Ako sa výberom vašej stravy prirodzene detoxikovať.

Detoxikačný plán pre váš organizmus

V dnešnom svete sme vystavení čoraz väčšiemu množstvu chemikálií. Nájdeme ich takmer všade.

brucho_oprava

V potravinách, ktoré dennodenne konzumujeme, vo vzduchu, ktorý dýchame alebo vo veľa veciach,  ktoré bežne používame, od kozmetiky, až po čistiace prostriedky. Medzi ich potenciálne nepriaznivé účinky na organizmus je nutné podotknúť, že tieto chemikálie môžu nášmu telu dokonca zabrániť strate hmotnosti.

Zatiaľ čo mnohé faktory často prispievajú k poklesu hmotnosti, výskumníci zistili, že toxíny v životnom prostredí zohrávajú podstatnú úlohu pri nadváhe alebo obezite. Tu môže pomôcť dobre navrhnutý plán detoxikácie...

Správny plán vám pomôže eliminovať nesprávne potraviny, ktoré môžu prispievať k prírastku našej hmotnosti. Správny program môže poskytnúť našej pečeni a celkovému zdraviu pomocnú ruku, ktorá eliminuje nadbytočné toxíny.

„Aplikovanie detoxikačných diét je naozaj rôznorodé a dá sa previesť rôznymi spôsobmi - záleží len na tom aký prísny k sebe budete. U niekoho začína adaptácia diéty pri očistci šťavami z čerstvého ovocia a zeleniny, u iných to môže skončiť až celkovým vyhladovaním organizmu, čo vedie k nebezpečnému hazardovaniu s vlastným zdravým.“

„Detoxikačné diéty často zahŕňajú použitie laxatív, diuretík alebo v lepšom prípade vitamínov, minerálov alebo čistiacich potravín", píše Hosen Kiat, vedúcu kardiológie vo Fakultnej nemocnici v Macquarie,  spolu s Dr. Alice Klein, z Kardiologického zdravotného ústavu pokročilého lekárstva na univerzite v Sydney, v recenzii o detoxikácii diéty uverejnenej v Journal of Human Nutrition and Dietetics.

hunger_oprava


Pochopenie detoxikácie

Detoxikácia začína v pečeni. Hoci je to zložitý proces, naša pečeň ho v podstate vykonáva v dvoch fázach.

V prvej fáze premieňa toxické látky na vysoko reaktívne metabolity.  V druhej fáze následne tieto toxíny vylučuje. Naše obličky, pľúca a samozrejme aj črevá, zohrávajú pri detoxikácií veľmi dôležitú úlohu.

Toxíny môžu akútne a kumulatívne narušiť správnu činnosť týchto orgánov.  Oveľa nebezpečnejšie sú však perzistentné toxíny nižšej triedy, ako sú zvyšky, ktoré konzumujeme pravidelne v konvenčne pestovanom ovocí a zelenine.

Reakcie sa neprejavia bezprostredne a pravdepodobne ani nebudete vidieť spojenie medzi chronicky nízkou toxicitou a stratou hmotnosti. Z dlhodobého hľadiska to však znamená veľkú záťaž a riziko pre ľudský organizmus.


Ako môže nadmerné množstvo toxínov v tele brániť poklesu hmotnosti?

Zdravé telo musí optimálne detoxikovať všetko, s čím sme dennodenne konfrontovaní (potraviny, vzduch či predpísané lieky). Niekedysa však v tele dokážu tieto toxíny nahromadiť v tak početnom množstve, že tým ochromia celú obranyschopnosť nášho tela.

"Keď sme toxikovaní, mechanizmus detoxikácie v pečeni sa stáva pomalý a niektoré toxíny môžu zostať aktívne dlhšie ako bežne, inak povedané - ako naše systémy dokážu zvládnuť," hovorí Mark Hyman, doktor všeobecného lekárstva, vo svojom príspevku The Blood Sugar Solution 10-Day DetoxDiet.

"Toxíny nás robia chorými, sme slabí a bránia nášmu metabolizmu prirodzenej činnosti. To nám následne spôsobuje nadúvanie, plynatosť a zadržiavanie tekutín v tele. "

Tu môže pomôcť plán detoxikácie. Výskum poukazuje na jeho pozitívne prínosy, kedy môže detoxikácia organizmu priamo ovplyvniť úbytok hmotnosti, rovnako ako znížiť faktory, ktoré prispievajú k nezdravému chudnutiu - ako je napríklad chronický zápal.

Efektívna detoxikácia na zníženie telesnej hmotnosti a zlepšenie celkových zdravotných potrieb znižuje alebo odstraňuje všetko, čo vytvára toxické zaťaženie pre naše telo. Táto redukcia je potrebná aby sa telo mohlo optimálne detoxikovať.

Jedlo je tým najdôležitejším faktorom, na ktorom si treba dať záležať.


Vyčisti svoje telo prirodzene, jedlom...

Zdravá výživa je najdôležitejším a najpoužívanejším spôsobom ako detoxikovať svoje telo – prirodzene.

smotthoe-oprava

Najprv odstráňte potraviny, ktoré narúšajú detoxikáciu a intoxikujú vaše telo. Medzi ne patrí fruktóza, ktorá sa nachádza v nespočetne veľa potravinách a nápojoch.

Komerčne predávané ovocné šťavy a džúsy sú to najhoršie, čo si môžete zvoliť. Nahradiť ju pritom môžete oveľa zdravšou a podľa nás aj chutnejšou verziou - vo forme čerstvého ovocia a zeleniny, stévie alebo medu.

Výskum poukazuje, že tieto „simple-sugars“ (monosacharidy) sa môžu stať kľúčovými faktormi pri problémoch ako je chronický zápal a oxidačný stres, ktoré oba prispievajú k chronickým ochoreniam vrátane obezity.

Prírodný očistec v sebe zahŕňa taktiež vyhýbanie sa transmastným kyselinámškodlivým tukom.

Tieto tuky sa nachádzajú v spracovaných potravinách s obsahom čiastočne hydrogenovaných zložiek. Tie vznikajú tak, že sa molekula vodíka priradí  k násobnej väzbe za prítomnosti katalyzátorov –  to znamená chemickým spôsobom.

Nevyhneme sa im ani keď je na etikete produktu napísané "s nízkym obsahom tuku". Všetko záleží od zloženia a kvality potravín, ktoré konzumujeme.

Napríklad aj také kupované miešané vajíčka.  Ak sú vo forme švédskych stolov a nie sú skonzumované do určitého času, dochádza k oxidácií tukov oveľa rýchlejšie. Sú takisto škodlivým príkladom. Určite ich vyraďte zo svojho zoznamu! 

Ak si ráno potrpíte na raňajkách z vajec zaobstarajte si ich z domáceho chovu a konzumujte ich ihneď po príprave.


Potravinová intolerantnosť

Potravinová intolerantnosť môže tiež zabrániť strate hmotnosti a zhoršiť toxicitu tým, že vaše črevá sú viac priepustné a umožňujú toxínom vstúpiť do krvného obehu.

Lepok, mliečne výrobky, sója a kukurica patria medzi najčastejšie konzumované,  škodlivé potraviny pri potravinovej intolerancií. Pri zvažovaní detoxikácie sa pokúste nekonzumovať tieto potraviny počas troch až štyroch týždňov.

"Venovať pozornosť potravinám, ktoré konzumujete pre podporu veľmi zložitých procesov detoxikácie a biotransformácie je múdry prístup," hovorí Dr. John Cline.

Ak aj jablko obsahuje najmenej 700 rôznych fytochemikálií, je stále lepšie jesť jablko (ako jednu z najrôznejších potravín) ako pokúsiť sa reprodukovať svoje výhody nejakými výživovými doplnkami."

Tadiaľto cesta určite nevedie...


Najlepšie potraviny na prirodzenú detoxikáciu

detox-1995433_640

Tuky a oleje

Prírodné tuky a oleje, ako extra panenský olivový olej a organický kokosový olej, poskytnú energiu pre detoxikačné a biotransformačné procesy.

Orechy a semienka

Pre zdravé občerstvenie vyskúšajte mandle, vlašské orechy, slnečnicové alebo ľanové semienka. Orechy a semienka sú vynikajúce zdroje vlákniny, ktoré pomáhajú pri správnom vylučovaní a eliminácii toxínov.

Bielkoviny

Bielkovina je kľúčová zložka pre správnu funkciu dvoch hlavných detoxikačných ciest vnútri pečeňových buniek (tzv. fáza 1 a fáza 2 detoxikácie). Vhodnými kandidátmi sú hovädzie mäso z prírodného chovu alebo čerstvé morské plody.

Tie však u nás zohnať v požadovanej kvalite len veľmi ťažko. Zostaňte preto radšej pri hovädzine.

Strukoviny

Fazuľa, šošovica a ostatné strukoviny sú dobrým zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ako aj rôznych prekurzorov aminokyselín.


Matcha čaj

Zelená je skutočne farbou zdravia. Matcha čaj pomáha prirodzenou cestou očistiť vaše telo od škodlivých prvkov.

Chlorofyl, prvok, ktorý dodáva zelenému čaju a ostatným rastlinám ich podpisovú zelenú farbu je tiež silným detoxikátom. Pomáha eliminovať chemické látky a ťažké kovy z nášho tela.

Zelený čaj Matcha je starostlivo pestovaný a pri jeho výrobe (na rozdiel od hocijakého iného čaju) sa spotrebováva celý čajový list (ručným mletím na kamenných mlynoch).

Štyri týždne pred jeho zberom sa čajovníky zakryjú špeciálnou tieniacou technikou, ktorá zadrží až 90% slnečného žiarenia, vďaka čomu je čaj Matcha podstatne bohatší na chlorofyl ako ostatné zelené čaje.

Čaj Mactha obsahuje aminokyselinu L-theanín, ktorá podporuje sústredenie a koncentráciu. Podporou hladín inhibičných neurotransmiterov v mozgu nabudzuje stav hlbokého pokoja a relaxácie.

Okrem toho, L-theanín podporuje hladinu dopamínu v mozgu. Tento hormón podporuje ovládať procesy v cente šťastia v našom mozgu a takisto zvyšuje koncentráciu.


Matcha vs kofeín

Pri detoxikácií nášho organizmu je vhodné vynechať aj pitie kávy, nakoľko jej príliš časté popíjanie má za následok, že odvodňuje naše telo neprimeraným spôsobom. Vedeli ste, že pri pití čaju je oveľa menšia pravdepodobnosť, že dostanete „caffeine crash“ (kofeínový šok) ako pri káve?

coffee vs matcha_OPRAVA

Tento pojem opisuje stav, ktorý nastáva po tom, ako sa z nášho tela vyplaví všetok kofeín. Bolesť hlavy a únava patria k najčastejším príznakom a môžu spôsobiť migrénu. Napriek tomu, že čaj takisto obsahuje kofeín, tento stav nepocítite. Prečo je to tak?

Obrovské množstvo antioxidantov v čaji Matcha zabraňuje príliš rýchlemu vstrebávaniu kofeínu v našom tele a jeho účinky pomaly pominú a tým pádom deficit nie je nárazový. Naopak, vďaka pomalému vstrebávaniu ostanete dlhšie čulý, ako po káve alebo energy drinkoch.


Ovocie

Ovocie obsahuje širokú škálu fytonutrientov ako je betakarotén, luteín a antokyán, ktoré majú ochranné antioxidačné vlastnosti. Sú tiež dobrým zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny a majú vysoký obsah vody.

Zelenina

Medzi jej výživné látky, ktoré nám poskytuje najmä neškrobová zelenina, patrí aj široká škála fytochemikálií a vlákniny.


Očisťujúca diéta

Očisťujúca diéta zahŕňa množstvo potravín s vysokým obsahom vlákniny, ktoré sú bohaté na živiny. Poskytne nám potraviny s nízkym obsahom cukru, vynikajúcimi zdrojmi bielkovín a zdravého tuku. To eliminuje väčšinu spracovaných potravín - vrátane zápalových tukov.

Organický pestované potraviny vs pesticídne potraviny

Vždy uprednostňujte organicky pestované potraviny alebo „domáce produkty“. Štátna veterinárna a potravinová správa odhaduje, že konvenčné výrobky obsahujú až 178 pesticídov!

modifikacia_orpava

Ak si organicky pestované potraviny nemôžete vybrať kvôli vysokým nákladom alebo dostupnosti, pozrite sa na Správu o kontrole rezíduí a pesticídov v potravinách za rok 2016, kde nájdete zoznam kontrolovaných potravín s najväčším a najmenším obsahom pesticídov.


Detoxikačný program

Ako sme už spomínali, potrava poskytuje živiny, ktoré pomáhajú detoxikovať naše telo. Je to teda hlavný faktor, ktorý hrá najdôležitejšiu úlohu pri správnom detoxikačnom programe.

Celá škála živín, na podporu zdravia pečene a pomoci pri detoxikácii, by mala byť prispôsobená potrebám konkrétnej osoby. Vo svojej knihe Align your health/Usporiadajte si vaše zdravie doktor B. J.Hardick opisuje, ako sa orientovať v obchode s potravinami, aby ste našli čo najmenej pesticídne produkty a udáva mnohé užitočné rady.

Doktor Hardick je uznávaný chiropraktik, ktorý pravidelne pomáha pacientom vybrať správne živiny, ktoré v účinnom množstve podporia vašu detoxikáciu. Je to vlastne osobný detoxikačný program na mieru, ktorý je pre každého iný.

Podľa nášho názoru je však zbytočné utrácať „majland“ za rady výživového poradcu. Stačí keď si ustriehnete váš „jedálniček“ a budete sa vyvarovať potravinám, ktoré vás vo veľkej miere toxikujú a vaše telo ich nedokáže prirodzene detoxikovať.

Prajeme Vám veľa síl, pevné nervy a silné odhodlanie!