Matcha a jej lacné napodobeniny

Čo sa týka slávneho čaju Matcha a jeho lacných napodobenín, existuje niekoľko kritérií, ktoré nám rýchlo prezradia, či sa jedná o pravý kvalitný čaj Matcha alebo o lacnú napodobeninu.

Farba čaju Matcha

Ako prvé a najhlavnejšie kritérium je jednoznačne farba čaju. Pravý čaj Matcha vysokej kvality má vždy sýto zelenú farbu, ktorá sa môže jemne líšiť v odtieňoch, nikdy však nemá žltkastú alebo hnedú farbu. Rozdiel v kvalitnom a nekvalitnom čaji Matcha pocítite aj v jeho chuti. Zatiaľ čo kvalitný čaj Matcha má vyváženú a príjemnú chuť, nekvalitný čaj Matcha často chutí po zemine, je horký, alebo rôznych pachutiach, ktoré nemajú s čajom nič spoločné. Nekvalitný čaj  Matcha často po otvorení balenia taktiež nepríjemne zapácha.

Spôsob spracovania

Pri kvalitnom čaji Matcha sa vyberajú len tie najkvalitnejšie čajové lístky, ktoré sú ručne zbierané. Čajové kríčky sú pred zberom zatienené špeciálnymi rohožami a po vysušení sú lístky pomleté na tradičných kamenných mlynoch. Ak predajca ručí za takýto spôsob spracovania, je zrejmé, že sa bude jednať o čaj Matcha dobrej kvality, na rozdiel od iných spôsobov spracovania.

Slávne čajové oblasti

Oblasť, z ktorej čaj pochádza, je taktiež významným faktorom ovplyvňujúcim kvalitu čaju. Medzi najznámejšie japonské čajové oblasti patria Uji, Shizuoka a Sayama. Práve oblasť Uji je vo svete synonymom kvality, nakoľko sa tu pestujú dva najkvalitnejšie japonské zelené čaje Matcha a Gyokuro. Práve z toho dôvodu vám prinášame čaj priamo z Uji, takže si môžete byť istí, že sa jedná o veľmi kvalitný čaj najvyššej triedy.

Japonsko vs. Čína

Indikátorom kvality čaju Matcha môže byť taktiež krajina pôvodu. Vo všeobecnosti by sa dalo hovoriť, že japonský čaj Matcha je niekoľkonásobne kvalitnejší ako ten čínsky. Je tomu tak z dôvodu, že Číňania produkujú zelený práškový čaj (green tea powder), ktorý v skutočnosti nie je čaj Matcha v pravom slova zmysle. Jedná sa len o lacný substitút, ktorý ale často Číňania nesprávne označujú ako čaj  Matcha. Bežnou praxou v Číne je taktiež skupovanie čaju z Japonska, kde ostáva v skladoch dlhé mesiace, čím sa ničí čerstvosť čaju. Čaje v takýchto skladoch sú taktiež často absolútne nevhodne skladované. Čínska „Matcha“ taktiež často obsahuje  zvýšený podiel látok ako ťažké kovy alebo pesticídy. Z tohto dôvodu odporúčame kupovať výhradne pravý japonský čaj Matcha. Najlepšie z oblasti Uji, ktorá sa nechádza neďaľeko Kyota.

Cena

Ako posledný indikátor môžeme spomenúť cenu. Keďže na slovenskom aj zahraničnom trhu sa nachádza veľké množstvo  napodobenín čaju Matcha, chceme vás upozorniť, aby ste sa nenechali nalákať na atraktívne ceny. Samotná výroba čaju Matcha tradičným spôsobom je totiž natoľko nákladná, že ak sa k výrobnej cene pripočítajú náklady na export lietadlom (za ktorý ručíme), aby bola Matcha neustále čerstvá, naozaj nie je možné dosiahnuť cenu 10 eur za 50 gramov kvalitného čaju, nakoľko samotná výrobná cena čaju Matcha je niekoľkonásobne vyššia.

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.