Kyoto, Uji

Uji je malebné mestečko, ktoré sa nachádza neďaleko Kyota. Je to mesto starých svätýň, chrámov a najmä čaju. Mnísi tu vo svojich chrámových záhradách zasadili jedny z prvých čajovníkov v celom Japonsku a vynikajúci čaj sa tu pestuje dodnes. Ďalšou zaujímavosťou je rieka, ktorá preteká  centrom Uji,  keďže voda z tejto rieky bola považovaná za najlepšiu vodu na čaj v celom Japonsku. Niet teda pochýb že, vo svete čaju je mestečko Uji synonymom kvality. Už viac ako 800 rokov sa v Uji produkuje len čaj najvyššej kvality. Jedná sa predovšetkým o čaj Matcha a Gyokuro, ktoré sú považované za špičku medzi japonskými čajmi. Veľa ľudí pozná Uji práve vďaka veľmi kvalitnému čaju Matcha, avšak nemôžeme zabúdať že práve v Uji vznikol aj v tej dobe nový čajový rituál Senča.

Zenový budhistický mních Ingen (pôvodom Číňaň) priniesol z číny nový spôsob čajového rituálu senča, pri ktorom sa zalievajú vysušené čajové lístky horúcou vodou a luhujú sa. V tej dobe sa v Japonsku preferoval spôsob, ktorý priniesol mních Eisai, čiže rozomletie čaju na jemný prášok a jeho následne šľahanie do hustej peny. Za krátku dobu sa však v Japonsku rozšírila aj táto nová príprava čaju, ktorú začali preferovať samuraji, šogúni aj samotná cisárska rodina. Práve pre cisárku rodinu sa v Uji pestoval ten najkvalitnejší čaj a pestuje sa tu dodnes.

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.