjsť k prejedaniu, ktoré by vám na ceste za vysnenou postavou určite nepomohlo.

Jedálniček si preto zostavte tak, aby v ňom boli zahrnuté jedlá, ktoré máte radi, ale aby prevažovali najmä zdravé a plnohodnotné potraviny. V súčasnej dobe existuje spektrum receptov na zdravé jedlá, ktoré si je možné pripraviť veľmi jednoducho, rýchlo a zároveň sú vo výsledku aj chutné.



Čomu by ste sa mali vyhýbať?

Jedlá na chudnutie pozostávajú vo väčšine prípadov zo zeleniny, ovocia, strukovín, bielkovín a sacharidov. Nezabúdajte, že ak chcete schudnúť, nemusíte jesť len šaláty. Dôležitá je pestrá strava, pozostávajúca zo všetkých dôležitých živín.

Vyhýbať by ste sa však mali smaženým, vyprážaným jedlám a polotovarom. Nemajú žiadnu výživovú hodnotu a aj keď vás zasýtia, pridajú vám aj kilogramy na váhe, po čom pravdepodobne netúžite.

Ak sa vám dlhú dobu nedarí schudnúť, existujú aj lieky na chudnutie. Tie sú však predpisované odborníkmi a najmä pre ľudí, ktorí trpia vážnou obezitou a ich život je v ohrození. Takéto lieky majú, okrem iného, aj množstvo negatívnych a vedľajších účinkov.

cholesterol_5

Zelený čaj je správna voľba

V súčasnej dobe sú v móde rôzne trendy. Napríklad, obľúbená je káva na chudnutie alebo iné nápoje. Prečo však ľudia tieto produkty užívajú? Ak totiž niekde vidia, že im to pomôže zhodiť kilogramy z váhy, idú do toho.

Vy už pravdepodobne z tohto článku sami viete, že také jednoduché to nie je. Veď si len predstavte. Keď by mala na chudnutie pomôcť len špeciálna káva, vo svete by obéznejší ľudia ani neexistovali. Všetci by predsa mali dokonalé postavy a štíhlu líniu.

Jediný účinný čaj na chudnutie je zelený čaj, ktorý pozostáva zo zdraviu prospešných zložiek. Nenahrádza celý proces chudnutia, ale dokáže ho podporiť tak, ako aj celkové zdravie. Dokazujú to aj mnohé štúdie, ktoré sa vykonávali. Matcha čaj dokáže urýchliť spaľovanie tukov, pričom podporuje aj metabolizmus. Dôležitý je najmä pohyb a strava. Tento čaj berte len ako účinný doplnok, ktorý obsahuje komplex výživných látok.

čaj-na-chudnutie

2


 Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.