Bylinky: Cesta ku zdraviu známa tisícky rokov

Bylinky sú kľúčom k pevnému zdraviu. Ich miesto je nenahraditeľné aj v ľudovom liečiteľstve. Využívajú sa už po tisícky rokov, pričom vynikajú svojimi jedinečnými účinkami. Podporujú liečbu rôznych zdravotných problémov, znižujú riziko vzniku rakoviny, zlepšujú tráviace funkcie a mnoho ďalšieho.

Pravdepodobne ste už neraz zachytili, že bylinky sa nevyužívajú len na dochucovanie jedál a vytváranie príjemnej arómy, ale aj na podporu celkového zdravia. Obsahujú dostatok živín, antioxidantov, minerálov a vitamínov. Vďaka jedinečnému zloženiu prinášajú účinky na organizmus, ktoré stoja za pozornosť. Aj to je dôvod, prečo sa liečivé bylinky využívajú v medicíne už tisícky rokov.

Nezabúdajte: Existujú rôzne druhy byliniek. Niektoré sú určené na dochucovanie jedál, iné zase na prípravu bylinných čajov. Medzi tie patria liečivé bylinky, o ktorých si povieme v tomto článku viac.

Bylinky na tetaniu

Tetania je pomerne závažné ochorenie, ktoré sa prejavuje bolestivosťou končatín, oslabenou imunitou, migrénou a problémami so spánkom. Liečba môže byť aj alternatívna, pričom sa dá využiť aj sila byliniek. Odporúča sa uprednostniť také druhy, ktoré napomáhajú pri relaxácii, uvoľňujú napätie, stres a podporujú pokojný spánok. Výborným riešením je medovka lekárska, ľubovník bodkovaný, valeriána lekárska, ženšen, šafran siaty či mučenka opletavá.

Bylinky-na-tetaniu

Bylinky na čistenie čriev

V črevách sa neustále usádzajú škodlivé a toxické látky, ktoré môžu zvýšiť riziko tráviacich ťažkostí. Práve z tohto dôvodu je dôležitá očista, pri ktorej môžete použiť aj bylinky na čistenie čriev. Odporúča sa, predovšetkým, mäta pieporná, ibiš lekársky, aloe vera, kávová čerešňa či pestrec mariánsky. Z neho je možné pripraviť aj pestrec mariánsky čaj, no ak chcete najvhodnejšiu alternatívu, užívajte pestrec mariánsky drvený. Ten efektívne a účinne čistí črevá, pričom si zachováva všetky potrebné živiny. Z toho dôvodu je pestrec označovaný za jednen z najlepších prírodných prostriedkov na detox oranizmu.

Nezabúdajte: Ak máte dlhšiu dobu tráviace ťažkosti, neváhajte vyskúšať bylinné čaje z vyššie spomenutých byliniek. Pôsobia totiž aj ako akési probiotiká, a teda naprávajú črevnú mikroflóru. Zároveň podporujú funkcie tráviaceho traktu, vďaka čomu sa môže váš zdravotný stav výrazne zlepšiť.

Bylinky-na-čistenie-čriev

Bylinky na močové cesty

Problémy s močovými cestami zvyknú byť skutočne nepríjemné. Či už ide o obličkové, močové kamene alebo infekčné zápaly, prítomná je vždy veľká bolesť. Liečba takýchto ochorení je pomerne zdĺhavá, no vy ju môžete výrazne zrýchliť. To len vďaka bylinkám! Ide o alternatívny spôsob liečby, ktorý je však veľmi účinný. Medzi najznámejšie bylinky na močové cesty patrí šalvia lekárska, damiána, zelený čaj.

Bylinky-na-močové-cesty

Bylinky v tehotenstve

Výhodou byliniek je, že ich môžete užívať aj počas tehotenstva. Samozrejme, len určité druhy. Na podporu tvorby materského mlieka sa odporúča užívať aníz, žihľavu a fenikel. Proti nadúvaniu môžete užiť medovku, harmanček, prípadne koriander. V tehotenstve sú veľmi časté nevoľnosti. Na tie pomáha zázvor, kamilka, mäta či valeriána lekárska.

Náš tip: Ak chcete užívať bylinky v tehotenstve, dajte si pozor na to, ktoré sú odporúčané a ktoré naopak nie. Vyhýbať by ste sa totiž určite mali kapsičke, brusniciam, ligurčeku a tiež srdcovníku. Potrebné sú ešte ďalšie vedecké štúdie, aby sa mohli potvrdiť ich priaznivé účinky v tehotenstve.

bylinky-v-tehotenstve

Bylinky na odvodnenie

V tele sa častokrát udržiava viac vody, ako by bolo potrebné. Takýto stav nastane zväčša vtedy, keď to preženiete so solením, zanedbáte pitný režim, prípadne vynecháte pravidelný tréning vo vašej rutine. Ako sa však odvodnenie prejavuje? Opuchnutými nohami, nafúknutým bruchom, prípadne pocitom ťažkých viečok.

Riešenie môže spočívať práve v príprave bylinkových čajov. Medzi najodporúčanejšie bylinky na odvodnenie patrí žíhľava, rebríček obyčajný, praslička roľnápúpava lekárska. Viac o odvodnení organizmu sa dočítate v článku Odvodnenie organizmu: Ako postupovať a ktoré účinné triky vyskúšať?

Bylinky-na-odvodnenie

Bylinky na pečeň

Vedeli ste o tom, že pečeň je najväčší vnútorný orgán? Jeho úlohou je vykonávanie nevyhnutných funkcií v tele. Práve preto by ste sa o tento orgán mali dôkladne starať. Na jeho podporu sú vhodné aj bylinky na pečeň, medzi ktoré patrí aj pestrec, pečeňovník trojlaločný, čakanka obyčajná a púpava lekárska. Z pestrecu je možné spraviť aj čaj, no najúčinnejší je v prirodzenej drvenej forme, kedy si zachováva všetky potrebné živiny. Vhodnou alternatívou môže byť aj prírodný výživový doplnok obsahujúci zmes (pestrec mariánsky, púpava lekárska a reishi) čím sa ešte umocní detoxikačný efekt na pečeň. 

stukovatená-pečeň

Príprava čajov je špecifická

Ak si chcete pripravovať bylinné čaje z jednotlivých byliniek, mali by ste dbať na správne dávkovanie. Príprava je totiž veľmi špecifická a od konkrétnych byliniek závisí na tom, aké dávkovanie použijete a aký postup pri príprave zvolíte.

Napríklad, pestrec mariánsky čaj nesmie prísť do kontaktu s vodou, ktorá presahuje viac ako 40°C. Príliš vysoká teplota by totiž mohla zneškodniť potrebné živiny a účinné látky obsiahnuté v ostropestreci mariánskom.

Nezabúdajte: Bylinné čaje sú veľmi zdravé, pretože obsahujú veľké množstvo živín a prospešných látok. Napriek tomu by ste však mali dodržiavať odporúčané dávkovanie. Postačí, ak denne vypijete 2 – 3 šálky čaju a účinky sa pri dlhodobom užívaní dostavia.

liečivé-bylinky

Vypestujte si bylinky doma

Nezáleží na tom či máte záhradu alebo nie. Bylinky môžete pestovať aj na balkóne či v okne. Samozrejme, vždy by ste mali dodržiavať odporúčania správneho pestovania, ktoré závisí od konkrétnej bylinky. Napríklad, niektoré je možné vystaviť priamemu slnečnému žiareniu, iné zase radšej uvítajú tieň. Ak chcete bylinky na balkóne, mali by ste im vytvoriť aj vhodné podmienky.

Náš tip: Výborným riešením sú aj bylinky do kuchyne. Budete po nich môcť siahnuť vždy, keď ich budete pri varení potrebovať na dochutenie, prípadne na prípravu bylinného čaju.

 
Páčil sa vám tento článok? Nezabudnite ho zdieľať na Faceboku.